Salicylzuur heeft pas effect als het percentage in het product tussen de 0,5 en 2% ligt. Staat het onderaan in de ingrediëntenlijst, dan is het percentage doorgaans te laag om het gewenste effect te hebben.
Let op de pH-waarde (zuurgraad) Een product met salicylzuur moet een pH-waarde tussen de 3 en 5 hebben. Is de zuurgraad hoger, dan wordt het salicylzuur geneutraliseerd en doet het niets meer. Is de zuurgraad lager, dan raakt de huid sneller geïrriteerd.
Verzachtende ingrediënten Salicylzuur kan de huid snel irriteren, daarom is het goed als het product ook beschikt over verzachtende ingrediënten, bijvoorbeeld aloë vera en allantoïne. Of gebruik na de peeling een kalmerende moisturizer.
Gevoeliger voor zonlicht Doordat salicylzuur dode huidcellen verwijdert, wordt de bovenste laag van je huid dunner, waardoor je huid gevoeliger is voor zonlicht. Besteed in dat geval dus nog meer aandacht aan een goede zonbescherming voor je huid.
Voor wie zijn peelings met salicylzuur geschikt?
Het is in principe geschikt voor alle huidtypen. Het zorgt voor minder irritatie, dan bijvoorbeeld een peeling met glycolzuur. Verder zijn deze peelings ook zeer geschikt voor de vette huid, omdat het diep in de poriën binnendringt en goed werkt tegen overtollige talg, mee-eters en gerstekorrels. Verder beschikt salicylzuur over een vergelijkbare structuur als aspirine, waardoor het ontstekingsremmend werkt. Salicylzuur is daarom geschikt voor het behandelen van acne. Bekijk hier onze Cursus Acne Specialisatie. Pas dus wel op met salicylzuur als je allergisch bent voor aspirine.
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de branche en informeren wij je over tips en weetjes!