Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke haarkleur past bij mij?

27 april 2016
Welke haarkleur past bij mij?

Heb je zin om je haar eens op te fleuren met een nieuw kleurtje? Dan is de volgende vraag: welke haarkleur past bij mij? Er zijn heel wat haarkleuringen mogelijk, maar niet alle kleuren passen bij jou. Er bestaat een handige theorie die je kan helpen om te ontdekken wat mooi bij jou staat en dat is de 4-seizoenentheorie die uitgaat van lente-, zomer-, herfst- en wintertypes. Welk type ben jij en welke haarkleur past bij jou? Je ontdekt het hier!

De ideale haarkleuren voor lentetypes

Een lentetype kenmerkt zich door een lichte en heldere huidskleur met een goudgele of perzikachtige ondertoon. Je bent iemand die snel bloost en je hebt mogelijk de neiging tot sproeten. Verder kenmerken lentetypes zich door lichtgekleurde ogen, denk aan lichtblauwe of lichtgroene ogen. Ook zie je op de iris vaak gouden stipjes. De natuurlijke haarkleur van een lentetype is meestal blond, maar we zien ook wel lentetypes met donkerbruin of rood haar.

Haarkleuradvies:

Vermijd in elk geval dramatische donkere haarkleuren. Ook te grauwe en koele tinten zijn af te raden. Je haar heeft namelijk van nature een gouden gloed. Dit gaat veel beter samen met warme haarkleuren. Advieskleuren voor lentetypes zijn dan ook: honingblond, goudbruin, koperkleur, goudrood en goudblond.

De ideale haarkleuren voor zomertypes

Zomertypes hebben meestal een rozige huid met een blauwe tot violette ondertoon. Typische oogkleuren voor dit type zijn blauw, groen, blauwgroen en grijsblauw. Hoewel bruine ogen met grijze en groene accenten ook voorkomen. De haren zijn van nature vaak blond of bruin, met de neiging er ietwat grauw uit te zien.

Haarkleuradvies:

Zomertypes moeten oppassen met rode haarkleuren met koper-, mahonie of goudblonde tinten, omdat dit het haar er minder levendig en ouder uit doet zien. Het is wel een goed idee om het haar te verlevendigen met highlights in tinten die 1 of 2 tinten donkerder zijn dan de natuurlijke haarkleur. Ook platinablonde of zilverkleurige highlights doen het goed. Kleuren die geschikt zijn om je haar mee te kleuren zijn asblond, asbruin en platinablond. Wil je toch iets van rood in je haar verwerken, zorg dan voor een rode kleur met een blauwige ondertoon, zoals paars of bordeaux.

De ideale haarkleuren voor herfsttypes

Een belangrijk kenmerk van herfsttypes is een huidskleur met een gele of gouden ondertoon. Meestal gaat het om een redelijk lichte huidskleur, hoewel er ook diepe bronzen tinten voorkomen. Herfsttypes hebben vaak ook sproeten. De oogkleuren van herfsttypes kunnen uiteenlopen van groen tot blauw en turquoise en soms zien we ook lichtblauwe ogen. De natuurlijke haarkleur is vaak donkerbruin met een rode of mahoniekleurige tint.

Haarkleuradvies:

Vermijd in elk geval de kleur asblond en ook blonde highlights kun je beter vermijden, omdat dit een onnatuurlijke uitstraling geeft. Wat wel flatterende kleuren zijn voor herfsttypes zijn alle warme kleuren bruin, waaronder kastanjebruin, koperachtig goud en goudbruin. Wil je highlights aanbrengen, dan kun je wel kiezen voor goudblonde highlights of koperachtige highlights.

De ideale haarkleuren voor wintertypes

Wintertypes hebben een hele lichte en koele huidskleur met vaak een blauwe of groenachtige ondertoon. Verder hebben ze vaak donkerbruine, grijze, ijsblauwe of heldergroene ogen die een groot contrast vormen met het wit van de ogen. De natuurlijke haarkleur is zwart, blauwachtig zwart of donkerbruin.

Haarkleuradvies:

Omdat wintertypes een diepe en warme haarkleur hebben is er vaak weinig kleuring nodig om de haren meer uitstraling te geven. Met behulp van mahonie en aubergine haarkleuringen kun je zwarte, blauwachtige haren meer glans geven. Je kunt ook haarkleuringen in de eigen haarkleur gebruiken om de eigen haarkleur meer kracht, glans en uitstraling te geven. De haren lichter kleuren of lichte highlights zijn geen goed idee, veel lichtere kleuringen vallen roodachtig uit en dat staat niet zo mooi. Haarkleuringen in astinten zouden eventueel wel kunnen.

Tip: laat haarkleuringen bij voorkeur zetten door een professionele kapper, zodat de kleur het beste tot zijn recht komt en zo lang mogelijk mooi blijft zitten. In onze Kappersopleiding leer je hoe je zelf op professionele wijze haarkleuringen kunt uitvoeren.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie