Veelgestelde vragen over cranio-sacraal therapie

16 december 2015 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Gezondheid en welzijn zijn basisvoorwaarden voor een gelukkig leven. Als massagetherapeut kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Voelt dit ook als jouw missie? Bekwaam je dan in een of meerdere massagetechnieken. We geven je hier graag een kijkje in de wereld van de cranio-sacraal therapie. Een hele bijzondere behandelvorm waarmee je veel mensen van dienst kunt zijn. Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over cranio-sacraal therapie.

Wat is cranio-sacraal therapie?

Deze therapie richt zich op het cranio-sacraal systeem. Dit bestaat uit de vliezen rondom de hersenen en het ruggenmerg samen met het hersen- en ruggenmergvocht. Dit systeem loopt van de schedel (cranium) tot aan het heiligbeen (sacrum). De cranio-sacraal therapie gaat ervanuit dat er in de hersenen een pompsysteem zit dat net als de hartslag een eigen ritme heeft. De therapeut brengt dit ritme in evenwicht door eerst met zijn handen de spanningen aan te voelen en deze vervolgens op te lossen met zachte aanrakingen. Hoewel de therapeut zich vooral richt op de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen, kunnen ook andere delen van het lichaam behandeld worden.

Voor welke klachten wordt cranio-sacraal therapie ingezet?

Cranio-sacraal therapie richt zich op de mens in zijn geheel. Het gaat dus in eerste instantie niet om het behandelen van ziektesymptomen. Er wordt vooral gekeken naar de eventuele oorzaken. Deze behandelvorm nodigt het lichaam uit om optimaal te gaan functioneren, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. De soort klachten, waarbij cranio-sacraal therapie effectief is, zijn dan ook zeer divers. Voorbeelden van klachten die verholpen kunnen worden met deze therapie zijn onder meer:

  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Spanningen in nek en schouders
  • Bewegingsbeperkingen
  • Slaapstoornissen
  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Lusteloosheid

Waaruit bestaat een behandeling?

De ontvanger van de cranio-sacraal therapie draagt gemakkelijk zittende kleding en gaat liggen op een behandeltafel. De therapeut maakt contact door op verschillende plekken even de handen op het lichaam te plaatsen en gaat de frequentie en de kracht van het cranio-sacraal ritme aanvoelen. Op basis hiervan kan de therapeut verstoringen ontdekken. Vervolgens zal hij meegaan in het ritme en lichte druk op het cranio-sacraal systeem uitvoeren om deze verstoringen te verhelpen. De technieken die gebruikt worden zijn heel zacht en zorgen voor een diepe ontspanning en hebben tot doel ruimte te scheppen in het cranio-sacraal systeem.

Voor wie is cranio-sacraal therapie geschikt?

Met cranio-sacraal therapie kun je een zeer uitgebreide doelgroep aanspreken, van zuigelingen tot senioren. Deze behandelwijze wordt bijvoorbeeld gebruikt bij huilbaby’s, baby’s met darmkrampjes of baby’s die vaak ziek zijn. Recent hersenletsel en andere aandoeningen als hersenbloeding en epilepsie gelden als contra-indicaties voor cranio-sacraal therapie. Het is ook afgeraden om deze therapie toe te passen op zwangere vrouwen, tenzij het de bedoeling is om weeën op te wekken die niet goed op gang willen komen.

Hoe word ik cranio-sacraal therapeut?

Je kunt bij de Wellness Academie de Cursus Cranio-Sacraal Therapie volgen. Na afloop ben je in staat om zelfstandig en op professionele wijze cranio-sacraal therapie te geven. Een belangrijk kenmerk van deze cursus is dat je eerst zelf leert om beter in contact te komen met je eigen lichaam door zelf cranio-sacraal therapie te ervaren. Zo kun je straks als therapeut nog beter andere mensen helpen. Je krijgt les in kleine groepjes en van een ervaren therapeut. Je gaat veel praktisch aan de slag, zodat je het geven van deze therapie snel en correct in de vingers krijgt. Schrijf je hier in voor de volgende cursus cranio-sacraal therapie!