Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De voor- en nadelen van een elektrische nagelvijl

19 november 2018 | Nagelstyling & Pedicure
De voor- en nadelen van een elektrische nagelvijl

Heb je een passie voor mooie nagels? Doe je niets liever, dan het verzorgen en stylen van nagels? Dan kan het vermoeiend zijn om steeds nagels te vijlen met een eenvoudige handvijl. Denk je erover om met een elektrische nagelvijl te werken? Lees dan hier meer over de voor- en nadelen van een elektrische nagelvijl. We geven je hier ook meer informatie over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische nagelvijl!

Voordelen elektrische nagelvijl

 1. Minder fysieke inspanning nodig

Een elektrische vijl neemt je veel werk uit handen. Om die reden kiezen veel nagelstylisten dan ook voor het gemak van een elektrische vijl. Zeker als je dagelijks veel klanten hebt, kan het handmatig vijlen erg vermoeiend zijn. Wanneer je voortdurend handmatig vijlt, loop je na verloop van tijd een groot risico op het ontwikkelen van allerlei lichamelijke klachten in je handen, polsen en schouders. Denk onder meer aan klachten, zoals het carpaal tunnel syndroom, artritis en RSI. Als je hier eenmaal last van hebt, kan dit in sommige gevallen je carrière als nagelstyliste in gevaar brengen. Ben je een nieuwkomer binnen de nagelstyling, volg dan eerst onze Cursus Nagelstyling Gelnagels (Basis) ter kennismaking met het vak!

2. Nauwkeuriger en sneller werken

Veel beginnende nagelstylisten vinden handmatig vijlen prettiger, omdat ze het idee hebben dat ze zo meer ‘feeling’ hebben met wat ze doen. Als je echter eenmaal het vijlen met de elektrische vijl gewend bent, zul je ontdekken dat je hiermee veel nauwkeuriger en effectiever kunt werken. Met een handvijl word je beperkt door het platte oppervlak van de vijl, waarmee het lastiger is om bijvoorbeeld langs de nagelwallen te vijlen. Je bent daarnaast ook veel langer bezig met het verwijderen van het oude product. Door te investeren in een elektrische nagelvijl kun je per dag meer klanten behandelen. Dat betekent meer inkomsten en dus gaat het hier om een investering die loont! In onze Cursus Nagelstyling Gelnagels voor Gevorderden leer je diverse freestechnieken.

Nadelen elektrische nagelvijl

Zijn er ook nadelen aan een elektrische vijl? Het werken met een elektrische vijl brengt een aantal risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat je daarom op een aantal belangrijke zaken let bij de aanschaf en het gebruik van een elektrische vijl.

1. Pas op voor te veel trilling

Een elektrische nagelvijl mag niet trillen in je hand! Hierboven schreven we dat een elektrische vijl het risico op hand-, pols- en schouderklachten vermindert. Dit voordeel gaat niet op als de vijl constant in je handen trilt. Probeer de vijl, die je op het oog hebt, daarom altijd eerst uit om te checken of hij trilt. Doordat je met een trillende vijl je extra in moet spannen om een goede grip te houden, kun je hier minder nauwkeurig mee werken. Het kan er juist voor zorgen dat je de nagelplaat of de nagelwal van je klant per ongeluk beschadigt.

2. Warmteontwikkeling en te veel kracht zetten

Let er bij het aanschaffen van een elektrische vijl ook op dat de vijl krachtig genoeg is. Veel nagelstylisten kijken alleen maar naar het toerental van de vijl, oftewel naar het aantal rotaties per minuut. Een professionele nagelstyliste heeft een vijl nodig met minimaal 20.000 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe langer de levensverwachting van het apparaat. Soms kan het toerental echter hoog zijn, maar als de vijl niet krachtig genoeg is, merk je dat de vijl trager wordt als hij in contact komt met het oppervlak dat gevijld moet worden. Je moet dan meer druk uitoefenen om het gewenste resultaat te krijgen. Hierdoor kan te veel warmte vrijkomen, waardoor het onprettig aanvoelt. Ook kun je vanwege de extra kracht die je moet zetten de nagelplaat beschadigen.

3. Meer onderhoud en voorzichtigheid

Een kwalitatieve elektrische vijl betekent een investering, maar het is wel een investering die je werk een stuk gemakkelijker maakt. Om zo lang mogelijk van je vijl te kunnen genieten, zul je er wel voorzichtig mee om moeten gaan en je vijl goed moeten onderhouden. Voorkom dat stof in je vijl terechtkomt bij het verwisselen van een bitje en voorkom dat er nagelproducten op de vijl terechtkomen. Controleer regelmatig of het handstuk nog in orde is; onderdelen kunnen slijten en vuil en stof kan zich hierin ophopen. Pas ook goed op dat het snoer niet vast komt te zitten of afgeknepen wordt, waardoor het sneller slijt.

Volg een Opleiding Nagelstyliste!

Weet wat je doet! Ga niet zomaar zonder voorkennis en praktijkervaring aan de slag met een elektrische vijl. Hoewel de nagelvijl bedoeld is om de nagels mooier te maken, kun je hiermee ook veel kwaad doen, als je niet weet hoe je hier mee moet werken. Wil je nagels leren stylen als een pro? Volg dan eerst onze volwaardige Opleiding Nagelstyling, met onder meer aandacht voor freestechnieken.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie