5 Veelgemaakte voedingsfouten
We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is. Maar wat is gezond eten? Vaak hebben we de intentie om gezond te eten, maar hebben we toch onbewust een aantal ongezonde voedingsgewoontes ontwikkeld. Daarom is het tijd om eens kritisch naar ons voedingspatroon te kijken. Mogelijk dat jij je ook ‘schuldig’ maakt aan een van deze veelgemaakte voedingsfouten!
1. Veelgemaakte voedingsfouten: geen vet eten
Als je wilt afvallen dan lijkt het logisch om geen vet meer te eten. Dit is echter een van de veelgemaakte voedingsfouten, want iedereen heeft vet nodig om gezond te leven. Wat je wel moet doen, is verzadigd vet zoveel mogelijk vervangen door onverzadigd vet. De inname van veel verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten staan in de Schijf van Vijf. Onze cellen hebben vetzuren nodig als bouwstenen en ze beschermen lichaamscellen tegen ongewenste indringers. Ook onze ogen, hersenen en spieren hebben vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast zijn er enkele vitaminen die in vet oplosbaar zijn, dit zijn vitamine A, D, E en K. Je krijgt deze alleen via vet binnen. Houd er in je voedingspatroon rekening mee dat in plantaardige oliën meer onverzadigd vet zit dan in dierlijke vetten. Verder zitten ook in vis en noten veel onverzadigde vetten.
2. Veel te weinig eten
Als je heel weinig gaat eten val je snel veel af. Ook dat is een van de veelgemaakte voedingfouten! Dat is de gedachte achter de ‘crash diëten’. Er zit wel een grote ‘maar’ aan; je komt als je niet oppast ook snel weer veel aan. Bovendien is jezelf uithongeren niet gezond, omdat je lichaam voldoende gezonde voedingsstoffen nodig heeft. Crash diëten zijn daarbij moeilijk vol te houden; je voelt je de hele tijd hongerig, je vermijdt sociale bijeenkomsten en je mag nooit je favoriete voeding eten. Daar wordt niemand gelukkig van. Diëten is een ingewikkeld proces en vooral ook een individueel proces. Wat een geschikt dieet is voor een ander, past misschien niet bij jou. Voor een langdurig resultaat is het beter om goed doordacht te werk te gaan; een voedingsconsulente kan je daarbij helpen.
3. Veelgemaakt voedingsfouten: ’s avonds te veel eten
’s Morgensvroeg of rond lunchtijd hebben we vaak vanwege onze dagelijkse bezigheden weinig tijd om te eten. De verleiding is groot om ’s avonds veel te eten. Het probleem is dat alles wat je later op de dag eet langzamer wordt verbrand. Je kent misschien wel het gezegde: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar.’ Wanneer je aan het begin van de dag meer calorieën binnenkrijgt, dan heb je logischerwijs ook meer energie en tijd om deze te verbranden. Je hoeft echter niet met een lege maag naar bed te gaan. Het is zelfs een goed idee om nog iets lichts te eten. Je lichaam is tijdens het slapen bezig om zich te herstellen en daar heeft het ook voedingsstoffen voor nodig. Maar kies in plaats van ongezonde snacks voor gezonde caloriearme voedingsmiddelen. Wist je dat in de Chinese voedingsleer o.a. veel rekening wordt gehouden met het tijdstip waarop je het beste kunt eten? We leren je er alles over in onze Cursus Chinese Voedingsleer.
4. Te veel bewerkte voeding eten
In bewerkte voeding zit overbodig veel suiker en zout om de producten meer smaak te geven. Ons lichaam heeft maar een heel klein beetje zout nodig. Wanneer je te veel zout binnenkrijgt, kan dit tot gezondheidsproblemen leiden als een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierproblemen. Zelfs in een blik soep, waarvan veel mensen denken dat het gezond is, zit vaak erg veel zout. Een ander probleem met bewerkte voedingsmiddelen is dat de voedingswaarde veel lager is dan van verse voeding; natuurlijke vezels, enzymen, vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn grotendeels uit de producten verdwenen. Ga voor vers; dat is ook beter voor je portemonnee!
5. Te snel eten behoort ook tot de veelgemaakte voedingsfouten
Een andere veel gemaakte voedingsfout is te snel eten. Wanneer je je eten te snel naar binnen werkt, binnen 20 minuten, geef je je hersenen niet de tijd om je een signaal te geven dat je verzadigd bent. Daardoor eet je al snel meer dan je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk om goed te kauwen. Doe je dat niet, dan heb je eerder last van meer vetopslag, overgewicht en vermoeidheid, omdat je spijsverteringsstelsel niet in staat is om de voeding zo optimaal mogelijk te verwerken. TIP: leg na een paar happen je vork eens even neer, neem kleine hapjes en ben met je gedachten bij het eten (dus niet achter je computer of op de bank voor de televisie!).
Wil je meer weten over gezonde voedingsgewoonten? Schrijf je dan hier in voor onze Thuisstudie Voedingsconsulente. Je leert gezond met voeding omgaan en ook om anderen hierbij te ondersteunen.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.