Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zijn de effecten van retinol op je huid?

25 mei 2017 | Schoonheidszorg
Wat zijn de effecten van retinol op je huid?

Retinol in huidverzorgingsproducten wordt vaak geprezen als een wondermiddel. Wat is retinol eigenlijk? Wat zijn de effecten van retinol op je huid? Kan het je huid jonger maken en pigmentvlekken en acne verminderen? En waar moeten je op letten bij het gebruik? We nemen hier dit veelvoorkomende ingrediënt in huidverzorging onder de loep!

Wat is retinol?

Retinol is een vorm van vitamine A (vitamine A in een voorstadium). Vitamine A is essentieel voor een goede gezondheid, vooral voor de gezondheid van ons grootste orgaan; de huid. Vitamine A krijgen we binnen via voeding. Het zit in eieren, vlees, vis, groenten en fruit (wortelen, spinazie, broccoli, watermeloen en abrikoos) en zuivel. Maar het is ook mogelijk om via een crème de huid te voorzien van vitamine A. Echter zit in huidproducten geen pure vitamine A, omdat dit direct zou oxideren. Hierdoor heeft het geen effect. Retinol biedt de oplossing. Snel meer weten over een goede gezichtsverzorging? Dan raden we je onze Cursus Gelaatsverzorging aan.

Vitamine A-zuur en retinol

Vitamine A-zuur (tretinoïne) is een stof die diep in de huid binnendringt en de huidstructuur kan wijzigen. Crèmes met vitamine-A zuur zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Retinol is een mildere versie hiervan en zorgt minder snel voor irritatie. In de huid wordt retinol getransformeerd tot retinoïnezuur, dat zich kan binden aan nieuwe huidcellen. Deze cellen worden gestimuleerd en gaan zich sneller vernieuwen. Dit zorgt voor huidverbetering. Diverse wetenschappelijke klinische onderzoeken hebben uitgewezen dat retinol een van de weinige ingrediënten in huidverzorgingsproducten is, dat daadwerkelijk effect heeft.

Effecten van retinol op de huid

We zetten hieronder de belangrijkste effecten van retinol op de huid uiteen:

 • Vertragen van huidveroudering
  Retinol bevordert de aanmaak van collageen en elastine; de belangrijkste elementen voor een stevige en soepele huid. Rimpels worden minder diep en fijne lijntjes worden vervaagd. Daarbij draagt retinol ertoe bij dat bindweefselcellen die collageen en elastine aanmaken langer in een goede conditie blijven. Hierdoor wordt het huidverouderingsproces vertraagd.
 • Tegengaan van puistjes en mee-eters
  Vitamine A-zuur is geen recente ontdekking in huidverzorging, Het wordt al sinds de jaren ’80 door artsen voorgeschreven tegen acne. Leer meer over het behandelen van acne in onze Cursus Acne Specialisatie. Vitamine A-zuur kan de talgklieren met mee-eters ontstoppen en het verwijdert dode huidcellen. Maar ook crèmes met retinol kunnen hierbij op een mildere manier ondersteuning bieden. Het stimuleert de aanmaak van gezonde huidcellen, ook rond de poriën, waardoor deze minder snel verstopt raken en puistjes worden voorkomen.
 • Verminderen van pigmentvlekken
  Een mooi kenmerk van retinol is dat het in staat is om de huidtint egaal te maken bij mensen met pigmentvlekken. Pigmentvlekken ontstaan door overactieve pigmentcellen, onder meer door langdurig veel blootstelling aan de zon. Denk aan ouderdomsvlekken. Retinol kan de werking van pigmentcellen kalmeren.
 • Bevorderen van wondgenezing
  Retinol stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur, dat een belangrijke rol speelt in wondgenezing. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de huid op peil blijft, doordat het veel water aan zich kan binden.

Waarop letten bij crèmes met retinol?

Tretinoïne (retinolzuur) is alleen verkrijgbaar op doktersrecept vanwege de zeer sterke werking. Retinol mag in zeer lage percentages aanwezig zijn in cosmetische producten, maar is wel een stuk minder effectief. Hoewel de effecten bewezen zijn, moet je niet meteen grote wonderen verwachten. Het kan ook wel even duren (enkele weken tot maanden) voordat je resultaten ziet. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken waar je op moet letten:

 • Let op de juiste concentraties
  Er zijn veel prijzige crèmes op de markt, die allemaal schreeuwen dat ze het beste zijn. Wil je een crème met retinol aanschaffen, verzeker je er dan van, dat het percentage aan retinol voldoende is. Bij hele lage percentages is het effect nihil. Volgens onderzoeken heb je 1% retinol nodig, om hetzelfde effect te krijgen als met 0,1% tretinoïne.
 • Extra aandacht voor zonbescherming
  Retinol maakt de opperhuid dunner en daardoor gevoeliger voor de schadelijke UV-straling van de zon. Gebruik dus altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30 SPF).
 • Retinol is lichtgevoelig
  Het is aan te raden om crèmes met retinol ’s nachts te gebruiken. Door de lichtgevoeligheid van retinol vermindert de werking onder blootstelling aan licht.
 • Zwangerschap en borstvoeding
  Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de effecten van vitamine A tijdens de zwangerschap. Hoewel vitamine A onmisbaar is in een gezond en evenwichtig dieet, kan een teveel aan vitamine A-zuur het ongeboren kind schaden. Of retinol ook voor problemen zorgt, is onduidelijk. Het advies is daarom om uit voorzorg het gebruik ervan te vermijden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
 • Huidreacties
  Het is bekend dat retinol de volgende huidreacties kan geven: roodheid, schilferige huid en een branderig gevoel. De huid kan een aantal weken nodig hebben om aan retinol te wennen.

Heb je interesse in een carrière als schoonheidsspecialiste? Volg onze Opleiding Schoonheidsspecialiste in België of Nederland .

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie