Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Droogshampoo: zin of onzin?

2 januari 2017 | Haarverzorging
Droogshampoo: zin of onzin?

Waar je ook bent en hoeveel (of weinig) tijd je ook hebt: even snel je haar wassen met een droogshampoo kan soms aardig praktisch zijn. Maar werkt het ook? En is het net zo effectief als een normale shampoo? Twijfel jij of je het wel of niet moet aanraden aan je klanten? Wij beantwoorden een aantal vragen en zetten de feiten voor je op een rij!

1. Wanneer werkt droogshampoo?

Droogshampoo is een absolute uitkomst wanneer je haar wat vettig begint te worden, maar je het nog liever even niet wilt wassen. Misschien wil je het niet wassen omdat je simpelweg geen tijd hebt. Of omdat je eens wilt besparen op je energie- en waterrekening. Een droogshampoo kan een goede tussenstap zijn. Vooral wanneer je veel sport (lees:zweetharen kweekt) of liever niet elke dag je haar wast. Het bevat talgpoeder die vettige haren een meer doffe uitstraling geven. Het talgpoeder werkt als een soort spons: het neemt overtollig vet op en maakt een vette hoofdhuid droger. Hiermee biedt het uitkomst bij futloos en slap haar. Droogshampoo kan net die hoognodige extra boost geven die het haar extra volume geeft. Bovendien verbloemt het muffe geurtjes en voelt het frisser aan.

2. Waarom kan een droogshampoo een gewone shampoo niet vervangen?

Zo op het eerste gezicht lijkt een droogshampoo dus ideaal. Wie wil er niet een volumineuze coup die er fris gewassen uitziet zonder al dat gewas, gedroog en geföhn? Helaas is droogshampoo niet het wondermiddel die het lijkt. Want echt reinigen doet een droogshampoo allerminst. Hoe mooi de slogans en marketingcampagnes ook zijn: een droogshampoo wordt nooit een effectief reinigingsmiddel. Je kunt het dan ook zeker adviseren als tussenstap op die drukke maandagmorgen of als tijdelijk alternatief op de camping, maar niet als ideaal haarverzorgingsproduct. Om dode huidcellen, vuil en overtallig talg effectief te reinigen, werkt alleen een 'echte' shampoo. Benieuwd naar andere haarverzorgingstips? Lees ook onze blog 'veelgemaakte fouten bij haarverzorging'!

3. Waarom moet je droogshampoo niet te vaak gebruiken?

Bijna alle droogshampoos bevatten alcohol denat. Dit is een zogenoemde denatured alcohol en voorkomt dat de shampoo teveel gaat schuimen. Alcohol denat kan, net als andere vormen van alcohol in verzorgingsproducten, het haar uitdrogen en beschadigen wanneer het in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Vandaar dat het niet verstandig is om droogshampoo onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Dit klinkt misschien tegenstrijdig. Want het is juist de alcohol denat die een droogshampoo effectief maakt in het tegengaan van een vette hoofdhuid. Tegelijkertijd is het ook de alcohol denat die irritatie van de hoofdhuid kan veroorzaken, de huid uitdroogt en schilfertjes kan veroorzaken. Wanneer je het te vaak gebruikt, kan het een witte waas op het haar achterlaten. Een matig en zorgvuldig gebruik is hier dus geboden!

Houd jij ervan om je omgeving te adviseren over haarverzorging? Houd jij de nieuwste producttrends altijd nauwlettend in de gaten? Dan is een carrière als kapper wellicht iets voor jou! Schrijf je in voor onze allround kappersopleiding en bereid je voor op een glansrijke carrière!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie