Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is een schimmelnagel?

14 februari 2016
Wat is een schimmelnagel?

Voordat je als nagelstyliste kunstnagels gaat aanbrengen bij een cliënt is het belangrijk dat je controleert of de natuurlijke nagels in goede conditie verkeren. Als professionele nagelstyliste moet je in staat zijn om veelvoorkomende nagelaandoeningen te herkennen en je cliënt hierover in te lichten. We zullen hier aandacht besteden aan het herkennen van schimmelnagels.

Schimmelnagel herkennen

Een schimmelnagel herken je aan een doffe, brokkelende nagelplaat met een geelbruine verkleuring. Een schimmelnagel komt voor bij zowel vingernagels als teennagels. Het komt echter vaker voor bij teennagels. Meestal is deze aandoening een gevolg van een voetschimmel. De schimmels weten door de vrije nagelrand of de laterale nagelranden de nagelplaat binnen te dringen. De nagelplaat verweekt, de nagel raakt los van het nagelbed en er wordt een verdikt en verkleurd hoorn gevormd. Je mag een schimmelnagel nooit vijlen, omdat het vijlsel dat hiermee loskomt de schimmel kan verspreiden. In onze opleiding nagelstyliste leer je huid- en nagelaandoeningen herkennen, zodat je veilige en verantwoorde behandelingen kunt uitvoeren.

Oorzaken van een schimmelnagel

We kunnen op heel veel plekken in contact komen met schimmels en dan voornamelijk in gemeenschappelijke ruimtes als zwembaden, de douches van sporthallen en in sauna’s. Zeker als je hier op blote voeten rondloopt, kun je ervan uitgaan dat je in contact komt met schimmelsporen. Mensen met een gezonde en goed verzorgde huid en gezonde en goed verzorgde nagels zijn over het algemeen goed bestand tegen schimmels. Schimmels krijgen vaak pas de kans om toe te slaan in het geval van vochtige of beschadigde nagels. Ook wanneer je je voeten na het douchen of baden niet goed afdroogt of als je last hebt van veel transpiratie van de voeten heb je een verhoogd risico om een schimmelinfectie op te lopen. Tijdens onze Pedicure opleiding wordt er uitgebreid aandacht besteed aan veelvoorkomende nagelaandoeningen en hoe hiermee om te gaan.

Behandeling schimmelnagel

Wanneer je vermoedt dat je cliënt een schimmelnagel heeft, is het belangrijk om je cliënt door te verwijzen naar de huisarts. Een schimmelinfectie is meestal een hardnekkige infectie die goed aangepakt dient te worden, anders kan de infectie eindeloos terug blijven keren. De huisarts kan de juiste geneesmiddelen voorschrijven om de infectie grondig aan te pakken. De huisarts zal ook aanraden om alle schoenen te behandelen met een schimmeldodend middel, want anders kan de infectie terug blijven komen vanwege de achtergebleven schimmelsporen. Een aanvullende behandeling van de schimmelnagel door een medische pedicure kan helpen om de schimmelnagel dunner te maken, zodat de pijn wordt verzacht en het genezingsproces wordt versneld.

Schimmelnagels en kunstnagels

Als nagelstyliste is het heel belangrijk dat je hygiënisch werkt en voor elke nieuwe cliënt schone, gesteriliseerde instrumenten gebruikt. Wanneer je alle belangrijke regels in acht neemt, zal het zetten van kunstnagels geen oorzaak zijn voor het ontstaan van een schimmelnagel. Het kan wel gebeuren dat een cliënt haar kunstnagels hard stoot, waardoor de nagels een beetje kunnen loslaten en schimmels vrij spel krijgen. Ben ook altijd heel voorzichtig met het pinchen van nagels.

Verder dienen kunstnagels er altijd voorzichtig vanaf gehaald te worden. Wanneer kunstnagels er te hard vanaf worden getrokken kunnen er beschadigingen aan de natuurlijke nagel ontstaan, waardoor schimmels gemakkelijker kunnen toeslaan. Krijgt een cliënt onverhoopt te maken met een schimmelnagel onder een kunstnagel, dan moet de kunstnagel er op vakkundige wijze vanaf gehaald worden. Het beste is dan om de nagel zo kort mogelijk te houden en de cliënt door te verwijzen naar de huisarts. Bekijk hier al onze Nagelstyling Cursussen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie