Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Zonbescherming voor je haar: zin of onzin?

22 april 2022 | Haarverzorging
Zonbescherming voor je haar: zin of onzin?

Wie houdt er niet van de zomer en veel zon? De zon brengt veel voordelen met zich mee, maar is tegelijkertijd ook schadelijk voor de huid. Iedereen weet ondertussen wel dat een goede bescherming van de huid met een zonnebrandcrème essentieel is. Maar denk je ook aan het beschermen van je haar? Is dat echt nodig? Hoe zit dat nu precies, is zonbescherming voor je haar zin of onzin? De experts van de Kappersopleidingen van Wellness Academie vertellen je er hier meer over!

De positieve effecten van zon op je haar

De zon heeft enkele positieve effecten op je haar, die we hier zullen toelichten. Zo is de zon belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Dit is essentieel voor je algehele gezondheid en dus ook voor je haar. Dit is bijvoorbeeld goed tegen haaruitval. Een ander positief effect van de zon, is dat het de haarzakjes een impuls geeft, waardoor de haargroei wordt bevorderd. Daarbij vermindert de zon ook schimmelinfecties op de hoofdhuid. Zonlicht kan ook acne verminderen, want het vertraagt de groei van de huidcellen. Dit zorgt ervoor dat de symptomen verminderen. Of wat dacht je van lichtere sunkissed lokken? Dat ziet er prachtig uit! Toch mag je nooit vergeten, dat overmatig zonlicht juist schadelijk is.

Bescherm het haar en de hoofdhuid!

De stralen van de zon kunnen ook veel schade aan je huid en haar aanrichten. We focussen ons in dit artikel specifiek op het haar. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond, dat uv-straling je haar beschadigt. Het zorgt ervoor dat proteïne in het haar wordt afgebroken en dat de kleur verandert. De zon droogt het haar uit, maakt het dunner, haarpunten splijten sneller en het kapsel krijgt een doffe en pluizige uitstraling. Dan rest er vaak niets anders, dan om het beschadigde haar af te knippen. Hoewel de zon diverse gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, is het beter om niet langer dan 10 tot 20 minuten in de zon te zitten. Dat betekent dat zonbescherming voor je haar wel degelijk zin heeft! Sterker nog, het is essentieel. Leer alles over haarverzorging en kapsels in onze Kappersopleiding!

Tips voor zonbescherming voor je haar

Zonbescherming voor je haar, hoe pak je dat aan? Daarvoor ben je hier bij Wellness Academie op de juiste plek! We zetten hieronder enkele tips voor zonbescherming voor je haar op een rij:

 • Zonnebrandcrème voor je haar?
  Je hoeft geen vette zonnebrandcrème op je lokken te smeren, want er bestaan producten die speciaal ontwikkeld zijn om het haar te beschermen tegen de zon. Denk daarbij aan hairstyling producten met een SPF-factor. Deze producten beschermen je haar tegen uitdrogen en overige schade door de zon.
 • Haarolie met arganolie
  Een van de producten, die we hier graag uitlichten en dat je haar kan beschermen tegen de zon, is haarolie met arganolie. Deze olie is rijk aan vitamine E en antioxidanten. Het haar droogt niet uit door de zon en ook vermijd je hiermee haaruitval.
 • Hoofdbedekking
  Een van de meest effectieve manieren van zonbescherming voor je haar, is door je aan te wennen om bij veel zon altijd een hoed of pet te dragen. Je kunt ook een bandana gebruiken. Er zijn veel hippe en trendy mogelijkheden.
 • Verzorg je haar met een hydraterend masker
  Verwen je haar na een dagje zon met een hydraterend masker. Laat het lekker lang intrekken en spoel het daarna uit met lauw water. Je haar voelt daarna meteen weer zacht en soepel aan. Vermijd zo veel mogelijk de hete föhn en hete stijltangen.
 • Ondersteun je haar met de juiste voeding
  Bij zonbescherming voor je haar kun je ook denken aan goede voeding. Met de juiste voedingsmiddelen kun je namelijk de gezondheid van je haar ondersteunen. Belangrijke voedingsstoffen, die het haar kunnen helpen om gezond te groeien, zijn: ijzer, biotine en vitamine C.

Extra tip: vermijd een scheiding!

Veel mensen vergeten nog weleens om hun scheiding in te smeren. De hoofdhuid is extra gevoelig voor verbranden, aangezien deze direct naar de zon is gericht. Je kunt een scheiding uiteraard insmeren met zonnebrandcrème, maar daar word je haar meteen ook heel vet van. Een beter idee is om voor een kapsel te kiezen, zonder scheiding. Denk daarbij aan een hoge knot of een paardenstaart. Ben je geen held in hairstyling? Dat kun je dat wel gemakkelijk worden door deze Cursus Hairstyling te volgen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie