* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe belangrijk is de juiste pH-waarde voor haar?

6 mei 2019 | Haarverzorging
Hoe belangrijk is de juiste pH-waarde voor haar?

Wanneer we het hebben over beauty en pH-waarde, denken de meeste mensen meteen aan de zuurgraad van de huid. Op veel huidverzorgingsproducten staat ‘pH-neutraal’. Maar heb je weleens stilgestaan bij het belang van de juiste pH-waarde voor haar? Want ook voor gezonde, glanzende haren is dit heel belangrijk. Wist je trouwens dat een gezonde zuurgraad voor de huid en het haar enigszins van elkaar verschillen? We vonden het tijd om daar eens het licht op te werpen! 

Wat betekent de pH-waarde eigenlijk?

De afkorting ‘pH’ staat voor ‘Potentia Hydrogenii’ (Latijn). Dit refereert naar het aantal waterstof ionen in een specifieke stof. Deze waarden worden weergeven op een schaal van 0 tot 14, waarbij een waarde van 0 een zure stof is en een waarde van 14 een basische (of alkalische). Bij een pH-waarde van 7 spreken we van pH-neutraal. Elk nummer binnen deze schaal betekent een toename of afname van de zuurgraad met een factor 10. 

Wat is de ideale zuurgraad van de huid?

Onze huid heeft een natuurlijke beschermlaag in de vorm van talg. Deze laag voorkomt dat de huid uitdroogt en biedt bescherming tegen ziekteverwekkers, zoals bepaalde bacteriën en schimmels. De pH-waarde van deze beschermlaag dient rond de 5,5 te liggen. We kunnen zeggen dat dit licht zuur is. Er bestaat nog weleens verwarring over dit onderwerp, omdat huidverzorgingsproducten soms worden aangeprezen als pH-neutraal. Dat is eigenlijk niet juist want pH-neutraal is een waarde van 7, terwijl hiermee bedoeld wordt dat de pH-waarde van het product gelijk is aan de pH-waarde van de huid (5,5). Leer meer over huidverzorging in onze korte Cursus Gelaatsverzorging!

Wat is de ideale pH-waarde van het haar?

Het haar mag doorgaans iets zuurder zijn dan de huid. Een gezonde pH-waarde voor het haar ligt tussen de 3,5 en 5,5. Haar bereikt rond een pH-waarde van 3,67 zijn zogenaamde neutrale lading, wat betekent dat er geen positieve of negatieve elektrische lading is. Wat betekent dit voor haarverzorgingsproducten? Al deze producten hebben een bepaalde pH-waarde, die zich gaat mengen met de pH-waarde van het haar en de huid. Deze producten kunnen er dus voor zorgen dat je haar en huid zuurder of juist basischer worden. Het is essentieel om producten te gebruiken waarvan de pH-waarde overeenkomt met die van het haar en de hoofdhuid.

pH-waarde van haarverzorgingsproducten

Er blijkt, ook onder veel fabrikanten van haarverzorgingsproducten, maar weinig aandacht te zijn voor de juiste pH-waarde van deze producten. Veel aanbieders van shampoos vermelden niet de pH-waarde op de verpakking. Veel shampoos die je in de supermarkt of bij de drogist koopt hebben een pH-waarde die hoger is dan 6. Het is beter om een shampoo te gebruiken met een waarde die lager ligt dan 5. Professionele kapsalon merken bieden in de meeste gevallen wel shampoos aan met een pH-waarde lager dan 5,5. Dit is belangrijk, want deze shampoos zorgen ervoor dat de haarschubben zich sluiten, waardoor het haar gladder en glanzender wordt!

Wat doen te zuren haarverzorgingsproducten?

Hoewel je voor de beste resultaten een enigszins zure shampoo en conditioner nodig hebt, mogen deze ook weer niet te zuur worden. Te sterke zuren zullen het haar anders beschadigen. Blijf steeds zo dicht mogelijk bij de natuurlijk pH-waarde van het haar. Mensen die hun haren oranje of rood hebben gekleurd, moeten extra goed oppassen dat ze niet te zure producten gebruiken. Kies in dat geval liever voor haarproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor gekleurd haar. Ook mensen met een erg vette hoofdhuid, kunnen beter niet te zure haarverzorgingsproducten gebruiken en eerder een shampoo kiezen met een pH-waarde van 6 of hoger tot het probleem van een te vette huid verholpen is. Meer weten over haarkleuren? Bekijk dan hier onze Cursus Hair Colouring!

Wat doen te basische haarverzorgingsproducten?

Wanneer de pH-waarde van shampoos hoger is dan 7, dan wordt de haarschacht en de schubbenlaag van het haar zacht en begint het op te zwellen. Het haar kan hierdoor erg droog, poreus en breekbaar worden en uiteindelijk beschadigd raken. Een voorbeeld van een shampoo die meestal een pH-waarde van rond de 7 heeft, is babyshampoo. Veel mensen denken dat dit een milde shampoo is en dat het daarom goed is voor het haar. De pH-waarde van 7 zorgt ervoor dat de shampoo niet in de ogen prikt. Het nadeel van deze shampoo is dat het de haarschubben opent, waardoor het haar kan gaan pluizen.

Meer weten?

Heb je voortdurend droog en breekbaar haar of juist steeds te vet haar, dan is het een goed idee om je haar, huid en haarverzorgingsproducten eens kritisch onder de loep te nemen. Mogelijk dat het probleem te maken heeft met een verkeerde zuurgraad. Een professionele kapper kan voor jou een nauwkeurige analyse maken en je goede adviezen geven over de manier waarop je het beste je haren kunt verzorgen. Wil je hier graag zelf het fijne van weten? Volg dan onze Kappersopleiding!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie