Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke ingrediënten in shampoos vermijden?

24 juli 2017 | Haarverzorging
Welke ingrediënten in shampoos vermijden?

Als je de ingrediëntenlijst van je shampoo bekijkt, zie je een flinke opsomming aan ingrediënten. Veel namen zullen je weinig zeggen, totdat je ineens artikelen op internet tegenkomt, waarin je gewaarschuwd wordt voor ‘slechte’ ingrediënten. In vele berichten word je gewaarschuwd om shampoos met siliconen, parabenen en sulfaten links te laten liggen. Maar zijn deze ingrediënten echt zo slecht? Wanneer je op zoek gaat naar shampoos zonder deze ingrediënten moet je goed zoeken, want ze zitten in bijna alle shampoos!

Zijn siliconen in shampoo slecht?

Siliconen in shampoo leggen een laagje om elk haartje heen. Het dient als een beschermlaagje en zorgt dat belangrijke werkstoffen niet vervliegen, je haren gaan er mooi van glanzen en voelen zacht aan. Het maakt je haren ook beter doorkambaar. Dat is natuurlijk helemaal zo gek nog niet. Toch kan het op den duur een negatief effect hebben op je haar, omdat de siliconen zich opeen gaan stapelen. Je haren worden hierdoor erg zwaar en krijgen een doffe uitstraling. Je herkent siliconen in shampoos aan achtervoegsels als -siloxane, -conol of -cone. Er is wel een uitzondering en dat is cyclomethicone. Deze siliconensoort zorgt ervoor dat je haar luchtig en tegelijkertijd goed doorkambaar blijft. De functie van dit ingrediënt in shampoos is om werkstoffen goed te verdelen over het haar.

Zijn parabenen gevaarlijk?

Er wordt ook regelmatig beweerd dat parabenen in shampoos gevaarlijk zijn voor je. Voordat je shampoos met dit ingrediënt meteen gaat weren, is het belangrijk om te beseffen dat de waarheid iets genuanceerder ligt. Parabenen zijn chemische stoffen die gebruikt worden als conserveringsmiddel. Oftewel, het zorgt ervoor dat er geen schimmels en bacteriën in je shampoo komen. Een groot voordeel, nietwaar? De andere kant van de medaille is dat uit onderzoek blijkt dat parabenen tot hormonale storingen kunnen leiden. Maar onderzoeken bevestigen ook dat de hoeveelheid parabenen in shampoo zo klein is, dat ze geen negatieve effecten hebben. Ook op je haren hebben ze geen negatieve effecten. In onze Kappersopleiding leer je alles over het bevorderen van de gezondheid van de haren, de hoofdhuid en het creëren van de mooiste kapsels!

Wat te denken van sulfaten in shampoo?

In de meeste shampoos die je in de schappen van de supermarkt tegenkomt zitten suflaten. Ze worden aangeduid met sodium lauryl sulfaat en ammonium lauryl sulfaat. Deze ingrediënten zijn bedoeld om vuil en vet uit je haar te verwijderen; ze worden daarom ook wel ‘detergenten’ genoemd. Het zijn ook deze ingrediënten die ervoor zorgen dat je shampoo schuimt. Heb je erg vies of vet haar, dan zijn sulfaten erg nuttig. Het probleem is dat ze ook het natuurlijk beschermlaagje (de natuurlijke vetten) van je haar wegwassen. Heb je altijd al snel last van droog haar, dan kan je haar door het gebruik van deze shampoos, nog sneller uitdrogen en beschadigd raken. Heb je een gevoelige hoofdhuid, dan kan het ook tot huidirritaties leiden. Ook mensen met geverfd haar moeten oppassen met een overmatig gebruik van shampoos met deze ingrediënten.

Wil je een expert worden in haarverzorging en is het beroep van kapper/kapster of hairstyliste jouw roeping? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres. Bekijk hier ons volledige aanbod aan Haartooi Opleidingen.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie