* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 startersfouten bij een beauty salon openen

15 september 2019
5 startersfouten bij een beauty salon openen

Zie je het al voor je hoe je elke dag trots de deur van je eigen zaak opent om klanten van dienst te zijn met heerlijke beauty behandelingen? Veel beauty liefhebbers dromen van een eigen salon, waar ze op hun eigen manier hun klanten kunnen verwennen. Eigen baas zijn brengt veel voordelen met zich mee, maar ben je wel geschikt om een eigen salon te runnen? Beauty specialist en ondernemer zijn twee verschillende beroepen. Ze zijn in veel gevallen prima te verenigen, maar dan moet je wel uitkijken voor de volgende veelgemaakte startersfouten

1. Je bent geen ondernemer

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor je een eigen salon start, is: “Ben ik wel geschikt om eigen baas te worden?” Het feit dat je uitblinkt in je vak en niets liever doet dan beauty behandelingen uitvoeren, staat niet garant voor een succesvolle zaak. Je moet ook ondernemer worden en dat is een vak apart. Dat vraagt om andere vaardigheden, dan het vak van schoonheidsspecialiste of kapper. Onderzoek of je het wel leuk vindt om baas te worden. Dat kun je doen door eens enkele dagen mee te lopen met een salonhouder, zodat je ziet hoe zijn of haar werkdagen eruitzien. Probeer om met zo veel mogelijk salonhouders te spreken over hun ervaringen. Het is ook een aanrader om je te verdiepen in bedrijfsbeheer, management en marketing.

2. Je legt niet voldoende leiderschap aan de dag

Een veelvoorkomende fout van startende salonhouders is dat ze nog te veel in hun ‘bekende’ rol als werknemer blijven zitten. Als ondernemer moet je je focus enigszins verleggen; in plaats van dat je ‘in’ je salon werkt, dien je vooral ook ‘aan’ je salon te werken. Dat geldt nog meer als je ook personeel in dienst hebt. Je wilt mogelijk zelf je klanten van dienst zijn, maar je mag niet vergeten dat jij als zaakvoerder ook andere belangrijke taken op je dient te nemen. Je zult je steeds meer bezig moeten houden met strategieën voor hoe je je zaak laat groeien, het uitdenken van marketingplannen, het organiseren van de boekhouding, waken over de financiën, voorraadbeheer en het aansturen van je personeel. Doe je dat niet, dan grijp je niet alle groeikansen en komt de continuïteit van je zaak in gevaar.

3. Je opent je salon op een verkeerde locatie

Het is praktisch en kostenbesparend om een salon aan huis te starten. Als je parttime aan de slag gaat, kan dat een goede oplossing zijn. Wil je van je salon een fulltime job maken, dan is een strategische locatie heel belangrijk. Een salon weggestopt in een woonwijk kan ertoe leiden dat potentiële klanten niet van jouw bestaan afweten. Een drukbezochte winkelstraat in het centrum is dan veel beter. Maar ook dan moet je met enkele punten rekening houden. Is er bijvoorbeeld voldoende (bij voorkeur gratis) parkeergelegenheid? Is je salon gemakkelijk te bereiken met de auto, de fiets, te voet en het openbaar vervoer? Voor een toplocatie betaal je natuurlijk meer en dat kan in het begin spannend zijn. Dit zal zich echter vlot terugbetalen, omdat nieuwe klanten gemakkelijker bij je binnenstappen!

4. Je geeft meteen te veel geld uit aan je zaak

Om een beauty salon te beginnen, zul je investeringen moeten doen. Je wilt natuurlijk graag dat je salon er picobello uitziet, maar daarvoor heb je niet meteen het beste van het beste nodig. Kies voor behandelstoelen en salonapparatuur met een zo aantrekkelijk mogelijke prijs-kwaliteit verhouding. Die chique banken voor de wachtruimte of die ultramoderne apparaten waar je graag mee zou werken, die kun je altijd later nog aanschaffen als je merkt dat je voldoende winst maakt en je je dit kunt veroorloven. Breid je zaak liever stapje voor stapje uit, in plaats van door één grote stap te doen die veel zorgen brengt of mogelijk zelfs je faillissement betekent!

5. Durf te stralen en je eigen salon te promoten!

Als ondernemer is het belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen. Laat zien dat je trots bent op wat je hebt neergezet en dat je dit allemaal doet om je klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Laat weten wie je bent, wat je doet en waar je te vinden bent. Communicatie is daarom essentieel! Werk een praktisch marketingplan uit voor hoe je duidelijk, consistent en met regelmaat naar je klanten en doelgroep communiceert wat je voor hen kunt betekenen. Vergeet deze belangrijke stap niet. Veel starters zijn zo druk met het verbouwen en inrichten van hun salon en het regelen van allerlei formaliteiten, dat dit er vaak bij in schiet. Een doordachte promotie van je salon is daarentegen een essentiële stap naar succes.

Behaal hier je diploma schoonheidsspecialiste

Een succesvolle eigen zaak begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je je vak perfect verstaat door een degelijke Opleiding schoonheidsspecialiste te volgen met diploma. Onze opleiding bereidt je goed voor op de actuele praktijk met veel aandacht voor het reilen en zeilen in salons. Bovendien ontvang je bij deze opleiding tevens een gratis cursus ondernemersvaardigheden, die goed van pas komt als het jouw droom is om een eigen zaak te beginnen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie