• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Behandelen en voorkomen van likdoorns

2 juni 2016
Behandelen en voorkomen van likdoorns

Voetkwalen komen vaker voor dan je denkt. Verkeerde schoenen, te zware belasting, te veel wrijving, verkeerde voetstanden; het kan allemaal leiden tot voetproblemen. Een veelvoorkomend probleem is de likdoorn. Andere benamingen voor een likdoorn zijn een eksteroog of clavus. Wat is een likdoorn eigenlijk? Hoe kun je likdoorns behandelen? En hoe kun je ze voorkomen? Lees er hier meer over!

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat door eeltvorming. Normaalgesproken wordt er eelt aangemaakt door de huid om bepaalde delen van het lichaam extra te beschermen. Denk bij de voet aan de hiel, de bal van de voet en de zijkant van de tenen. Soms kan eelt echter gaan woekeren, waardoor een likdoorn kan ontstaan. In het geval van een likdoorn is er een eeltplek ontstaan waarvan de kern naar binnen is gegroeid. Je ziet ze vaak op de plek waar schoenen te veel knellen of bij afwijkingen in de voetstand. Mensen met overgewicht hebben sneller kans op likdoorns, omdat hun voeten zwaarder belast worden.

Verschillende soorten likdoorns

We kunnen verschillende soorten likdoorns onderscheiden:

Gewone likdoorn
Deze herken je aan een witte tot gelige eeltplek met een duidelijke kern. De huid wordt harder en in het midden groeit de huid naar binnen toe. Dit wordt ook wel een eksteroog genoemd. We zien deze soort likdoorn vaak boven op een teen of aan de zijkanten van de voeten. 

Weke likdoorn
Deze likdoorn voelt, zoals de naam al doet vermoeden, wat zachter aan. Meestal gaat het om een pijnlijke plek tussen de tenen, waar de huid wat zachter is. 

Zaadlikdoorn
Deze likdoorn komt voor op de voetzool en heeft de vorm van een zaadje. Je ziet het veel bij een droge huid. Deze soort likdoorn is meestal niet pijnlijk.

(Neuro)vasculaire likdoorn
We spreken van een vasculaire likdoorn als er bloedvaatjes meegroeien in de eeltplek. Wanneer er ook zenuwuiteinden meegroeien, spreken we van een neurovasculaire likdoorn en dit kan zeer pijnlijk zijn.

Lees ook: Tips om hielkloven te voorkomen

Hoe kun je likdoorns behandelen?

Een likdoorn weghalen kun je het beste overlaten aan een gediplomeerde pedicure. Een pedicure kan bekijken wat de oorzaak is van de likdoorn, wat voor soort likdoorn het is en daarvoor de beste maatregelen en behandelmethoden voorstellen. We zullen hier enkele behandelmethoden kort toelichten. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van likdoornpleisters. Deze bevatten salicylzuur die de likdoorn losweken en die zorgen voor drukvermindering. Ook bestaan er antidrukringen. Een warm voetenbadje met soda of zeezout kan helpen om de huid zacht te maken, waardoor de likdoorn gemakkelijk weg te halen is met een scrubbehandeling of vijl. Pas wel op dat je de gezonde huid niet beschadigt. Wil je zelf leren om veelvoorkomende voetkwalen te behandelen, volg dan onze Opleiding Pedicure.

Tips voor het voorkomen van likdoorns

Om de volgende keer likdoorns te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Vaak is verkeerd schoeisel de oorzaak. Een pedicure heeft hier een getraind oog voor en kan je uitstekend adviseren over het meest geschikte schoeisel. Soms ligt het aan de stand van de voeten en kunnen er zooltjes of andere hulpmiddelen nodig zijn om de stand van de voeten te corrigeren. Het is dus in ieder geval belangrijk dat er geen drukplekken zijn. Heb je veel last van eeltvorming, dan is de kans op likdoorns groter. Gebruik dan regelmatig een eeltcrème om de huid van je voeten zacht en soepel te houden. Meer weten over voetverzorging bekijk dan hier al onze Nagelstyling en Pedicure Opleidingen en Cursussen in België en Nederland.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie