Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zegt je haarkleur over je gezondheid?

24 juli 2015
Wat zegt je haarkleur over je gezondheid?

Het kapsel is een van de opvallendste uiterlijke kenmerken. Veel mensen gaan op de kleur van het haar af om iemands persoonlijkheid te ontleden. Elke haarkleur heeft zijn eigen associaties op het gebied van karaktertrekken. Als kapper of hairstyliste kun je hier rekening mee houden, wanneer je een bepaalde uitstraling wilt creëren. Maar wat veel mensen niet weten is dat haarkleur ook iets kan zeggen over je gezondheid en eventuele gezondheidsrisico’s. We vertellen je er hier graag meer over.

Blondines hebben hoger risico op oog- en huidproblemen

Blondines worden vaak gezien als ‘fun’ en flirterig. Uit een onderzoek van Men’s Health blijkt dat mannen eerder hulp bieden aan een blonde vrouw dan aan een vrouw met een andere haarkleur. Blond zijn heeft dus zo zijn voordelen. Maar mensen met blonde haren lopen wel een groter risico op oogaandoeningen en huidproblemen, omdat het lichaam minder melanine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met blonde haren én blauwe ogen een grotere kans hebben op maculadegeneratie, een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte ernstig afneemt. Met het dragen van een zonnebril bij veel blootstelling aan de zon kan men deze aandoening voorkomen. Gebrek aan melanine zorgt ook voor een hoger risico op het ontwikkelen van melanomen. Wil je alles weten over haar en kapsels? Dan is onze Opleiding Kapper misschien iets voor jou?

Brunettes zijn vatbaarder voor nicotineverslaving

Brunettes worden vaak gezien als vriendelijk en betrouwbaar. Uit het onderzoek van Men’s Health blijkt ook dat mannen om die reden eerder met een brunette trouwen dan met een blondine. Ook heerst er het idee dat brunettes slim zijn, dit in tegenstelling tot het stereotype ‘dom blondje’. Nu echter over naar de medische wetenschap; mensen met bruine haren hebben minder haar dan blondines en roodharigen. Brunettes hebben daardoor sneller last van haarverlies. Een voordeel van bruin haar is dat het lichaam een hoog gehalte aan melanine heeft. Hierdoor neemt het risico op huidproblemen af. Een nadeel is dat brunettes vatbaarder zijn voor een nicotineverslaving, omdat nicotine zich ophoopt in weefsel dat melanine bevat en minder snel uit het lichaam weggevoerd wordt.

Roodharigen gevoeliger voor degeneratieve ziekten

Rode haren worden geassocieerd met een zelfverzekerd en hartstochtelijk karakter. Arne Jansen zong het al: ‘Meisjes met rode haren, die kunnen kussen, dat is niet mis’. De respondenten uit het Men’s Health onderzoek denken dat mensen met rode haren een actiever seksleven hebben. Interessante bevindingen, maar het wordt een stuk serieuzer wanneer we naar de lichamelijke gezondheid kijken. Onderzoek heeft uitgewezen dat roodharigen gevoeliger zijn voor degeneratieve ziekten zoals Parkinson. Een andere opvallende bevinding is dat roodharigen minder gevoelig zijn voor anesthesie; ze hebben meer verdoving nodig dan mensen met andere haarkleuren. Verder is de huid zeer gevoelig voor de zon. Goed nieuws is dat roodharigen meer vitamine D aanmaken en daardoor minder blootstelling aan de zon nodig hebben.

Schiet niet in de stress!

Ben je blond, dan hoef je niet meteen dag en nacht met een zonnebril te lopen. Brunettes schiet niet in de stress, omdat je nu denkt dat je binnenkort kaal wordt. En roodharigen, het betekent niet dat je per definitie een degeneratieve ziekte krijgt. Het gaat hier telkens over een verhoogd risico. Het is wel goed om je ervan bewust te zijn voor welke gezondheidsproblemen je gevoeliger bent, zodat je er alert op kunt zijn! Bekijk hier alle Haartooi Opleidingen van de Wellness Academie!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie