Wat zijn cosmeceuticals?
Cosmetica is een begrip dat iedereen wel kent. Maar wat betekent het nu echt? En welke producten vallen hier allemaal onder? We horen binnen de beauty branche ook steeds vaker het begrip ‘cosmeceuticals’. Wat betekent dat eigenlijk? Wat is het verschil tussen cosmetica en cosmeceuticals? Welke producten mogen de naam cosmeceutical dragen? Daar bestaat veel onduidelijkheid over. In dit artikel geven we uitleg hierover.
Wat is cosmetica?
Cosmetica en cosmeceuticals hebben met elkaar gemeen, dat het gaat om producten die op de huid aangebracht dienen te worden. Er bestaat echter wel een verschil tussen deze verschillende huidproducten. Laten we eerst kijken naar wat we verstaan onder cosmetica. Hiervoor is de volgende wettelijke definitie opgesteld:
'Onder cosmetica vallen alle stoffen en preparaten die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de verschillende delen van het menselijk lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen of lichaamsgeuren te corrigeren of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden.'
Wil je leren om professionele gelaatsbehandelingen te geven. Neem dan hier een kijkje bij onze Cursus Gelaatsverzorging.
Wat zijn cosmeceuticals?
‘Cosmeceutical’ is een samenvoeging van ‘cosmetic’ (cosmetisch) en ‘farmaceutical’ (farmaceutisch). Het wordt dus gezien als een middenweg tussen een cosmetisch product en een geneesmiddel. De dermatoloog Reymond Reed beschreef in 1962 voor het eerst de definitie van ‘cosmeceutical’:
‘Een wetenschappelijk ontworpen product bedoeld voor uitwendig gebruik, dat beschikt over aangename esthetische eigenschappen, voldoet aan zeer rigide chemische, fysische en medische eisen, en een zinvol en wenselijk resultaat produceert.’
Nu is een omschrijving als een ‘zinvol en wenselijk resultaat’ weinig concreet. Wat de arts hiermee bedoelde was een ‘objectief meetbaar huidverbeterend effect’. De werking gaat volgens de producten hiervan verder dan enkel de huid verzorgen; ze beïnvloeden en verbeteren de huid door de structuur en de functie van de huid te verbeteren. Doe basiskennis op over de opbouw en werking van het menselijk lichaam in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie. Beschik je al over de nodige basiskennis en wil je meer weten? Neem dan deel aan de Opleiding Anatomie Verdieping!
Wetgeving cosmetica en cosmeceuticals
In de wet staat dat cosmetica geen fysiologische veranderingen mag aanbrengen in de huid. Geneesmiddelen (dermapharmaceuticals) mogen dat wel. Cosmetica is bedoeld om aan te brengen op de gezonde huid, terwijl geneesmiddelen bedoeld zijn voor het genezen van de zieke huid. Cosmeceuticals liggen op de grens van deze twee. Het probleem is dat deze grenzen erg vaag zijn. Cosmeceuticals worden niet erkend door de Europese wetgeving. Dit betekent dat ze simpelweg onder de noemer ‘cosmetica’ vallen. ‘Cosmeceutical’ is daarom meer een marketingterm geworden. De aanbieders van cosmeceuticals claimen dat deze producten een huidverbeterend effect hebben, maar of dat ook zo is? Cosmeceuticals worden niet gereguleerd. Elk cosmeticaproduct kan door de fabrikant in feite ‘cosmeceutical’ genoemd worden.
Zijn cosmeceuticals onzin?
Betekent dit ook meteen dat het gebruik van de term ‘cosmeceutical’ onzin is? Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Er bestaat wel degelijk een verschil tussen cosmetica en cosmeceuticals. Maar je moet als consument of beauty professional wel alert zijn, gezien een ‘normaal’ cosmetica product ook aangeprezen kan worden als cosmeceutical. Wordt een product aangeprezen als cosmeceutical, controleer dan of er een hoge concentratie aan actieve ingrediënten in het product zit. Oftewel ingrediënten die echt iets voor de huid betekenen.
Veel cosmeticaproducten beschikken niet over deze ingrediënten of in hele kleine percentages, waardoor ze nauwelijks tot geen effect hebben. Enkele voorbeelden van actieve ingrediënten zijn: glycolzuur voor het verminderen van pigmentvlekken, antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicale onder invloed van de zon en niacinamide voor het verminderen van de talgproductie bij een vette huid. Leer alles over ingrediënten in cosmetica en het geven van verantwoorde schoonheidsbehandelingen met een zichtbaar resultaat in onze volwaardige Opleiding Schoonheidsspecialiste!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.