• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Zo blijft cosmetica langer houdbaar

4 januari 2017 | Visagie
Zo blijft cosmetica langer houdbaar

Dat cosmetica niet eindeloos mee gaat, weet je als beauty expert natuurlijk maar al te goed. Die naderende houdbaarheidsdatum op de verpakking is er niet voor niets. Tijd voor een uitverkoop/opruiming! Ondertussen vertelt de houdbaarheidsdatum niet het hele verhaal. Want hoe zorg je ervoor dat een crème of serum ook maanden na opening nog hun werk doet? Met onderstaande tips blijft cosmetica langer houdbaar!

1. Op een donkere en koele locatie blijft cosmetica langer houdbaar!

Inderdaad, een wand vol kleurrijke potjes, tubes en specialistische crèmes staat prachtig in je salon. Maar hoe zorg je ervoor dat deze cosmetica langer houdbaar blijft? Bijna alle cosmetica blijven langer houdbaar op een koele en droge plek, goed beschermd tegen direct zonlicht, een wisselende temperatuur en schommelende luchtvochtigheid. Oftewel: plaats die kostbare producten dus niet boven de verwarming, aan de muur of net naast de deur.

Ga in plaats daarvan voor een dichte, donkere kast met een gemiddelde (en stabiele) temperatuur van zo’n acht tot twaalf graden, waardoor je cosmetica langer houdbaar blijft. Natuurlijk kun je samples alsnog uitstallen aan de wand, maar ga zorgvuldig om met de producten die je ook echt gebruikt tijdens de behandeling. Zo voorkom je dat klanten huidirritaties oplopen door je behandelingen en voorkom je gelijk dat je geopende producten na een paar keer gebruiken uitgedroogd of verkleurd aantreft.

2. Hoe blijft cosmetica langer houdbaar? Let op de verpakking

De vorm van de verpakking en het materiaal spelen een belangrijke rol in de houdbaarheid van cosmeticaproducten. Waar producten in potjes bij elk gebruik blootgesteld worden aan de lucht (lees: bacteriën!), blijven middeltjes in dispensers beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het werken met producten in dispensers is bovendien hygiënischer: je hoeft hierbij niet in aanraking te komen met meer dan je nodig hebt, waardoor je cosmetica langer houdabaar blijft!

3. Reinig brushes routinematig

Ook met deze tip blijft cosmetica langer houdbaar! Geen enkele salon kan zonder een goed hygiëneprotocol. Niet alleen voor de veiligheid van je klanten, maar ook voor de duurzaamheid van je producten (en klantenkring!). Gebruik wegwerpsponsjes wanneer je een foundation aanbrengt op een vette huid. Was na elke behandeling je borstels uit. En: leer jezelf aan om nooit –maar dan ook nooit - crèmes recht uit een pot te halen. Zelfs niet wanneer je handschoenen draagt en je handen grondig wast. Zorg dat je altijd een (wegwerp)spatel bij de hand hebt en sluit de dag standaard af met een reinigingscheck.

4. Balans tussen natuurlijke producten en bewaarstoffen

Houd jij jouw salon graag zo puur natuur mogelijk? Dan doe je er goed aan om kleinere verpakkingen te kopen. Producten zonder toevoegingen en kunstmatige bewaarstoffen gaan namelijk minder lang mee. Producten op waterbasiszijn wellicht effectief en natuurlijk; ze bederven ook een stuk sneller dan vergelijkbare producten oliebasis. Met dit in je achterhoofd kun je zoeken naar een balans tussen duurzaamheid en werkbaarheid. Kies bijvoorbeeld wel voor producten op waterbasis wanneer je weet dat je deze veelvuldig gebruikt. En kies voor producten op oliebasis of met (sterkere) bewaarstoffen wanneer je weet dat je deze slechts sporadisch zal inzetten voor specialistische behandelingen.

5. Met deze tips blijft cosmtica langer houdbaar!

Wil je jouw klanten graag adviseren over de houdbaarheid van cosmetica? Gebruik de volgende stelregels:

 • Sluit steeds alle potjes, crèmes en cosmetica direct na gebruik. Hoe minder blootstelling aan de lucht, hoe minder risico op bacteriën en schimmels, waardoor je cosmetica langer houdbaar blijft.
 • Gebruik cosmetica nooit langer dan twaalf maanden. Voor mascara geldt zelfs een maximale levensduur van zes maanden. De enige uitzondering op deze regel is een droge poeder of oogschaduw, vanwege de minimale aanwezigheid van water. Blijf hierbij wel goed in de gaten houden dat ze niet gaan brokkelen
 • Reinig je borstels en andere applicatiemiddelen regelmatig en houd na elk jaargetijde een kritische schoonmaak/opruiming van je make-up tas.
 • Bewaar je make-up en verzorgingsproducten niet in de badkamer: dit is een veel te vochtige omgeving.

Of je nu onze opleiding visagie volgt of gaat voor een intensieve opleiding make-up artist, onze vakdocenten staan uitgebreid stil bij productkennis en hygiënisch werken.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie