• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Expert make-up tips voor de acne-gevoelige huid!

31 juli 2023 | Visagie
Expert make-up tips voor de acne-gevoelige huid!

Het vinden van geschikte make-up producten, die perfect passen bij jouw huid en persoonlijke stijl, is altijd al een uitdaging. Heb je daarbij ook nog eens een acne-gevoelige huid, dan brengt dit extra uitdagingen met zich mee. Daarom staan de make-up en skin experts van Wellness Academie hier voor je klaar met make-up tips voor de acne-gevoelige huid. Ze vertellen je graag waar je op moet letten bij het verzorgen van je huid, het kiezen van de juiste make-up producten en ze geven je praktische tips voor het correct aanbrengen van make-up!

Waarop letten bij het verzorgen en voorbereiden van de huid?

Een geslaagde make-up look staat of valt bij het goed verzorgen en voorbereiden van de huid. Voor een acne-gevoelige huid is dat extra belangrijk, omdat bij deze huid de poriën sneller verstopt raken. Gebruik daarom een zachte reiniger, met de nadruk op zacht! Mensen die veel last hebben van puistjes willen hun huid nog wel eens te enthousiast reinigen om van al het overtollige ‘vet’ op de huid af te komen. Hierdoor kan je de huid echter juist uitdrogen, met als gevolg dat deze nog meer talg aan gaat maken. In onze cursus gelaatsverzorging leer je alles over het correct reinigen en verzorgen van de huid, bij elk huidtype.

Pas op met benamingen als ‘niet-comedogeen’

Heb je een acne-gevoelige huid, dan heb je je misschien aangewend om producten aan te schaffen, zoals hydraterende crèmes, die beweren dat ze ‘niet-comedogeen’ zijn. Je zou namelijk verwachten dat deze producten je poriën niet verstoppen. Echter, moet je weten dat deze aanduidingen niet altijd betrouwbaar zijn. Er bestaan namelijk geen goedgekeurde of gereguleerde normen voor deze claims. Oftewel, elke leverancier kan beweren dat zijn product de poriën niet verstopt.

Je kunt wel zelf op de kenmerken van een product letten, door eens goed de dikte en de textuur van het product te bekijken en te voelen. Hoe dikker het aanvoelt, hoe groter de kans dat je poriën erdoor verstopt raken. In onze opleiding schoonheidsspecialiste leer je meer over wat geschikte ingrediënten in huidverzorging zijn en hoe je ingrediëntenlijsten en etiketten kunt beoordelen. Daarna staat er ook nog een cursus acne specialisatie voor je klaar.

Groene concealer is je redder in nood

Na het goed reinigen en hydrateren van de huid ga je met concealer de ergste roodheid in je gezicht camoufleren. Een groene concealer is daarbij je redder in nood. Dat komt omdat groen tegenover rood staat in de kleurencirkel. Dit betekent dat je met groen roodheden effectief kunt neutraliseren. Je gaat als volgt te werk:

 • Breng met een concealer penseeltje of een make-up sponsje een kleine hoeveelheid groene concealer aan op de puistjes.
 • Het aanbrengen doe je met deppende bewegingen, dus niet wrijven.
 • Vervaag de concealer naar de buitenkanten van het rode plekje om het product goed te blenden met de huid.
 • Daarna ga je in de weer met foundation.

Make-up tips voor de acne-gevoelige huid: foundation

Heb je een acne-gevoelige huid, dan kunnen we het ons voorstellen dat je bang bent om foundation aan te brengen. Verstopt dit de huid niet extra? Je kunt dit probleem voorkomen door te kiezen voor vloeibare foundations met een lichte textuur. Oftewel, ze voelen niet te dik en te vet aan. Kies daarbij ook voor een foundation met een matte finish. Dit helpt namelijk om de glans van een te vette huid te verminderen. In onze opleiding visagiste leer je verschillende make-up technieken, waaronder foundation technieken met een goede dekking zonder dat het de poriën verstopt. Ook krijg je tijdens de lessen inzicht in welke make-up producten geschikt zijn voor specifieke huidtypes.

Blenden, fixeren en kleur geven

Zorg dat je de foundation goed uitblendt om een vlekkerig resultaat te voorkomen. Heb je eenmaal een mooi egaal ‘canvas’, dan ga je de make-up fixeren. Hiervoor gebruik je een transparante en matterende poeder. Deze stap binnen je make-up routine zorgt ervoor dat de make-up lang mooi blijft zitten. Vervolgens kun je met blush kleur brengen in het gezicht. Kies ook hier weer voor een lichte formule. Vermijd bovendien liever te felle kleuren, zoals felrood of felroze, omdat deze de aandacht kunnen vestigen op de roodheid in de huid bij acne. Tips voor mooie kleuren blush zijn:

 • Peach- of koraaltinten
 • Zachtroze
 • Mauve
 • Lichte koperkeuren

Leer alle professionele make-up technieken in onze opleiding visagiste!

Reinig goed je make-up penselen en overige applicators

Een van de onmisbare make-up tips voor de acne-gevoelige huid is dat je met regelmaat je make-up penselen en overige applicators grondig moet reinigen. Dat is altijd belangrijk, maar nog een tikkeltje extra, als je veel last hebt van puistjes. Penselen, kwasten en sponsjes kunnen anders namelijk een broedplaats worden voor bacteriën. Deze kunnen zich vervolgens opnieuw verspreiden over je huid, waardoor je je acneklachten in stand houdt. We raden je daarom aan om minimaal één keer per week je penselen, kwasten en sponsjes goed te reinigen met een milde penselenreiniger, die korte metten maakt met bacteriën, zonder de haren van de penselen en de sponsjes te beschadigen.

Overige expert make-tips voor de acne-gevoelige huid

Tot slot geven we je nog een aantal adviezen voor huidverzorging en make-up tips voor de acne-gevoelige huid.

Vermijd make-up producten met alcohol
Heb je een erg gevoelige huid en snel last van puistjes? Vermijd dan zoveel mogelijk make-up op alcoholbasis en geparfumeerde producten. Deze staan er namelijk om bekend dat ze sneller de huid irriteren en acne verergeren.

Voorkom verstopte poriën met een milde exfoliant
Verzorg je huid regelmatig met een milde exfoliant, bijvoorbeeld op basis van salicylzuur. Dit is een goede manier om dode huidcellen te verwijderen, waardoor je poriën minder snel verstopt raken.

Voer een patch test uit bij nieuwe make-up producten
Om een geïrriteerde huid en meer puistjes door make-up te voorkomen, is het verstandig om voor het gebruik van nieuwe producten een patchtest uit te voeren. Dit betekent dat je een klein beetje van het product aanbrengt op je huid om te testen of het tot irritaties leidt. Vind er binnen 24 uur geen huidreactie plaats, dan kun je het product veilig gebruiken.

Word een expert in make-up en huidverzorging!

Met deze make-up tips voor de acnegevoelige huid kun je het verergeren van je huidproblemen voorkomen. Wil je je kennis en vaardigheden verder uitbreiden? Overweeg dan een opleiding make-up expert of de opleiding skin expert van Wellness Academie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie