Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Yoghurt als anti-roos product?

25 oktober 2016 | Haarverzorging
Yoghurt als anti-roos product?

Roos is haarprobleem nummer 1. Niet zo gek dus dat anti-roos shampoos in allerlei soorten en maten op de markt zijn. Een onderzoeker in Shanghai besloot de boel letterlijk onder de loep te nemen om ervoor eens en altijd achter te komen hoe je roos het beste kunt bestrijden. De conclusie? Yoghurt als antiroos product is de beste oplossing!

Roos onder de loep

Juist omdat roos zoveel voorkomt, wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De meeste onderzoekers zijn het over één ding eens: roos wordt veroorzaakt door een schimmel. De Pityrosporon ovale, zoals deze schimmel heet, zorgt ervoor dat de huid meer talg produceert en sneller nieuwe huidcellen aanmaakt. De oude huidcellen hopen zich op en kleven aan elkaar. Van buitenaf ziet dit eruit als de beruchte witte schilfertjes. Klinkt helder, toch? Menghui Zhang, onderzoeker bij de Shanghai Jiao Tong Universiteit, wilde dit proces toch graag een keer van dichterbij bekijken. Hij vroeg 59 proefpersonen om schilfers van hun hoofdhuid af te staan, zodat hij ze onder de loep kon leggen. Hij hoopte zo te weten te komen waarom sommige mensen wel en anderen juist niet vatbaar zijn voor roos.

Baanbrekende bevindingen

Sommigen van Zhangs proefpersonen hadden roos, anderen niet. Het enige dat de proefpersonen gemeen hadden, was dat ze allemaal tussen de 18 en 60 jaar oud waren en allemaal al 48 uur hun haar niet hadden gewassen. Zhang bestudeerde de micro-organismen van de verzamelde huidschilfers zorgvuldig en concludeerde iets tegenstrijdigs: terwijl mensen boven de 40 meer last van roos hadden, bleek dat een hoge talgproductie juist roos voorkwam bij jongere mensen. Talgproductie bleek vanaf de leeftijd van 35 jaar juist af te nemen. Dat verband tussen een te hoge talgproductie en roos bleek dus minder vanzelfsprekend dan gedacht. Ondertussen ontdekte Zang de schimmel die altijd als boosdoener werd gezien ook nog eens op ‘gezonde’ huidschilfers zonder roos.

Bacteriële disbalans

Waar de meeste anti-roos producten de beruchte schimmel en de hoge mate van talgproductie aanpakken, concludeerde Zang al snel dat de oplossing totaal ergens anders ligt. Alle geteste haarschilfers bevatten een bepaalde mate van twee bacteriën: de propionibacterie en de staphylococcus. Of er wel of niet sprake was van roos, bleek volledig af te hangen van de balans tussen deze twee bacteriën. In gezonde huidschilfers waren ze ongeveer even sterk gerepresenteerd. In huidschilfers met roos had de staphylococcus de propionibacterie echter verdrongen.

Yoghurt als anti-roos product

Zangs bevindingen kunnen de aard van anti-roosproducten weleens voorgoed doen veranderen. Volgens zijn theorie moet een anti-roos product er vooral voor zorgen dat de bacteriën in balans blijven. Of ervoor zorgen dat de aanwezigheid van de propionibacterie wordt hersteld. En laat yoghurt nou net een flinke dosis propionibacterie bevatten! Daarmee wordt yoghurt opeens een zeer interessant anti-roos product. Een anti-roos product dat overigens zoveel proteïne bevat dat het ook nog eens de groei van je haar stimuleert! Wil je yoghurt als anti-roos product uitproberen? Laat het 10 tot 15 minuten inwerken op nat haar en spoel het uiteraard goed uit.

Meer weten?

Meer weten over haarverzorging en het selecteren van de juiste haarproducten voor ieder haartype, volg dan onze Kappersopleiding in Hasselt!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie