• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat moet je eten voor gezonde voeten?

20 september 2019 | Nagelstyling & Pedicure
Wat moet je eten voor gezonde voeten?

Als we het over voetzorg hebben, denken de meeste mensen meestal niet meteen aan voeding. Toch zou dat een logische gedachtegang zijn. De gezondheid van ons lichaam is voor een groot deel afhankelijk van voeding. Heb je veel last van voetklachten, zoals pijn in je voeten, ontstekingen of huidproblemen? Dan is het verstandig om behalve je voeten onder de loep te nemen, ook eens je voedingspatroon nader te bekijken. We gaan hier in op de vraag: wat moet je eten voor gezonde voeten?

Voedingsstoffen per lichaamsdeel

Iedereen weet dat een gezonde en evenwichtige voeding belangrijk is. Door gevarieerd te eten met veel groenten en fruit kom je al een heel eind. Maar welke vitaminen en andere voedingsstoffen zijn nu echt belangrijk? Elk onderdeel van je lichaam heeft wel behoefte aan een specifieke vitamine of voedingsstof. Zo heeft iedereen weleens gehoord dat je voor gezonde ogen wortels moet eten. Dat komt omdat deze rijk zijn aan bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A dat heel belangrijk is voor de ogen. Wat hebben je voeten echt nodig?

Calcium voor sterke voeten

Je voeten dragen je dag in dag uit en je hele leven lang. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar ze leveren dus dagelijks een flinke krachtsinspanning. Je voeten bestaan uit maar liefst 26 beenderen. Om deze stevigheid te geven heb je vooral voldoende calcium nodig. Broze botten kunnen tot ernstige problemen lijden. Simpelweg struikelen of een traptrede missen; het overkomt iedereen weleens. Heb je broze botten, dan kan dit extra nare gevolgen hebben. Botbreuken in je voet belemmeren je mobiliteit. Bovendien heb je met broze botten ook meer kans op osteoporose op latere leeftijd. Een gebrek aan calcium kan ook leiden tot spierkrampen en voortdurende pijn aan de voeten.

Voeding rijk aan calcium is niet voldoende

De oplossing lijkt dus simpel; voldoende voeding met calcium tot je nemen! Het is echter belangrijk om te weten dat je lichaam alleen voldoende calcium opneemt als je genoeg vitamine D binnenkrijgt. Deze vitamine is eveneens belangrijk voor het goed functioneren van de spieren. Gezien je voeten over 19 spieren en pezen beschikken die vele complexe bewegingen maken om ervoor te zorgen dat je kunt staan en lopen, is dit ook heel belangrijk voor voeten zonder klachten. Opmerkelijk aan vitamine D is dat het een van de weinige vitamines is, die het lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van de zon. Wil je graag meer leren over de opbouw en werking van het menselijk lichaam? Mis dan onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie niet!

Voeding met calcium en vitamine D

Vitamine D zit ook in voeding en dan hoofdzakelijk in vette vis. Denk aan zalm, tonijn en sardines. Het zit ook in kleine percentages in runderlever en eieren. Het wordt daarnaast vaak toegevoegd aan halvarine en margarine. Calcium zit voornamelijk in producten als melk, yoghurt, kaas, broccoli, boerenkool, zalm en tofu. Wil je alles weten over gezonde voeding, dan ben je bij ons aan het juiste adres voor een Thuisstudie Voedingsconsulente.

Omega-3 vetten en gezonde voeten

Een veel voorkomend probleem aan de voeten zijn ontstekingen, zoals ontstekingen aan de bindweefselband onder de voet (fasciitis plantaris en hielspoor). Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit probleem bevorderen, zoals rood vlees. Ook te veel omega-6 vetzuren kunnen hiertoe bijdragen. Deze vetten zijn belangrijk voor de gezondheid, maar als we er te veel van binnenkrijgen en als ze niet in balans zijn met de omega-3 vetzuren, veroorzaken ze ontstekingen. Omega-6 vetzuren zitten in plantaardige oliën, zoals maïsolie, sojaolie en zonnebloemolie, maar ook via vlees krijgen we dit binnen.

Om ontstekingen aan de voeten te voorkomen en te verminderen is het vooral belangrijk om voldoende omega-3 vetten te eten. Deze vetten reduceren eveneens de kans op slagaderziekten en diabetes. Het gevaar van deze aandoeningen is dat ze de gezondheid van de aderen in de voeten aantasten, waardoor hier de bloedcirculatie verslechtert en daarmee de algehele gezondheid van de voeten.

Interesse in voetverzorging?

Als voetverzorger kun je veel voor mensen betekenen! Er is niets zo prettig om probleemloos te kunnen gaan en staan. Een Opleiding Pedicure is dan ook een carrièrestap waar je veel voldoening uit zult halen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie