* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke haarborstel kan ik het beste gebruiken?

4 oktober 2019 | Haarverzorging
Welke haarborstel kan ik het beste gebruiken?

Heb je je al eens verdiept in hoeveel soorten haarborstels er bestaan? Je zult versteld staan van de uitgebreide keuze die je hebt. Koop jij de eerste de beste haarborstel die je tegenkomt? Om je haar mooi te houden is het belangrijk dat je een borstel aanschaft die past bij jouw haar. Wil je ook je haar stylen en zo nu en dan een andere look uitproberen, dan heb je algauw meerdere borstels nodig. Welke haarborstel is het beste voor jouw haar? We geven je hier tips voor het kiezen van een geschikte borstel.

1. Pneumatische borstel

Deze borstels staan ook wel bekend als de klassieke borstel of cushion brush. Je herkent deze aan zijn ovale vorm en aan het rubberen luchtkussentje waarop de pinnetjes of haartjes zijn bevestigd. Er bestaat ook een borstel in vierkante vorm. Deze wordt de paddle brush genoemd. Het voordeel van dit soort borstels is dat de pennen of haartjes tijdens het borstelen flexibel meebewegen, waardoor ze je haar minder snel beschadigen. Deze borstels zijn bedoeld voor het ontklitten en glad maken van je haar. De ovale borstel is doorgaans wat kleiner dan de vierkante en is daardoor beter geschikt voor korte kapsels. Een grote vierkante paddle brush is ideaal voor lange haren. Daarnaast is deze borstel ook zeer geschikt om in combinatie met een föhn te gebruiken voor het gladstrijken van lange lokken.

2. Vent brush (visgraatborstel)

Deze borstel kenmerkt zich door openingen aan weerszijden van de borstel. Deze openingen zorgen ervoor dat het haar tijdens het borstelen goed wordt geventileerd en dat het haar natuurlijk mee kan bewegen. Tijdens het föhnen zorgen de kunststof pennen (meestal met een bolletje erop) ervoor dat het haar iets wordt opgelicht. De warmte van de föhn kan onder het haar door om meer volume te creëren. Doordat de lucht gemakkelijk weg kan via de openingen droogt het haar ook vlotter. Deze borstel is vooral geschikt voor het stylen en volume geven aan kort tot half lang haar. Bij te lang haar blijft de borstel al snel haken in het haar. Leer meer handige tips en trucs op het gebied van hairstyling in onze Cursus Hairstyling Basis.

3. Tangle teezer (antiklit borstel)

Dit is een borstel die de laatste tijd erg populair is en veel wordt aangeprezen in beauty blogs. Hij bestaat uit één stuk plastic in een iets holle vorm en is voorzien van korte flexibele plastic pinnetjes. Hiermee kun je op pijnloze wijze gemakkelijk haren ontklitten. De tangle teezer is bovendien geschikt voor alle soorten haar van kort tot lang en van stijl tot krullend. Zelfs afrohaar is hier goed mee te kammen. Deze borstel zorgt ervoor dat je haar tijdens het borstelen minder snel breekt, waardoor je haar langer gezond en mooi blijft. Ideaal als je je haar lang wilt laten groeien.

4. Looper brush (borstel met lusjes)

Je zult misschien in eerste instantie een beetje vreemd kijken bij het zien van deze borstel. In plaats van normale pinnen of haartjes is deze borstel voorzien van lusjes. Waar is dat goed voor? Dit soort borstels zijn erg fijn voor als je een gevoelige hoofdhuid hebt en voor het verkrijgen van glad en glanzend haar. Dit is een hele zachte borstel. Hiermee heb je geen last van stekende en pijnlijke pinnen in je hoofdhuid. Daarnaast staat de looper brush ook wel bekend als de pruikborstel en als ideale borstel voor hairextensions.

5. Ronde borstel

Een ronde borstel, of eigenlijk kunnen we beter zeggen een cilindervormige borstel, is bedoeld voor het volume geven aan het haar en om meer krul of slag in het kapsel te creëren. Het is een geliefde borstel onder hairstylisten. Er bestaan ook speciale cilindervormige föhnborstels, waarmee je kapsels nog beter kunt stylen. De diameter van de borstels kunnen verschillen. Ronde borstels met een kleine diameter worden voornamelijk gebruikt voor het stylen van korte kapsels en zorgen voor duidelijk gedefinieerde krullen. Met een ronde borstel met een grotere diameter kun je halflang tot lang haar meer slag en volume geven. Wil je leren om de mooiste kapsels te creëren met styling- en brushing technieken? Dan is onze volwaardige Opleiding Hairstyliste met diploma een aanrader!

6. Toupeerborstel

Wist je dat in het herfst- en winterseizoen 2019/2020 de getoupeerde kapsels weer helemaal terug zijn? Deze haartrend is lange tijd van het toneel verdwenen, maar nu kun je dus weer de toupeerborstel uit de kast halen! Weet je nog hoe die eruitziet? Het gaat om een smalle en rechthoekige houten of kunststof borstel voorzien van twee of drie rijen met nylonhaartjes of zwijnenhaar. De borstel wordt gebruikt om tegen de haren in te kammen om zoveel mogelijk volume te krijgen in half lang tot lang haar. Houd er wel rekening mee dat dit niet goed is voor je haar. Doordat je tegen de richting van de beschermende haarschubben in kamt, wordt je haar dof, droog en breekbaar.

Wassen, knippen, föhnen, stylen, brushen! Heb je interesse in alles wat met hairstyling en verzorging te maken heeft? Neem dan eens een kijkje bij onze Opleiding Allround Kapper. Schrijf je in en maak van je passie je beroep!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie