* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor essentiële oliën in haarverzorging

30 augustus 2017 | Haarverzorging
Tips voor essentiële oliën in haarverzorging

Heb je een passie voor haarverzorging en voor alles wat te maken heeft met mooie kapsels en haartrends? Dan ben je hier op het juiste adres! Hier vind je praktische korte hairstyling cursussen en complete to-the-point hairstyling- en kappersopleidingen. We houden je hier eveneens op de hoogte van interessante weetjes en nieuwtjes op het gebied van haarverzorging. Heb je je al eens verdiept in essentiële oliën in haarverzorging? Lees hier onze tips! 

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën worden ook wel etherische oliën genoemd. Het zijn natuurlijke aromatische componenten die uit de zaden, schors, wortels, bloemen of andere delen van planten of bloemen worden gehaald. Er bestaan talloze soorten essentiële oliën, met elk hun eigen medicinale en therapeutische werking. Doordat essentiële oliën zeer geconcentreerd zijn, zijn enkele druppels al genoeg. De olie wordt o.a. toegevoegd aan massageolie, badolie en het kan ook verdampt worden in de ruimte. Er bestaan vele toepassingsmogelijkheden. Ook in het haarsalon kunnen ze een bijzondere aanvulling zijn. Meer weten over essentiële oliën en de vele toepassingen ervan? Bekijk hier onze Cursus Aromatherapie.

Gezonde hoofdhuid met essentiële olie

Een van de belangrijkste voorwaarden voor mooie haren is een gezonde hoofdhuid, dit is immers de plek waar de haren ‘ontspringen’. Veel haarproblemen, zoals te droge of te vette haren, zijn het gevolg van problemen met de hoofdhuid. Er zijn diverse essentiële oliën die veel kunnen betekenen voor het optimaliseren van de gezondheid van de hoofdhuid en bij het verhelpen van hoofdhuidproblemen. We gaan er hier enkele bekijken:

Berkenteer essentiële olie tegen roos

Berkenteer is afkomstig uit de schors van de zilverberk (betula verrucosa) en heeft een houtachtige balsemieke geur. Het wordt veel toegepast in antiroosshampoo ’s en in haarwater (berkenwater) om hoofdroos te verminderen. Het heeft daarbij ook een positieve werking op huidproblemen als psoriasis en eczeem. Berkenteer heeft ook een antibacteriële en antiseptische werking en houdt op deze manier de haarwortels en hoofdhuid gezond. Daarnaast voelt het verfrissend aan en de doorbloeding van de hoofdhuid wordt bevorderd. Het haar wordt krachtiger en krijgt meer volume en glans.

Citroengras en geranium olie: kalmerende werking

Bij een onrustige hoofdhuid met huidirritaties, schilfers of roos kan citroengras olie uitkomst bieden. Dit is een zachte olie met een kalmerende en regulerende werking op de huid. Je kunt hiervoor enkele druppels citroengras toevoegen aan shampoo, bijvoorbeeld: 20 druppels citroengras in 100 ml neutrale shampoo. Citroengras olie werkt ook goed preventief bij mensen die last hebben van hoofdhuidproblemen. Het helpt om de hoofdhuid goed in balans te houden. Je kunt citroengras combineren met geranium olie. Deze olie beschikt over vele antioxidanten die de hoofdhuid gezond houden. Hiermee geef je de huid een extra oppepper.

Tea tree olie tegen vette haren

Tea tree olie komt uit de bladeren en twijgen van de theeboom Melaleuca alternifolia. Deze essentiële olie staat vooral bekend om zijn effectieve werking tegen schimmelinfecties en tegen bacteriële infecties. De olie is onder meer goed tegen hoofdluis. In dat geval kun je 10 druppels tea tree olie toevoegen aan een neutrale shampoo. Je kunt ook enkele druppels toevoegen aan circa 400 ml water en dit met een spuitflacon over het haar spuiten. Laat het inwerken en kam het haar daarna goed uit met een luizenkam. Ook bij een onreine en vette hoofdhuid, waardoor het haar snel vet aanvoelt, kan tea tree olie een goede oplossing zijn. Voeg per wasbeurt circa 3 druppels tea tree olie toe aan een neutrale shampoo of babyshampoo.

Leer alles over haarverzorging in onze to-the-point Kappersopleiding in Hasselt, Antwerpen of Amsterdam. Of bekijk hier ons volledige aanbod aan Haartooi Opleidingen en Cursussen op diverse campussen verspreid door België en Nederland.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie