Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Aromatherapie in het ziekenhuis bij angst en misselijkheid

31 mei 2019 | Massage & Therapieën
Aromatherapie in het ziekenhuis bij angst en misselijkheid

Binnen de wellness branche speelt geur een grote rol. Veel massagetherapeuten werken met geuren in de vorm van aromatherapie. Ze voegen enkele druppels van een essentiële olie toe aan een basismassageolie of verstuiven het in de ruimte om een specifiek effect te stimuleren, bijvoorbeeld extra ontspanning. We zien dat er ondertussen steeds meer aandacht is voor aromatherapie in ziekenhuizen, onder andere in het Oncologiecentrum VieCuri in Venlo.

Hoe ga je om met stress en angst tijdens ziekte?

Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis is zich ervan bewust dat een afspraak op de afdeling oncologie van een ziekenhuis erg stressvol is. Patiënten maken zich zorgen over uitslagen van onderzoeken, die moeten uitwijzen of ze kanker hebben of niet. Nijhuis zag hoe specifieke belichting, geuren en een mooie presentatie in winkels in de kerstperiode mensen in de sfeer brengt om iets te kopen. “Ik bedacht dat het dan toch ook moest lukken om mensen die heel bang zijn, gerust te stellen door het gebruik van bepaalde verlichting, geluiden, geuren en kleuren.” Hij benadrukt eveneens dat onderzoeken uitwijzen dat de natuur een stressverlagend effect heeft. Daardoor ontstond bij hem het idee om een tuin met serre aan te leggen als verlengstuk van de wachtruimte.

Het project: BuitensteBinnenTuin

Het project kreeg de naam de BuitensteBinnenTuin. Het moet patiënten met kanker helpen om hier hun zinnen te verzetten. Het doel is dat ze hierdoor beter het gesprek met de arts kunnen volgen en ze meer openstaan voor de zorg die ze wordt geboden. In samenwerking met onder meer de Universiteit van Maastricht voert men een wetenschappelijk onderzoek uit naar de werking van dit concept. Volgens Nijhuis is er veel interesse naar dit onderzoek. Het Oncologiecentrum VieCuri is naar zijn weten het enige ziekenhuis dat het prikkelen van de zintuigen in de volle breedte toepast. Zo wordt er ondertussen ook aromatherapie in het ziekenhuis toegepast. 

Aromatherapie in het ziekenhuis tegen misselijkheid

Nijhuis wijst erop dat onderzoek heeft aangetoond dat specifieke geuren angsten kunnen reduceren. Aromatherapie kan daarom een goede manier zijn om de kwaliteit van het gesprek tussen patiënten en artsen te verhogen. Dit kan ertoe leiden dat het aantal ziekenhuisbezoeken omlaag kan. Aromatherapie wordt inmiddels ook op de dagbehandeling van het Oncologiecentrum VieCuri ingezet in de vorm van geursticks. Deze sticks verminderen de misselijkheid. Dit verhoogt het welzijn van de patiënten en het zorgt ervoor dat ze minder medicijnen nodig hebben tegen de misselijkheid.

Meer aandacht voor aromatherapie in het ziekenhuis

Het is een mooie ontwikkeling dat er binnen de medische wereld en de wetenschap steeds meer aandacht is voor aromatherapie. Mogelijk dat de resultaten van nieuwe wetenschappelijke onderzoeken ertoe leiden dat aromatherapie nog effectiever wordt ingezet en dat er straks nog meer mensen hiermee in aanraking komen en er baat bij hebben. Wat aromatherapie zo bijzonder maakt, is dat er vele soorten essentiële oliën zijn met elk hun eigen aroma en gezondheidsvoordelen. Zo zijn er oliën met een antiseptische, kalmerende, troostende, opwekkende of pijnstillende werking. Daarnaast zijn ook de toepassingen zeer veelzijdig. Van druppels essentiële olie in massageolie en verstuivers tot de geursticks tegen misselijkheid bij kankerpatiënten in het ziekenhuis. Daarnaast kun je essentiële olie ook toevoegen aan baden, zalven, cosmetica, parfums en voeding.

Wil je meer weten over aromatherapie?

Pas aromatherapie echter nooit zomaar toe! Het is belangrijk dat je je eerst goed verdiept in de essentiële oliën en hun werking. Het gaat hier namelijk om zeer geconcentreerde olie die bij verkeerd gebruik schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De meeste essentiële oliën mag je niet puur gebruiken, maar dien je eerst sterk te verdunnen. We leren je in onze Cursus Aromatherapie graag hoe je verantwoord aan de slag kunt met essentiële oliën als complementaire therapie.

Bron: Medicalfacts.nl

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie