• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Gaan slapen met make-up: de gevaren

16 januari 2014
Gaan slapen met make-up: de gevaren

Verwijder jij altijd je make-up voor het slapengaan? Het is soms erg verleidelijk om na een vermoeiende en drukke dag of na een avondje stappen meteen het bed in te duiken zonder eerst grondig je make-up te verwijderen. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen het verwijderen van hun make-up weleens een avondje overslaan. Toch is dit geen goed idee. Lees hier wat de gevaren zijn van het gaan slapen met make-up.

Brits onderzoek naar make-up verwijderen voor het slapen

Britse moeders vertellen hun dochters dat het gaan slapen met make-up hun huid in één nacht zeven dagen ouder maakt. Het is een oude wijsheid, die niet direct berust op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek, maar waar wel degelijk een kern van waarheid in zit. De Britse beautyshop Escentual wilde weten hoe veel vrouwen weleens het bed in stappen zonder dat ze hun make-up verwijderen. Daarom stelde ze een onderzoek in waarbij ze 778 vrouwen ondervroegen over dit onderwerp.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat 47,9% van de vrouwen onder de 30 jaar minstens één keer per week slaapt met hun make-up op en een derde van de ondervraagde dames bekent dat ze soms wel twee keer per week met make-up op gaan slapen. In de meeste gevallen gebeurt dit na een avondje uit en nadat ze een paar glaasjes op hebben. Op zo’n avond hebben ze geen zin meer om eerst hun make-up te verwijderen voor het slapengaan.

Puistjes door het slapen met make-up

Door het reinigingsritueel over te slaan en de make-up ´s nachts te laten zitten kunnen de poriën van je huid verstopt raken. Hoorn, talg, zweet en make-up gaan zich ophopen in de uitmonding van het haarzakje. Deze ophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. In de haarzaakjes zijn van nature bacteriën aanwezig die voor een ontstekingsreactie kunnen gaan zorgen. De mee-eters kunnen zich daardoor ontwikkelingen tot puisten.

Huidveroudering door vrije radicalen

Het gaan slapen met make-up op kan ook leiden tot een versnelde veroudering van de huid. De huid staat de hele dag door bloot aan vrije radicalen. Dit zijn moleculen die een elektron te weinig hebben en daarom het elektron dat ze zoeken uit andere moleculen halen die ze daarmee schade toebrengen. Vrije radicalen ontstaan onder meer door luchtvervuiling. De vrije radicalen kunnen zich vastzetten in de make-up. Wanneer je je make-up niet verwijdert, kunnen de vrije radicalen extra schade aan de huid aanrichten. Ze kunnen leiden tot de afbraak van collageen, waardoor de huid zijn stevigheid verliest en er rimpels ontstaan.

Oogirritaties en afgebroken wimpers

Wanneer je oogmake-up niet voor het slapengaan verwijdert, kan het gebeuren dat de make-up in je ogen terechtkomt en daar voor irritaties gaat zorgen. Ook kan het laten zitten van mascara op je wimpers ervoor zorgen dat de wimpers afbreken. Een ander probleem dat zich kan voordoen is dat het haarzaakje waaruit de wimper groeit verstopt raakt, waardoor er op deze plek ontstekingen ontstaan. Kortom, sla beter geen reinigingsbeurt over voor het slapengaan en verwijder je make-up. Dit reinigingsritueel hoeft niet meer dan tien minuten te duren. Je voorkomt er problemen mee waar je veel langer last van zult hebben! Tijdens de Opleiding Visagiste van de Wellness Academie leer je alles over een effectieve huidverzorging.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie