* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De huid als spiegel van de ziel

6 januari 2016
De huid als spiegel van de ziel

Wat is het geheim van een mooie gezonde huid? Er bestaat geen standaard schoonheidsbehandeling of formule die ervoor zorgt dat iemand één-twee-drie een mooie huid heeft. De gezondheid van de huid hangt af van heel veel factoren. Wil je schoonheidsspecialiste worden, dan zul je in de praktijk ontdekken dat de huid als spiegel van de ziel dient. Wat we daarmee bedoelen? Dat lees je hier!

De huid als spiegel van de ziel

Hebben emoties invloed op je huid? Ja, dat hebben ze zeker. Onze huid is een complex orgaan dat ons hele lichaam beschermt en dat gevoelig is voor allerlei prikkels. Talloze zenuwuiteinden monden uit in de huid die signalen van buiten opvangen. Denk aan warmte, kou en pijn. De huid kan daarnaast ook reageren op allerlei stofjes in ons lichaam die vrijkomen als reactie op bijvoorbeeld angst en stress. Schoonheidsspecialistes komen dagelijks in hun salon mensen tegen die huidproblemen hebben vanwege te veel stress of te weinig slaap. Denk hierbij aan problemen als een droge en geïrriteerde huid en puistjes. Is schoonheidsspecialiste worden iets voor jou? Bekijk hier onze Opleiding Schoonheidsspecialiste!

Cortisol en de huid

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het kan een heel nuttig stofje zijn. Het zorgt ervoor dat we goed omgaan met stress. We krijgen tijdelijk meer energie om onszelf te redden uit een stressvolle situatie. Wanneer er echter te lang te veel cortisol in ons lichaam aanwezig is, kan het voor problemen zorgen en onder andere een gezonde huid ondermijnen.

Cortisol onderdrukt het immuunsysteem, zodat het lichaam meer energie heeft om zich tegen direct gevaar te beschermen. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel door te veel stress kan tot ontstekingen leiden. Dit kan zich o.a. manifesteren in de vorm van puistjes. Te veel cortisol beschadigt ook de barrièrefunctie van de huid, waardoor de huid uitdroogt. De huid gaat irriteren en wordt dof. Daarnaast kan langdurige stress en een verhoogde cortisolspiegel ook tot een snellere huidveroudering leiden, doordat het collageen in de huid wordt aangetast.

Kredietcrisis leidde tot meer huidproblemen

Dat emotionele problemen een gezonde huid in de weg staan, bleek uit een enquête van de British Skin Foundation. De enquête werd gehouden onder 105 artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in huidproblemen. 41% van deze professionals zag tijdens de crisis een aanzienlijke toename van stress-gerelateerde huidproblemen. 5% zag een ‘enorme’ stijging van stress-gerelateerde huidproblemen en bijna 50% zag een lichte stijging van dit soort aandoeningen. De British Skin Foundation benadrukte dat het belangrijk is om de emotionele problemen te behandelen die tot deze klachten leiden.

Ontregeld dag- en nachtritme en huidproblemen

Ook een ontregeld dag- en nachtritme kan tot huidproblemen leiden. De huid is een complex orgaan dat reageert op je dag- en nachtritme. Overdag is de huid bezig om je te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. ’s Nachts heeft de huid alle tijd nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Mensen met slaapproblemen of mensen die zichzelf niet voldoende nachtrust gunnen, zullen daardoor sneller last krijgen van huidproblemen. Om je huid gezond te houden is een goed dag- en nachtritme dan ook heel belangrijk.

Wat is jouw rol als schoonheidsspecialiste?

Op de eerste plaats is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de huidproblemen van je klant. Vraag naar zijn of haar levensstijl en gewoonten. Behandel de huid met producten die goed zijn afgestemd op het huidtype. Daarnaast heb je als schoonheidsspecialiste ook een adviserende rol. Geef je klanten tips mee voor hoe ze in hun dagelijkse leven beter voor hun huid kunnen zorgen, zodat huidproblemen minder kans hebben. Lees hier ook meer over Mythes over huidverzorging.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie