Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zijn die witte vlekjes op je nagels?

Wat zijn die witte vlekjes op je nagels?

Wat zijn toch die witte vlekjes op je nagels? Je kunt ze soms zomaar ineens ontdekken en weet niet waar ze vandaag komen. Wees gerust, het is een veelvoorkomend verschijnsel, dat meestal onschuldig is. De witte vlekjes kunnen in allerlei vormen voorkomen, van kleine witte puntjes tot grotere vlekken. Het is ook mogelijk dat ze op meerdere nagels te zien zijn. Doorgaans gaat het om een verschijnsel dat we ‘leukonychia’ noemen. Wat is hier de oorzaak van? En wat kan eventueel nog meer de oorzaak zijn? Wellness Academie vertelt je er hier meer over.

Wat is de oorzaak van leukonychia (witte vlekjes)?

Vrijwel iedereen heeft weleens witte vlekjes op zijn of haar nagels. Meestal gaat het hier dus om leukonychia. De term ‘leukonychia’ betekent simpelweg ‘witte nagel’. De oorzaak van deze aandoening is een letsel van het nagelbed. Je hebt bijvoorbeeld je nagel gestoten of er is iets op je nagel gevallen. Het gaat vaak om kleine gebeurtenissen, waar je je nauwelijks van bewust bent. Wanneer je de witte vlekjes ziet, kun je je soms niet herinneren wanneer je je nagel hebt beschadigd. Zo kun je bijvoorbeeld de basis van je nagel beschadigd hebben. Je zult dan pas enkele weken later de witte vlekjes op je nagels zien. Het gaat hier dus enkel om een cosmetisch ‘probleem’. De vlekjes groeien uiteindelijk met de nagel mee uit.

Andere nagelproblemen herkennen

Als nagelstyliste, manicure en pedicure is het belangrijk dat je nagelaandoeningen herkent, zodat je nagels op de juiste manier kunt behandelen of klanten kunt doorverwijzen naar een arts. Hier is dan ook veel aandacht voor in onze Nagelstyling en Pedicure Opleidingen. Nagelaandoeningen herkennen is echter nog niet zo gemakkelijk, want er zijn verschillende aandoeningen die op elkaar lijken. Om die redenen kunnen de onschuldige witte puntjes, vlekjes of streepjes soms verward worden met andere aandoeningen. Hoewel dit meestal symptomen zijn van de onschuldige leukonychia, kan het zijn dat er toch andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Deze zullen we hieronder uitlichten.

Andere oorzaken van witte vlekjes op je nagels

We zetten enkele mogelijke oorzaken voor je op een rij, die we kort zullen toelichten:

 • Verkeerde nagelverzorging
 • Schimmelinfectie
 • Psoriasis
 • Ernstige ziekten

Verkeerde nagelverzorging

Het te ruw verzorgen van de nagels kan schade toebrengen aan de nagel. Denk hierbij aan het gebruik van agressieve nagelproducten, zoals nagellakremover en nagelverharders. Daarnaast kan ook het op de verkeerde wijze plaatsen en vooral ook het verkeerd verwijderen van gelnagels veel schade aan de nagels toebrengen. Hoe dit wel moet? Dat leren we je graag in onze Cursus Nagelstyling Gelnagels (Basis).

Schimmelinfectie

Een beginnende schimmelinfectie van de nagel kan ook gemakkelijk verward worden met leukonychia. Deze kan in de beginfase namelijk ook gepaard gaan met witte vlekjes op je nagel. Dit heet dan onychomycose. De schimmelinfectie kan zich echter verder uitbreiden en tot meer problemen leiden, zoals schilferige nagels en dikke en broze nagels. De witte vlekjes kunnen ook groter worden en bijvoorbeeld geel, groen of bruin kleuren. In sommige gevallen kan de nagel zelf deels of geheel loslaten.

Psoriasis

Witte vlekjes op je nagels kunnen ook het gevolg zijn van psoriasis. Deze aandoening kan namelijk ook voorkomen in de nagelwortel. Dit zorgt ervoor dat er vervolgens deukjes, putjes en witte vlekken op de nagelplaat ontstaan. Daarbij kan de nagel ook dikker worden en afbrokkelen. Wanneer de nagelplaat als gevolg van deze aandoening los gaat zitten, kan het uiteinde witte golvende lijntjes vertonen.

Ernstige ziekten

In zeer zeldzame gevallen kunnen diverse ernstige ziekten invloed hebben op de nagels. Bovendien gaan dan de vlekjes op de nagels vrijwel altijd gepaard met andere ernstige gezondheidsklachten. Enkele voorbeelden van ernstige ziekten, die gepaard kunnen gaan met vlekjes op de nagels zijn: o.a. nierfalen, longontsteking en hartklachten.

Wat is de oplossing voor witte vlekje op je nagels?

Als het om leukonychia gaat, hoef je geen actie te ondernemen. De witte vlekjes groeien vanzelf uit. Wil je de witte vlekjes op je nagels camoufleren, dan kun je de nagels lakken of gelnagels laten plaatsen. We raden je wel aan om je nagels te laten verzorgen door een professionele manicure of pedicure. Je kunt de witte vlekjes voorkomen door voorzichtiger te zijn met je nagels, door niet op je nagels te bijten en door ze eventueel wat korter te houden dan je misschien gewend bent. Wil je meer weten over nagelverzorging? Dan is onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure een aanrader. Of volg onze complete Opleiding Pedicure.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie