Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat doet houtskool in beauty producten?

2 februari 2017 | Schoonheidszorg
Wat doet houtskool in beauty producten?

Bij houtskool denk je waarschijnlijk eerder aan de barbecue, dan aan beauty producten. Toch zien we dat er steeds vaker houtskool in cosmeticaproducten zit. Nee, dan hebben we het niet om make-up om je huid zwart mee te schminken, maar om verzorgende producten die de conditie van je huid verbeteren. Het gaat hier om geactiveerd houtskool. Wat is geactiveerd houtskool? En wat kan het allemaal voor je betekenen? Dat lees je hier!

Wat is geactiveerd houtskool?

Gewone houtskool is koolstof die achterblijft na het verhitten van bijvoorbeeld hout, steenkool en turf. Met geactiveerde houtskool bedoelen we houtskool dat is verhit tot extreem hoge temperaturen tot wel 1000 ºC en snel is afgekoeld. Dit proces zorgt voor poriën in de molecuulstructuur van de houtskool. Geactiveerd houtskool kan daardoor 100 tot 200 keer zijn eigen gewicht adsorberen. Doordat geactiveerd houtskool een negatief geladen stof is, trekt het gemakkelijk positief geladen stoffen aan. Denk hierbij aan gifstoffen en chemicaliën. Een andere belangrijke eigenschap van geactiveerd houtskool is dat het niet door het lichaam wordt opgenomen.

Toepassingen geactiveerd houtskool

Geactiveerd houtskool is geen nieuwe ontdekking. Het wordt al lange tijd gebruikt voor allerlei toepassingen, vooral in de medische wereld. Het is een perfect ingrediënt voor medicijnen voor het behandelen van vergiftiging en darmproblemen. Het zit onder andere in anti-diarree pillen als Norit. Wanneer je het poeder van geactiveerd houtskool mengt met water kun je het ook op de huid gebruiken. Onder meer tegen pijn en jeuk door insectenbeten. Daarnaast wordt het ook gebruikt in de waterzuivering voor het ontkleuren en ontgeuren van water. De uitzonderlijke kenmerken en de vele toepassingen van houtskool bleven niet onopgemerkt door de ontwikkelaars van beautyproducten. Ook zij zagen hier interessante mogelijkheden!

Wat doet houtskool in beauty producten?

Er zijn ondertussen al heel wat cosmeticamerken die producten aanbieden met geactiveerd houtskool, zoals scrubs en gezichtsmaskers. Houtskool zou net als klei een perfect natuurlijk ingrediënt zijn om onzuiverheden op de huid te verwijderen. Denk hierbij aan het verwijderen van vuil, overtollig talg en bacteriën. Hierdoor zouden deze producten ideaal zijn voor de vette huid en voor het behandelen van acne. Leer alles over hoe je acne kunt behandelen in onze Cursus Acne Specialisatie. Daarbij droogt de houtskool de huid niet uit, waardoor het voor elk huidtype geschikt is. Dus ook voor de droge of gevoelige huid. Naast huidverzorgingsproducten zijn er ook haarverzorgingsproducten met houtskool. Houtskool zou bovendien ook een goede witmaker zijn voor tanden.

Werkt het echt?

Er zijn zo ver wij weten geen wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van houtskool in schoonheidsproducten. Wat wij wel weten is dat veel beauty liefhebbers en schoonheidsspecialisten deze producten uitgeprobeerd hebben en er positieve ervaringen mee hebben. Bekijk onderstaande tutorial, waarin beauty vlogger Josie een masker met geactiveerd houtskool uitprobeert:

 

https://www.youtube.com/watch?v=lBmLC0ECUmk

Beauty expert worden iets voor jou?

Wellness Academie biedt een groot aantal Schoonheidszorg Opleidingen aan op diverse locaties in België en Nederland, namelijk in Hasselt, Antwerpen, Gent, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven! We hopen je gauw te mogen verwelkomen op een van deze locaties!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie