Zo blijft cosmetica langer houdbaar
4 januari 2017 | Visagie Alle blogposts

Dat cosmetica niet eindeloos mee gaat, weet je als beauty expert natuurlijk maar al te goed. Die naderende houdbaarheidsdatum op de verpakking is er niet voor niets. Tijd voor een uitverkoop/opruiming! Ondertussen vertelt de houdbaarheidsdatum niet het hele verhaal. Want hoe zorg je ervoor dat een crème of serum ook maanden na opening nog hun werk doet? Hierbij een aantal tips om de houdbaarheid van cosmetica te verlengen.
1. Bewaar alle producten op een donkere en koele locatie
Inderdaad, een wand vol kleurrijke potjes, tubes en specialistische crèmes staat prachtig in je salon. Maar erg goed voor de houdbaarheid van je producten is het niet. Bijna alle cosmetica blijven langer houdbaar op een koele en droge plek, goed beschermt tegen direct zonlicht, een wisselende temperatuur en schommelende luchtvochtigheid. Oftewel: plaats die kostbare producten dus niet boven de verwarming, aan de muur of net naast de deur. Ga in plaats daarvan voor een dichte, donkere kast met een gemiddelde (en stabiele) temperatuur van zo’n acht tot twaalf graden. Natuurlijk kun je samples alsnog uitstallen aan de wand, maar ga zorgvuldig om met de producten die je ook echt gebruikt tijdens de behandeling. Zo voorkom je dat klanten huidirritaties oplopen door je behandelingen en voorkom je gelijk dat je geopende producten na een paar keer gebruiken uitgedroogd of verkleurd aantreft.
2. Let bij de aanschaf van je cosmetica op het type verpakking
De vorm van de verpakking en het materiaal spelen een belangrijke rol in de houdbaarheid van cosmeticaproducten. Waar producten in potjes bij elk gebruik blootgesteld worden aan de lucht (lees: bacteriën!), blijven middeltjes in dispensers beter beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het werken met producten in dispensers is bovendien hygiënischer: je hoeft hierbij niet in aanraking te komen met meer dan je nodig hebt.
3. Reinig brushes en andere applicaties routinematig
Geen enkele salon kan zonder een goed hygiëneprotocol. Niet alleen voor de veiligheid van je klanten, maar ook voor de duurzaamheid van je producten (en klantenkring!). Gebruik wegwerpsponsjes wanneer je een foundation aanbrengt op een vette huid. Was na elke behandeling je borstels uit. En: leer jezelf aan om nooit –maar dan ook nooit – crèmes recht uit een pot te halen. Zelfs niet wanneer je handschoenen draagt en je handen grondig wast. Zorg dat je altijd een (wegwerp)spatel bij de hand hebt en sluit de dag standaard af met een reinigingscheck.
4. Zoek de balans tussen natuurlijke producten en bewaarstoffen
Houd jij jouw salon graag zo puur natuur mogelijk? Dan doe je er goed aan om kleinere verpakkingen te kopen. Producten zonder toevoegingen en kunstmatige bewaarstoffen gaan namelijk minder lang mee. Producten op waterbasiszijn wellicht effectief en natuurlijk; ze bederven ook een stuk sneller dan vergelijkbare producten oliebasis. Met dit in je achterhoofd kun je zoeken naar een balans tussen duurzaamheid en werkbaarheid. Kies bijvoorbeeld wel voor producten op waterbasis wanneer je weet dat je deze veelvuldig gebruikt. En kies voor producten op oliebasis of met (sterkere) bewaarstoffen wanneer je weet dat je deze slechts sporadisch zal inzetten voor specialistische behandelingen.
5. Adviseer je klanten over de houdbaarheid van cosmetica
Wil je jouw klanten graag adviseren over de houdbaarheid van cosmetica? Gebruik de volgende stelregels:
- Sluit alle potjes, crèmes en cosmetica direct na gebruik (hoe minder blootstelling aan de lucht, hoe minder risico op bacteriën en schimmels).
- Gebruik cosmetica nooit langer dan twaalf maanden. Voor mascara geldt zelfs een maximale levensduur van zes maanden. De enige uitzondering op deze regel is een droge poeder of oogschaduw, vanwege de minimale aanwezigheid van water. Blijf hierbij wel goed in de gaten houden dat ze niet gaan brokkelen
- Reinig je borstels en andere applicatiemiddelen regelmatig en houd na elk jaargetijde een kritische schoonmaak/opruiming van je make-up tas.
- Bewaar je make-up en verzorgingsproducten niet in de badkamer: dit is een veel te vochtige omgeving.
Of je nu onze opleiding visagie volgt of gaat voor een intensieve opleiding tot allround make up artist, onze vakdocenten staan uitgebreid stil bij productkennis en hygiënisch werken.
Cursussen die je mogelijk interesseren
-
Populair!
Visagie (basis)
Professionele visagiste worden? Leer hier alles over de huid, alle basismake-up technieken en o.a. dagmake-up, smokey eyes, ... Meer info
- Hasselt
- Antwerpen
- Gent
- Amsterdam
- Rotterdam
- Eindhoven
- Utrecht