Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 voordelen van aromatherapie bij massages

19 juli 2017 | Massage & Therapieën
5 voordelen van aromatherapie bij massages

Aromatherapie en massage; je kunt het afzonderlijk toepassen. Maar als je deze twee behandelwijzen combineert, kun je de positieve effecten van beide behandelingen versterken. Wil je ook leren om jouw wellness therapieën en massages nog effectiever te maken, dan is een bijscholing aromatherapie een echte aanrader. Er bestaan talrijke essentiële oliën die je kunt verstuiven in de ruimte of die je kunt toevoegen aan massageolie en die o.a. een verzachtende, helende en ontspannende werking hebben. We gaan hier in op 5 voordelen van aromatherapie bij massages.

1. Verminderen van stress

Een groot deel van de mensen die een massage boekt, doet dit omdat men op zoek is naar een moment van ontspanning. Massage stimuleert het loslaten van opgehoopte stress. In combinatie met aromatherapie kan dit effect nog groter zijn. De meest voorkomende toepassing van aromatherapie tijdens een massagesessie is dan ook het helpen verminderen van stress. Een onderzoek van T. Balacs wees bijvoorbeeld uit dat patiënten die een scan moesten ondergaan, na het ruiken van vanillegeur minder nerveus waren dan de controlegroep. Dit kalmerende en ontspannende effect kan ook bereikt worden met aroma’s van sinaasappel, mandarijn, vetiver, neroli en bergamot. In onze Cursus Massagetherapeut leer je om ontspannende massages te geven.

2. Depressieve gevoelens te lijf gaan

Bij het vermoeden van een depressie is het altijd belangrijk om je klant te verwijzen naar een arts of psycholoog. Massage en aromatherapie kunnen in dit geval wel ondersteuning bieden als complementaire behandelwijzen. In de praktijk blijkt dat mensen met depressieve gevoelens hierbij veel baat kunnen hebben. Essentiële oliën die je hiervoor in kunt zetten zijn: lavendel, kamille, pepermunt en jasmijn. Het is wel belangrijk dat je bij het behandelen van klanten met deze klachten je ervan bewust bent dat er tijdens je behandeling veel emoties los kunnen komen. Zorg dat je goed bent voorbereid om daar adequaat op te reageren en verwijs je klanten op tijd door naar een arts of psycholoog, als dat nodig is.

3. Verbeteren van het geheugen

Aromatherapie kan het geheugen een stevige impuls geven en kan helpen om mentale vermoeidheid aan te pakken. Een goede essentiële olie die je daarvoor kunt gebruiken is sage, oftewel salvia officinalis. Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van aromatherapie op Alzheimer (Engeland, C.G. Ballard, J.T. O’Brien, K. Reichelt & E.K. Perry, 2002). Het blijkt dat het toepassen van de essentiële olie van Melisse de onrust bij mensen bij ernstige dementie kan verminderen. Ook zou het leiden tot minder sociale teruggetrokkenheid. Andere essentiële oliën die als een mentale oppepper kunnen dienen en het geheugen ondersteunen zijn: bergamot en niaouli.

4. Versterken van het immuunsysteem

Allerlei onderzoeken wijzen uit dat massage op verschillende manieren het immuunsysteem versterkt. Onder andere de afname van het stresshormoon cortisol door massage zorgt dat men minder vatbaar is voor infecties. Daarnaast bevordert massage de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen beter weg worden gevoerd. Ook worden er meer witte bloedcellen aangemaakt die ziekteverwekkers te lijf gaan en zo het immuunsysteem versterken. Om deze effecten nog meer kracht bij te zetten, kun je tijdens je massages essentiële oliën gebruiken. Denk hierbij aan essentiële oliën met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, die beschermen tegen allerlei ziektes en infecties. Essentiele oliën die helpen het immuunsysteem te versterken zijn: citroen, frankinsense, pepermunt, eucalyptus, oregano en kaneel.

5. Slapeloosheid verhelpen

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Het zorgt ervoor dat mensen minder productief zijn op hun werk, minder alert zijn en zich futloos voelen. De ernst van slapeloosheid wordt vaak onderschat. Te weinig slaap kan op de lange termijn tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Aromatherapie in combinatie met massages kan mensen helpen om beter in balans te komen, waardoor ze ook beter slapen. Massages met massageolie met essentiële oliën van lavendel, kamille, neroli, roos, sandelhout en ylang ylang kunnen hierbij zeer effectief zijn.

Je kunt mensen ook adviezen meegeven voor thuis, door bijvoorbeeld voor het slapengaan een warm bad te nemen met de juiste essentiële oliën die hen helpen om beter te slapen. Het is echter heel belangrijk dat essentiële oliën op een verantwoorde en veilige manier worden toegepast. Je leert het allemaal in onze Cursus Aromatherapie in Amsterdam of Hasselt.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie