Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De werking van essentiële oliën op de hersenen

1 september 2015
De werking van essentiële oliën op de hersenen

Aromatherapie is een behandelwijze waarbij essentiële oliën worden gebruikt om de gezondheid te stimuleren. Deze oliën hebben elk hun eigen geur en therapeutische eigenschappen, waarmee ze invloed kunnen uitoefenen op de lichamelijke en psychische gezondheid. Maar wat is de werking van deze oliën nu eigenlijk? En wat is de invloed op bijvoorbeeld de hersenen? Er wordt steeds vaker onderzoek naar gedaan.

Essentiële oliën werken direct in op de hersenen

Doordat onze reukreceptoren direct in contact staan met het limbisch systeem van onze hersenen (het emotionele geheugencentrum) hebben essentiële oliën direct invloed op onze hersenen. Ademen we een molecule in van essentiële olie, dan reist het molecule via de neus naar een ontvangende neuron (zenuwcel) die het vervolgens naar de limbische hersenen transporteert en vooral naar de hypothalamus, het regelcentrum dat zorgt voor het handhaven van het interne milieu, ook wel homeostase genoemd. De signalen die via onze overige vier zintuigen (voelen, proeven, horen en zien) binnenkomen gaan eerst via de thalamus voordat ze de betreffende delen van de hersenen bereiken.

Toename van zuurstofgehalte in de hersenen

Het limbisch systeem speelt een belangrijke rol in het regelen van het hartritme, bloeddruk, ademhaling, geheugen en hormoonbalans. Essentiële oliën kunnen daarom veel invloed uitoefenen op diverse lichamelijke en psychologische processen. Onderzoekers van de universiteit van Wenen en Berlijn ontdekten dat sesquiterpenen, een natuurlijke verbinding in etherische oliën als wierrookhars, het zuurstofgehalte in de hersenen tot wel 28% verhoogt. Deze toename van zuurstof in de hersenen zorgt voor een verhoogde activiteit in de hypothalamus en het limbisch systeem en kan daardoor een grote invloed hebben op emoties, leerprocessen, gedrag en allerlei lichamelijke processen, zoals het immuunsysteem, hormoonbalans en energieniveau.

Hersenletsel behandelen met wierrookhars

Onze hersenen zijn het meest complexe orgaan. Hersenletsel is vaak moeilijk te genezen en het genezingsproces is meestal traag. Vooral een essentiële olie als wierrookhars kan dit proces mogelijk helpen. De sesquiterpenen in de olie verhogen de zuurstoftoevoer naar de hersenen waardoor ze beter werken. Ze zorgen voor een langzamere en diepere ademhaling. Ze stimuleren de werking van het limbisch systeem en overige klieren in de hersenen. De sesquiterpenen hebben ook de eigenschap dat ze de bloed-hersenenbarrière kunnen passeren. Ze kunnen eveneens binnendringen in de huid en invloed uitoefenen op de zenuwen en op de meridianen en daar op cellulair niveau voor heling en balans zorgen.

Aandacht van de medische wereld voor essentiële oliën

De aandacht van de medische wereld is door deze bijzondere eigenschappen van essentiële oliën gewekt. Het is nog een redelijk onontgonnen gebied binnen de medische wereld, maar er wordt nu steeds meer onderzoek naar gedaan. Mogelijk kunnen deze oliën een belangrijke rol gaan spelen in het behandelen van hersenletsel. Er worden steeds weer nieuwe toepassingen en bijzondere kenmerken van etherische oliën ontdekt, waardoor aromatherapie een zeer interessante behandelwijze is. Het is wel heel belangrijk om deze oliën op een verantwoorde en veilige manier toe te passen. Je leert er alles over tijdens de Cursus aromatherapie van de Wellness Academie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie