Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wel of geen pinautomaat in je zaak?

14 december 2015
Wel of geen pinautomaat in je zaak?

Is het aanschaffen van een pinautomaat een goed idee voor mijn zaak? Veel professionals binnen de wellness en schoonheidsbranche lopen met deze vraag rond. Wat zijn de voor- en nadelen van een pinautomaat in je zaak? Wat zijn de kosten? We geven hier antwoord op deze vragen. We besteden tevens aandacht aan alternatieven voor de pinautomaat. We hopen dat je met deze informatie een betere afweging kunt maken!

Pinnen is een veilige betaalmethode

Pinnen is een betaalmethode die een stuk veiliger is dan betalingen met contant geld. Op de eerste plaats is er minder contant geld in je zaak aanwezig, waardoor je minder risico loopt dat er geld gestolen wordt bij overvallen of inbraak. Wanneer je klanten betalen met hun pinpas is er ook minder kans op fraude door eventuele werknemers. Doordat de betalingen direct op je bankrekening komen te staan, heb je minder aan- en afvoer van geld in je zaak. Pinnen wordt bovendien steeds veiliger. De pinpassen met magneetstrippen zijn enkele jaren geleden vervangen door pinpassen met een chip om ‘skimmen’ tegen te gaan. Skimmen is het kopiëren van de magneetstrip.

Meer gemak dankzij een pinautomaat

Steeds meer mensen hebben alleen nog maar een pinpas in hun portemonnee in plaats van contant geld. Met een pinautomaat in je zaak maakt betalen voor je klant een stuk gemakkelijker. Heb je geen pinautomaat, dan kan een klant om die reden afhaken omdat hij of zij geen contant geld op zak heeft. Wanneer je klant je zaak verlaat om geld te pinnen loop je het risico dat de klant niet meer terugkomt. Een ander voordeel is dat een klant met een pinautomaat altijd gepast kan betalen; je hebt dus geen gedoe met wisselgeld. Verder ben je geen tijd kwijt met geld tellen, de betaling verloopt snel en er worden minder snel fouten gemaakt bij de betaling.

Verhoog je omzet met een pinautomaat in zaak

Waar veel zaakvoerders niet bij stilstaan, is dat een pinautomaat de omzet van hun zaak kan verhogen. Zo zorgt een pinautomaat in je zaak voor lagere kosten in de bedrijfsvoering door lagere wisselgeldkosten, minder teluren, lagere stortingskosten en lagere verzekeringskosten. Je klanten zullen wanneer je een pinautomaat hebt ook sneller bereid zijn om extra producten of diensten aan te schaffen of om hogere bedragen uit te geven. Ze hoeven immers geen rekening te houden met het bedrag dat ze op zak hebben. Een ander voordeel van een pinautomaat is dat je minder risico hebt op kasverschillen. Wil je ook graag professioneel aan de slag in de wellness & beautybranche? Bekijk dan hier al onze Schoonheids- en Wellness Opleidingen. Ook voor een Opleiding Kapper ben je bij ons aan het juiste adres!

Wat zijn de kosten van een pinautomaat?

Een pinautomaat in je zaak brengt veel voordelen met zich mee. Een nadeel is dat een pinautomaat ook kosten met zich meebrengt. Deze kosten kunnen per pinautomaat verschillen. Ook kun je kiezen tussen het huren en kopen van een pinautomaat. Meestal is kopen voordeliger, omdat je zelf eigenaar wordt van het apparaat. Verder kun je kiezen tussen een vaste pinautomaat en een mobiele pinautomaat. De kosten die komen kijken bij de aanschaf van een pinautomaat zijn de:

 • Aanschafkosten
  Hieronder vallen de kosten voor de apparatuur en bekabeling.
 • Installatiekosten
  Je betaalt eenmalig kosten voor de installatie van de apparatuur. Daarbij wordt de pinautomaat op naam gezet en aan de bankrekening van je zaak gekoppeld.
 • Onderhoud en service
  Hieronder vallen de kosten voor updates, onderhoud en hulp bij storingen of vragen.
 • Transactieverwerking
  Je betaalt kosten voor de transactieverwerking van de betalingen via de pinautomaat. Wanneer je veel transacties hebt, kun je een voordelige pinbundel bij de leverancier van je pinautomaat aanschaffen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. Bij weinig transacties kun je beter per transactie te betalen.

Om je een indruk te geven van hoeveel je kwijt bent voor een pinautomaat in je zaak hebben we een aantal aanbieders bekeken (waaronder PinTip, PinDirect en SEPAY). De aanschafkosten liggen gemiddeld tussen de € 400 en € 750 euro, vervolgens betaal je tussen de € 16 en € 80 euro aan abonnementskosten per maand inclusief een bepaald aantal transacties. De eenmalige registratiekosten liggen rond de € 50.

Alternatieven voor een pinautomaat

Er bestaat een alternatief voor de ‘traditionele’ pinautomaat. Je kunt ook een kaartlezer via Bluetooth verbinden aan je smartphone of tablet. Hiermee kun je betalingen met bankpassen en creditcards accepteren via een gratis betaal-app. Deze mogelijkheid wordt aangeboden door onder andere Payleven en iZettle. Het is eenvoudig en 100% mobiel, zodat je overal zaken kunt doen. Daarnaast is het ook voordeliger dan een pinautomaat in je zaak. De prijs van de kaartlezers ligt tussen de € 80 en € 100. Je hoeft geen abonnement af te sluiten en betaalt alleen over de transacties een laag percentage dat afhankelijk is van je omzet (tussen de 2,75% en de 1,5%). Verder heb je geen kosten. De app beschikt over handige boekhoud-tools en geeft je een overzicht van je verkoopreportages.

Wat is de beste keuze?

Wel of geen pinautomaat in je zaak? Of toch liever een kaartlezer? Wat de beste keuze is, kan per onderneming verschillen. Het is wel duidelijk dat betalen met de bankpas veel voordelen heeft voor zowel jezelf als zaakvoerder als voor je klanten. Het is dus zeker het overwegen waard om een pinautomaat of een kaartlezer die via je smartphone of tablet werkt aan te schaffen. Wat voor jou de beste optie is, is onder meer afhankelijk van je omzet, de grote van je klantenkring, de verwachte groei van je bedrijf in de nabije toekomst en je eigen wensen. We horen ook graag wat jouw ervaringen of suggesties zijn!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie