Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Gezond de herfst door met TCM

19 oktober 2018 | Massage & Therapieën
Gezond de herfst door met TCM

Vind je het jammer dat de zomer voorbij is? De herfst is ook een prachtig seizoen! Denk aan de prachtige herfstkleuren, het laagstaande herfstzonnetje, mooie landschappen gehuld in mist of zelfs het getik van de regen tegen het raam. De Traditional Chinese Medicine (TCM) houdt sterk rekening met de seizoenen en daarmee ook met de manier waarop ernaar gezondheid en welzijn wordt gekeken. We vertellen je er graag meer over. Lees hier meer over gezond de herfst door met de Traditionele Chinese Geneeskunde!

Gezond de herfst door: tijd voor reflectie

Daar we in de zomer er graag vaak op uit trekken, is de herfst een seizoen om ons meer terug te trekken zowel in huis als in ons zelf. Een van de belangrijke principes binnen de TCM is ying/yang. Dit zijn twee tegengestelde krachten die doorweven zijn in alle aspecten van het leven en die in evenwicht dienen te zijn. De zomer staat meer in het teken van het uitbundige, zonnige yang. De herfst vormt een overgang naar het stille en donkere yin van de winter. De herfst is daarom een goede tijd voor reflectie, om het oude los te laten en op te ruimen om zo plaats te maken voor het nieuwe. In de Huangdi Neijing Su Wen, het Boek van de Gele Keizer (grondlegger van de TCM), staat: “In de drie maanden van de Herfst bereiken alle dingen in de natuur hun volle volwassenheid.” Kortom, het is het moment van het rijpen van de natuur en het oogsten.

De herfst en het element Metaal

De TCM is onder meer gestoeld op de 5 elementen; Hout, Water, Vuur, Aarde en Metaal. De herfst wordt binnen de TCM gekoppeld aan het element Metaal, een periode die in het teken staat van functies die vervallen en afnemen. Daarbij wordt Metaal ook gekoppeld aan de Longen. Het is daarom in de herfst extra belangrijk om de Long Energie op peil te houden. Dit is nodig voor een goede weerstand, zodat je in de herfst minder snel verkouden wordt, last krijgt van ademhalingsproblemen of de griep. Het voeden van de Long Energie kun je doen door middel van ademhalingsoefeningen en meditatie. Leer alle basiskennis over de elementen in onze Cursus Meridianen en Elementenleer.

Koude en wind te lijf met tui-na

Volgens de TCM is wind ‘de drager van de 100 ziektes’. Het zorgt ervoor dat koude het lichaam binnentrekt en aanvalt. Dit gebeurt vooral via de nek, het achterhoofd en de schouders. In de herfst zien we dan ook meer klachten als verkrampte schouder- en nekspieren en hoofdpijn. Bescherm je daarom goed tegen de kou met jassen en sjaals. Daarnaast is het een aanrader om bij deze klachten regelmatig een massage te ondergaan om spanning los te masseren. Of volg onze Cursus Tui-Na (Basis) waarin je zelf leert om volgens de principes van de TCM drukpuntmassages te geven. Hiermee leer je niet alleen om gespannen spieren los te masseren, maar vooral om de doorstroom van de levensenergie (Qi) te bevorderen. Dit bevordert de algehele gezondheid op lichamelijk, spiritueel en emotioneel niveau.

gezond de herfst door met de juiste voeding

Het gezondheidssysteem van de traditionele Chinese geneeskunst heeft ook veel aandacht voor voeding. Ook de voeding moet op het seizoen afgestemd worden. In de herfst heeft het lichaam vooral verwarmende voeding nodig. Stap dus van de frisse salades over op stoofpotten en soepen. Deze voeding, die langer kookt, is verwarmend en beter te verteren waardoor het gemakkelijker door het lichaam opgenomen kan worden. Je lichaam zal hierdoor sneller energie uit je voeding kunnen halen. Verwerk in je voeding daarom verwarmende kruiden zoals gember, zwarte peper, kardemom, knoflook, rozemarijn, tijm en kaneel. Voorbeelden van voedingsmiddelen die gezond zijn in de herfst: zoete aardappelen, wortels, bieten, radijsjes, pompoen, spruitjes, zilvervliesrijst, appels, peren, vijgen en walnoten. Meer weten? Dan is onze Cursus Chinese Voedingsleer een echte aanrader!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie