Cursus Meridianen- en elementenleer

Dé perfecte basiskennis over meridianen en de elementenleer!
€ 265
 • Les van een topdocent!
 • Les in een beperkte groep!
 • Begrijpelijk, to-the-point en praktijkgericht!
 • 40% korting via de KMO-portefeuille!
 • Met certificaat!
Schrijf je hier in!

Omschrijving

Als mens zijn we meer dan een fysiek lichaam. We bestaan ook uit een geestelijk, energetisch en spiritueel gedeelte. Alles staat onlosmakelijk met elkaar in verbinding. Als ons energetisch lichaam goed functioneert, komt dit ook tot uiting in onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Vaak raken we uit evenwicht door de uitdagingen die in het dagelijks leven op ons pad komen en vindt er een stagnatie van de energie plaats. Help mensen om weer in balans te komen met deze cursus meridianen- en elementenleer.

Meridianenleer

Onze levensenergie (Qi of Chi) stroomt volgens de oosterse geneeskunst door speciale energiebanen en energiepunten, die meridianen en acupunten worden genoemd. Tijdens deze cursus ontdek je het complete netwerk van meridianen alsook de belangrijkste acupunten. Je leert om ze te lokaliseren en je maakt kennis met de werking ervan. Stagnatie in de energiebanen en acupunten kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Belangrijke onderwerpen die binnen de meridianenleer aan de orde komen, zijn; het principe van yin & yang, de 3 kostbaarheden, de orgaanklok, de cheng-cyclus, het principe cun en de acupressuurtechniek. Kennis van meridianenleer is essentieel binnen diverse therapieën, waaronder acupunctuur, shiatsu en therapeutische hot stone massage. Tip: volg ook de cursus Meridiaan Taping & Crossing.

Meridianen- en Elementenleer is de basisleer van vele oosterse therapieën 

5-elementenleer

De 5-elementenleer (hout, vuur, aarde, metaal en water) biedt een extra ondersteuning doordat je met deze leer een goed inzicht krijgt in de functie van organen en de wisselwerking tussen organen. Organen hebben volgens deze leer niet alleen een fysieke functie, maar ook een emotionele, energetische en spirituele functie. Je ontdekt eveneens hoe de mens als wezen tussen hemel en aarde functioneert en welke interne en externe elementen het evenwicht hiertussen beïnvloeden. Met de elementenleer krijg je een beter beeld over welke factoren ons lichaam op een positieve of negatieve manier kunnen beïnvloeden. Belangrijke onderwerpen die binnen de 5-elementenleer aan de orde komen zijn de moeder-zoon regel en de broer-zus regel.

BATC erkend certificaat

Na het volgen van deze cursus meridianen- en elementenleer ontvang je een certificaat. De cursus wordt ook in Nederland erkend door het BATC als bijscholing. Dit betekent dat je als Nederlandse cursist aangesloten bij het BATC met deze cursus studiepunten verdient.

Indeling

Weekendreeks – 2 dagen van 10u tot 17u.

Inhoud


 • Lokaliseren meridianen en acupunten
 • Werking en functie
 • Levensenergie (Qi of Chi)
 • 5 elementenleer
 • 3 kostbaarheden
 • Yin & Yang
 • Orgaanklok
 • Moeder-zoon regel
 • Broer-zus regel
 • Cheng-cyclus
 • Het principe Cun
 • Acupressuur techniek

Prijs


265 euro

Inbegrepen:

 • Syllabus
 • Certificaat

 

Subsidies in Vlaanderen:

 • KMO-Portefeuille: Elke Vlaamse zelfstandige of KMO kan met de KMO-portefeuille betalen. Hierdoor geniet je van 40% korting op het opleidingsbedrag. Ook is het opleidingsbedrag volledig aftrekbaar als beroepskost voor een zelfstandige of KMO. Meer informatie
 • Korting voor werkzoekende: Ben je geregistreerd als werkzoekende bij de VDAB? Dan verlenen wij je 10% korting op het opleidingsbedrag. Meer informatie

 

Subsidies in Nederland:

 • Aftrekbaar bij je inkomstenbelasting: Zowel een particulier als een zelfstandige kan in Nederland de studiekosten integraal aftrekken bij je belastingsaangifte. Voor particulieren is er wel een vrijgesteld bedrag van 250 euro. Alles wat over dit bedrag gaat op jaarbasis, kan je aftrekken als studiekost bij je aangifte personenbelasting. Meer info
 • UWV vergoedt opleidingskost werkzoekende: Als werkzoekende kan je aan het UWV vragen om jouw opleidingskost te vergoeden. Men geeft deze goedkeuring enkel indien je werkcoach van oordeel is dat dit nodig is om werk te kunnen vinden. Meer info

Locaties

 • Amsterdam
  Naritaweg 12
  1043 BZ Amsterdam  (Noord-Holland)
 • Hasselt
  Heidestraat 6-B
  3500 Hasselt  (Limburg)

Opleidingsdata

Amsterdam

Weekendreeks

Startdatum: 23 maart 2019
Alle data: 23/03 & 24/03 2019
Tijd: 10:00u tot 17:00

Hasselt

Weekendreeks

Startdatum: 22 juni 2019
Alle data: 22/06 & 23/06 2019
Tijd: 10:00u tot 17:00

Startdatum: 23 februari 2019
Alle data: 23/02 & 24/02 2019
Tijd: 10:00u tot 17:00


Docent

Jos Koch

Docent in Amsterdam & Hasselt

Jos is een gediplomeerde TCM (Traditional Chinese Medicine) therapeut en Lau shi (leermeester) in Chinese krijgskunst Tai Chi Chuan en medicinale Qi gong. Hij heeft ondertussen ruim 30 jaar ervaring en heeft zich gespecialiseerd in acupunctuur, ooracupunctuur, tui-na, wai chuai, moxa, cupping, guasha, anti-aging en Chinese voedingsleer, Hara; buikpalpatie en Chinese bone setting.

Op 16-jarige leeftijd startte Jos met de Chinese Krijgskunst Tai Chi Chuan en Qi gong. Van daaruit groeide zijn passie voor Chinese geneeskunst. In 1995 vertrok hij voor 5 jaar naar China om TCM te studeren. Met een Chinees diploma op zak begon hij een eigen praktijk. Door de wetgeving was hij gedwongen om opnieuw te studeren, daar het Chinees diploma niet geldig was in Nederland. Daardoor werd zijn kennis zo breed, dat hij zijn passie wilde gaan delen, zodat deze eeuwenoude kennis doorgegeven kon worden. Hij is ruim 10 jaar werkzaam bij Wellness Academie en geeft nog steeds met veel passie, humor en enthousiasme les.

Jos probeert zijn studenten op een meer holistische manier te laten kijken naar de mens en de natuur, zoals de Chinezen dat al meer dan 3000 jaar doen. Hij wil hen inspireren en wegwijs maken in de Chinese geneeskunst. Van daaruit kunnen ze zelf een keuze maken welke richting ze uit gaan. De TCM is namelijk zeer veelzijdig. Jos geeft diverse vakken uit de TCM bij Wellness Academie. Kortom, Jos is een vakbekwame professional die met veel Qi zijn studenten begeleidt en het beste uit ze haalt!

Recensies

P. Cloostermans (23-10)

Gevolgd in Hasselt

Enorm interessante cursus. Ik heb zoveel geleerd in 2 dagen ... Jos is een fantastische docent.

H. De Breucker (23-10)

Gevolgd in Hasselt

Beste leeraar ooit... enorme kennis die hij perfect kan overbrengen

J. Canjels (23-10)

Gevolgd in Hasselt

Een inspirerend docent met veel kennis van zaken. duidelijke uitleg

V. Vanneste (04-04)

Gevolgd in Hasselt

Het was een super interessante les van een ongelooflijk gedreven en gepassioneerd docent.

S. De Becker (04-04)

Gevolgd in Hasselt

Jos Koch is een topdocent. Hij heeft enorm veel kennis en kan deze op een begrijpelijke manier overbrengen. Als je iets niet begrijpt, legt hij het opnieuw uit. Hij staat open voor allerlei vragen. Echt top!

G. Vermeiren (25-01)

Gevolgd in Hasselt

Interessante cursus, gegeven door een gepassioneerde docent. Top !

S. De Dobbeleer (17-01)

Gevolgd in Hasselt

Kijk er al naar uit voor de tui-na cursus.

S. Wienen (17-01)

Gevolgd in Hasselt

Heel interessante en boeiende cursus gegeven door een man die zijn vak kent. Ik hing letterlijk aan zijn lippen en heb nu drang naar meer kennis.

E. Allaert (20-09)

Gevolgd in Hasselt

Interessant, verhelderend en verrijkend. Gebracht door een docent die zijn eigen bezieling overbrengt op zijn cursistenpubliek. Bovendien was dhr Koch zeer vriendelijk in de omgang en stond open voor alle vragen. Zijn professionaliteit staat garant voor de kwaliteit van de opleiding. Bedankt en gefeliciteerd!

T. Van Camp (20-09)

Gevolgd in Hasselt

Een boeiende en interessante cursus gegeven door een gedreven docent met veel kennis van zaken! Top!

S. Clerinx (15-06)

Gevolgd in Hasselt

Veel opgestoken van super docent

J. Heleven (14-06)

Gevolgd in Hasselt

Super gedreven docent die de materie zeer boeiend kan brengen! Een aanrader!!

Veelgestelde vragen

 • Is de campus in Hasselt bereikbaar met het openbaar vervoer?+

  Ja, je kan onze campus bereiken met het openbaar vervoer. Elk uur vertrekt er een bus vanuit Hasselt station (NMBS / De Lijn) richting campus Hasselt. De dichtstbijzijnde bushalte is "Heidestraat" op de Genkersteenweg, ter hoogte van de winkel Blokker.
 • Kan ik betalen met de KMO-portefeuille?+

  Ja, wij zijn een erkend opleidingsverstrekker. Hierdoor mogen al onze cursussen en opleidingen betaald worden via KMO-portefeuille. Alle Vlaamse KMO's en zelfstandigen (ook in bijberoep) kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille. Hierdoor geniet je van 40% korting op je totale opleidingsbedrag (max. 10.000 euro per jaar). Tijdens het aanvragen van je subsidie via de KMO Portefeuille zal er gevraagd worden naar het registratienummer van de school. Dan mag je deze code opgeven: DV.O214286.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

 • Jing Luo therapeut

  Word jing luo therapeut en leer alles over oude oosterse geneeswijzen en haar heilzame werking. Meer info

  • Hasselt
 • Moxatherapie

  Fijngestampte moxa of bijvoetkruid wordt tot een "sigaar" gerold en boven de huid gebrand om de doorstroom van levensenergie te stimuleren. Meer info

  • Tui-na (basiskennis)

   Drukpuntmassage, gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunst, die gericht is op het stimuleren van de doorstroom van qi. Meer info