• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Beauty ingrediënt in de kijker: salicylzuur

12 april 2017 | Schoonheidszorg
Beauty ingrediënt in de kijker: salicylzuur

Waar kijk jij naar als je een schoonheidsproduct koopt? Er zijn maar weinig mensen die oog hebben voor de ingrediënten. Daarbij staan er vaak allerlei vreemde namen in de ingrediëntenlijst, die wel wat meer toelichting kunnen gebruiken. Eén van die ingrediënten is salicylzuur. In wat voor producten kom je het tegen? Wat doet het voor je huid? Voor wie is het geschikt? Zitten er ook nadelen aan? We zetten hier het beauty ingrediënt salicylzuur in de kijker.

Wat is salicylzuur?

Dit is een zuur dat voorkomt in onder meer de bast van de wilgenboom, in enkele fruitsoorten, de moerasspirea en in bepaalde cactussoorten. In deze bomen, planten en vruchten heeft salicylzuur een beschermende functie; het versterkt de afweer en doet dienst als conserveermiddel. Salicylzuur is dan ook een antioxidant. Op de huid heeft het een verwekend effect. Daarom wordt het in hoge concentraties ingezet bij het behandelen van wratten. Maar het kan ook in hele lage concentraties toegevoegd worden aan andere huidverzorgende producten. Daar gaan we het hier over hebben.

Salicylzuur in huidverzorging

Salicylzuur verweekt de hoornlaag. Wanneer het in lage concentraties is toegevoegd kan het daarom als exfoliant werken. Het verweekt de dode huidcellen, die zich soms zichtbaar op je huid opeenstapelen. Deze dode huidcellen geven je huid een dof en schilferig uiterlijk. Wanneer je een peeling gebruikt met salicylzuur wordt de huid gladder en zachter. Het zorgt meteen voor een frisse en stralende huid. Huidcrèmes met salicylzuur worden ook vaak gebruikt om de huid toegankelijker te maken voor ingrediënten in verzorgende crèmes en voor geneesmiddelen. Een peeling met salicylzuur noemen we een chemische peeling. Er bestaan ook peelings met kleine korreltjes waarmee je over de huid wrijft om dode huidcellen te verwijderen; dit noemen we een mechanische peeling. Een nadeel hiervan is dat de huid sneller wordt beschadigd. We leren je er graag meer over in onze Cursus Gelaatsverzorging.

Enkele aandachtspunten

Huidverzorgende producten met salicylzuur kunnen veel voor je huid betekenen, maar er zijn wel enkele aandachtspunten:

 • Het juiste percentage
  Salicylzuur heeft pas effect als het percentage in het product tussen de 0,5 en 2% ligt. Staat het onderaan in de ingrediëntenlijst, dan is het percentage doorgaans te laag om het gewenste effect te hebben.
 • Let op de pH-waarde (zuurgraad)
  Een product met salicylzuur moet een pH-waarde tussen de 3 en 5 hebben. Is de zuurgraad hoger, dan wordt het salicylzuur geneutraliseerd en doet het niets meer. Is de zuurgraad lager, dan raakt de huid sneller geïrriteerd.
 • Verzachtende ingrediënten
  Salicylzuur kan de huid snel irriteren, daarom is het goed als het product ook beschikt over verzachtende ingrediënten, bijvoorbeeld aloë vera en allantoïne. Of gebruik na de peeling een kalmerende moisturizer. 
 • Gevoeliger voor zonlicht
  Doordat salicylzuur dode huidcellen verwijdert, wordt de bovenste laag van je huid dunner, waardoor je huid gevoeliger is voor zonlicht. Besteed in dat geval dus nog meer aandacht aan een goede zonbescherming voor je huid.

Voor wie zijn peelings met salicylzuur geschikt?

Het is in principe geschikt voor alle huidtypen. Het zorgt voor minder irritatie, dan bijvoorbeeld een peeling met glycolzuur. Verder zijn deze peelings ook zeer geschikt voor de vette huid, omdat het diep in de poriën binnendringt en goed werkt tegen overtollige talg, mee-eters en gerstekorrels. Verder beschikt salicylzuur over een vergelijkbare structuur als aspirine, waardoor het ontstekingsremmend werkt. Salicylzuur is daarom geschikt voor het behandelen van acne. Bekijk hier onze Cursus Acne Specialisatie. Pas dus wel op met salicylzuur als je allergisch bent voor aspirine.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie