Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Collageendrankjes tegen huidveroudering?

12 januari 2016
Collageendrankjes tegen huidveroudering?

Huidveroudering, iedereen krijgt ermee te maken. Er zijn talloze ‘toverdrankjes’ en ‘wondermiddelen’ op de markt die beloven om huidveroudering tegen te gaan. Onlangs is er onderzoek gedaan naar het effect van collageendrankjes op de ouder wordende huid. Is dit het wonderdrankje waarmee we er langer jong uit kunnen zien? Het onderzoek heeft in ieder geval een mooi positief resultaat opgeleverd. Lees hier meer over het onderzoek en over de functie van collageen in onze huid.

Collageen, wat is dat eigenlijk?

Het woord collageen komt van het Griekse woord ‘kollo’ dat ‘lijm’ betekent. Dit zal bij jou ook vast meteen wat associaties oproepen wanneer we het hebben over de huid en huidveroudering. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Het is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel, oftewel het cement dat de cellen van ons lichaam bij elkaar houdt. Het zorgt daarom ook voor de structuur en de elasticiteit van de huid. Het op peil houden van de collageenproductie is daarom heel belangrijk voor een gezonde huid met een jonge uitstraling.

Collageenproductie en huidveroudering

Een afnemende collageenproductie in de huid zorgt ervoor dat met het verstrijken van de jaren onze huid droger en slapper wordt. Vanaf ongeveer het 25ste levensjaar begint de productie van collageen elk jaar met 1% af te nemen. Dat gaat zo een tijdje door, maar vanaf het 40ste levensjaar neemt de productie van het collageen steeds sneller af. In de eerste jaren na de menopauze daalt de collageenproductie zelfs met zo’n 30%. Dit is een natuurlijk proces dat onder invloed van factoren als te veel blootstelling aan de zon nog sneller kan verlopen. We willen natuurlijk niets liever dan dit proces vertragen! Lees hier ook hoe emoties van invloed zijn op de huid!

Onderzoek naar collageendrankjes

Afgelopen december werden er in het Journal of Cosmetic Dermatology de resultaten gepubliceerd van een onderzoek waarin het effect van collageendrankjes op de huid werd onderzocht. Aan dit onderzoek deden 100 vrouwen mee van tussen de 45 en 65 jaar. Bij de vrouwen die elke dag gedurende 8 weken 2,5 gram collageen innamen via een speciaal drankje was duidelijk een vermindering van 20% waar te nemen voor wat betreft de diepte van de rimpels rondom de ogen. Ook steeg bij deze vrouwen het niveau van pro-collageen met 65%. Een andere opmerkelijke uitkomst was dat de resultaten langdurig waren. Zelfs 4 weken nadat de vrouwen gestopt waren met het innemen van het supplement waren de resultaten nog zichtbaar.

Effectiviteit collageen supplementen kan verschillen

Steffen Oesser, de oprichter van het Collagen Research Institute in Kiel in Duitsland, waarschuwt wel voor een belangrijk aandachtspunt. Niet al het opneembare collageen wordt op dezelfde manier gemaakt, waardoor de effectiviteit ervan kan verschillen. Er zijn volgens de wetenschapper dan ook producten op de markt die minder effectief zijn dan andere en soms zijn er zelfs producten op de markt die helemaal geen effect hebben. Voor de consument is het belangrijk om producten te kiezen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze effect hebben.

Schoonheid van binnenuit

Dat er een sterke relatie bestond tussen schoonheid en voeding was al heel lang duidelijk. Er worden steeds meer wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd die dit alleen maar bevestigen. Deze ontdekkingen maken het vak van schoonheidsspecialiste nog boeiender. Zou je ook graag schoonheidsspecialiste willen worden? Bekijk dan hier onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie