Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Belangrijke weetjes over haar verven

23 juli 2015
Belangrijke weetjes over haar verven

Een veelgevraagde behandeling in kapsalons is haar verven. Mensen kunnen hiervoor verschillende redenen hebben; het bedekken van grijze haren of een nieuwe look uitproberen. Het is zeker geen nieuw fenomeen. Wist je dat vrouwen rond 1500 v. Chr. hun haren al verfden? Ze gebruikten kamille, indigo en henna. Vandaag worden er hoofdzakelijk chemische haarkleuringsproducten gebruikt. Wat moet je allemaal weten over het verven van haar?

Haar verven is een klus voor de kapper

Van hoogblond naar diep kastanjebruin haar? Dit is moeilijk te realiseren met haarverf. Geen ervaring met haar verven, pas dan op want het kan al snel groen uitslaan! Andersom is zeker niet gemakkelijker. Een dergelijke rigoureuze verandering van haarkleur moet met tussenstappen gebeuren en moet beslist aan een professionele kapper worden overgelaten. Ook het aanbrengen van low-lights en high-lights is een klus voor de kapper. Zou je zelf graag kapper willen worden, dat kan via onze Kappersopleiding!

Niet zomaar elke kleur is geschikt

Houd er eveneens rekening mee dat niet elke kleur zomaar bij iedereen mooi staat. Zo gaan een koele huidskleur en haarkleuren als brons, goud en geel niet goed samen, beter zijn kleuren als blond en asbruin. Een warme huidskleur? Vermijd dan zwart, wit of paars en kies liever voor gouden, bruine en rode haarkleuren.

Welke soorten haarkleuringen zijn er?

Haarkleuringen zijn er in alle soorten. Je hebt de keuze uit talloze kleuren en merken. Maar daarnaast is het ook essentieel dat je weet dat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen drie categorieën haarkleuringen:

Tijdelijke kleuringen
Een tijdelijke haarkleuring blijft ongeveer 1,5 tot 2 maanden zitten en wordt gebruikt om haar donkerder te maken. Een voordeel is dat er geen uitgroei ontstaat, doordat de kleuring er geleidelijk aan uitgewassen wordt.

Semi-permanente kleuringen
Deze kleuring blijft 8 tot 12 wasbeurten zitten en wordt gebruikt voor het bedekken van grijze haren en om de haren te verven in een kleur die dicht bij de natuurlijke kleur van de haren ligt. Het haar kan met deze kleuring niet lichter gemaakt worden.

Permanente kleuringen
Deze kleuring moet eruit groeien. Wanneer de kleuring niet wordt bijgewerkt ontstaat er uitgroei. Met deze kleuring is het wel mogelijk om het haar lichter te maken. Ook permanente kleuringen worden veel gebruikt om grijze haren te camoufleren.

Zijn haarkleuringen schadelijk?

Haarverf heeft het imago schadelijk te zijn voor de gezondheid, omdat er veel chemische stoffen in zitten. Maar alle ingrediënten dienen te voldoen aan de EU-richtlijnen en dat houdt in dat ze niet-kankerverwekkend zijn. En hoe zit het met waterstofperoxide? De hoeveelheid die wordt gebruikt levert geen gevaar voor de gezondheid op. Mensen kunnen wel allergisch zijn voor een bepaalde stof in haarverf, daarom is het belangrijk vooraf te testen of iemand allergisch is. Dit wordt ook altijd op de verpakking vermeld.

Haar verven maakt haar minder vet

Heeft iemand heel erg droog haar, dan is het verstandig om het haar niet te verven. Haar verven zorgt er namelijk voor dat het haar minder vet wordt. Het is daarom ook geen goed idee om haar vaker dan één keer in de vier tot zes weken te verven, omdat het haar zo droog wordt dat het stro lijkt!

Hormonen beïnvloeden het resultaat van haarverf

Hormonen kunnen invloed hebben op hoe goed de kleur pakt! Wanneer iemand zwanger, in de overgang of ongesteld is kunnen bepaalde haarbehandelingen, zoals het haar verven of het laten zetten van permanent, minder goed slagen onder invloed van hormonen. Hoewel haar geen levend materiaal is, zijn de haarzakjes dit wel. Bij een schommelende hormoonspiegel of bij een verzwakte conditie beïnvloeden hormonen de groei of uitval van het haar.

Gekleurd haar vraagt om extra verzorging

Adviseer je klant om na het verven van de haren een speciale shampoo voor gekleurd haar te gebruiken en om na elke wasbeurt de haren te behandelen met een crèmespoeling voor gekleurd haar. Gebruik voor het uitspoelen van de producten lauw water. Raad je klant aan om het haar niet te lang en te ruw te kammen of te borstelen en om niet te vaak het haar te föhnen. Het is ook aan te raden om het haar, nadat het is gewassen om de verf eruit te spoelen, een week lang niet te wassen. Hiermee geef je het haar en de hoofdhuid de tijd om zich goed te herstellen. Wil je alles weten over haarkleuren? Dan spreekt onze Opleiding Haarkleuren je ook vast aan!

Geknipt voor het vak van kapper?

Ben jij geknipt voor het vak van kapper/kapster? Dan kan je naast de basis kappersopleiding ook een Allround Opleiding Kapper/Kapster volgen bij Wellness Academie! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie