• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat is het effect van zwangerschap op je haar?

24 juni 2019 | Haarverzorging
Wat is het effect van zwangerschap op je haar?

Dit is een veelgehoorde vraag in het kapsalon! Tijdens de zwangerschap worden er onder invloed van hormonen allerlei processen in gang gezet in het lichaam van de aanstaande moeder. Dit leidt tot allerlei veranderingen. Je kunt dit onder andere ook aan je haar merken. Maar wat is nu precies het effect van zwangerschap op je haar? We vertellen je er in dit artikel graag meer over!

Een mooie volle bos haar!

Er wordt vaak gepraat over de vervelende kwaaltjes waarmee een zwangerschap gepaard kan gaan. Maar wist je dat een zwangerschap heel voordelig kan zijn voor je haar? De meeste zwangere vrouwen kunnen in deze bijzondere periode genieten van een volle bos haar! Dit komt omdat tijdens de zwangerschap het haar in de rustfase blijft onder invloed van een hoger oestrogeengehalte in het lichaam. De rustfase van een haar duurt circa 3 maanden, tijdens de zwangerschap wordt dit 9 maanden. Doorgaans bevindt 10 tot 15% van je haar zich in de rustfase. Tijdens de zwangerschap zal dit percentage aan haar grotendeels niet uitvallen, waardoor je een volle bos haar hebt.

‘Mijn haar valt juist uit!’

Helaas gaat dit goede nieuws niet voor elke zwangere vrouw op! Het kan ook gebeuren dat je tijdens de zwangerschap juist meer last hebt van haaruitval. Je lichaam zet alles op alles om het kindje in je buik gezond en goed te laten groeien. Hier is veel energie voor nodig en dit kan gepaard gaan met veel stress. Je voelt je misschien onzeker over het moederschap, je ziet op tegen de bevalling en je maakt je mogelijk zorgen over de gezondheid van je baby? Vanwege alle veranderingen heb je mogelijk ook vitaminetekort. Dit alles heeft direct zijn weerslag op je haar en kan er zelfs toe leiden dat je meer haren verliest dan anders.

Haarverf pakt anders uit dan gewoonlijk

Hoe zit het nu met je haar verven tijdens de zwangerschap? Is dat wel of niet schadelijk voor de baby? Hier is veel onderzoek naar gedaan. Er is nooit bewezen dat het slecht is voor het kindje. Ingrediënten in haarverf komen in zo lage percentages via de hoofdhuid in de bloedbaan terecht, dat het geen kwaad kan. Haarverf waar geen ammoniak in zit, kan helemaal geen kwaad. Je kunt ook in plaats van een volledige kleuring highlights laten zetten. Omdat deze de hoofdhuid niet raken, is er nog minder kans dat ingrediënten van de verf in je lichaam terechtkomen. Wat wel een feit is, is dat haarverf tijdens de zwangerschap anders kan uitpakken dan je gewend bent. Dit wordt veroorzaakt door de veranderde conditie en textuur van je haar. Daarnaast kun je extra gevoelig zijn voor sterke geuren, waardoor een haarkleuring geen goed idee is.

Wat gebeurt er met mijn haar na de zwangerschap?

Had je tijdens je zwangerschap nog zo’n mooie dikke bos haar, na de bevalling kan dat al snel anders zijn. Al het haar dat tijdens de zwangerschap niet uitviel, omdat het zich in een verlengde rustfase bevond, valt na de bevalling wel uit. Je zult merken dat je meer haarverlies hebt, dan dat je gewend bent. Wees gerust, dit is een normaal verschijnsel. Wanneer je borstvoeding geeft, is het mogelijk dat je extra haren geleidelijk zullen uitvallen. Daarnaast kan je haar er ook wat futlozer uitzien. Had je tijdens de zwangerschap last van meer haaruitval, dan zal ook dit zich nu normaliseren. Dit betekent wel dat je kapsel vanwege de terug groeiende haren springerig wordt. Je zult dan even geduld moeten hebben, voordat je je ‘oude’ kapsel weer terug hebt.

Nieuwsgierig naar alles wat met haarverzorging te maken heeft?

Heb je een grote interesse in haarverzorging en kapsels? Lijkt het je heerlijk om anderen te adviseren over haarverzorging of om ze te helpen met het aanmeten van een flatterende coupe? Dan is onze Basis Opleiding Kapper/Kapster een aanrader. Dit is een korte to-the-point opleiding waarin je binnen korte tijd alle basiskennis en -vaardigheden van het vak van kapper/kapster opdoet!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie