• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Hoe camoufleer je opvallende oneffenheden?

14 juli 2023 | Schoonheidszorg
Hoe camoufleer je opvallende oneffenheden?

Als beauty professional is het jouw taak om het beste in mensen naar voren te brengen. Het is de kunst om de natuurlijke schoonheid te accentueren. Een van de uitdagingen waar je mogelijk regelmatig mee te maken krijgt, is het camoufleren van opvallende oneffenheden. Denk daarbij aan acne littekens, donkere kringen, onzuiverheden en dergelijke. Het is een waardevolle vaardigheid als je weet hoe je deze imperfecties goed kunt verbloemen. Daarom delen we hier professionele visagie tips, waarmee je je klanten een vlekkeloze uitstraling bezorgt!

Alles begint met een goede huidverzorging

Voor het camoufleren van oneffenheden is de neiging groot om direct naar de concealers te grijpen, maar alles begint echter met een goede huidverzorging! Reinig de huid met een milde cleanser en zorg voor een goede hydratatie van de huid. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hydraterende primer. Dit helpt om de textuur van de huid goed te egaliseren en om ervoor te zorgen dat de make-up lang mooi blijft zitten. Wist je dat er ook kleur corrigerende primers bestaan? Deze zijn ideaal bij een huid met veel kleurverschillen, zoals roodheid. Voor het leren uitvoeren van een goede gelaatsverzorging raden we je onze cursus gelaatsverzorging aan.

Camoufleren van opvallende oneffenheden met concealer

Het camoufleren van opvallende oneffenheden bestaat grotendeels uit het corrigeren van de huid met behulp van concealer. Het kiezen van de juiste concealer is een van de belangrijkste stappen in dit proces. De ‘gewone’ concealers zijn vaak niet voldoende. Bij opvallende oneffenheden kun je het beste een concealer stick gebruiken met een sterk dekkende textuur. Dit product gebruik je enkel op de meest opvallende plekjes, die je wilt verbergen.

Voor het goed camoufleren van oneffenheden is kennis van kleurenleer essentieel. Wist je bijvoorbeeld dat je paarse kringen corrigeert met een oranje kleur en rode plekjes met een groene concealer? Verder is het belangrijk om de concealer aan te brengen met een concealerkwastje, om het vervolgens met je vingers of een make-up sponsje in de huid te kloppen. We leren je er graag alles over in onze visagiste opleiding!

De magie van de juiste foundation kiezen

Na het corrigeren van de oneffenheden is het tijd om de juiste foundation te kiezen. Hiermee ga je de huid vervolgens mooi egaal maken.

Let op: foundation is dus niet bedoeld om te camoufleren, daarvoor heb je concealer. Daarbij is foundation ook niet bedoeld om de huid kleur te geven, daarvoor gebruik je bronzer en blush. Dit zijn twee veelvoorkomende misvattingen over het gebruik van foundation.

Het is essentieel om de foundation goed af te stemmen op de natuurlijke huidteint. In onze praktische visagie lessen leer je hier alles over. Het is vooral een kwestie van goed kijken, uitproberen en blijven oefenen. Daarbij moet je vooral ook goed kijken naar de ondertoon van de huid en bepalen of deze warm of koel is.

Camoufleren van opvallende oneffenheden met foundation

We staan bij deze tips voor het camoufleren van opvallende oneffenheden wat langer stil bij foundation, omdat dit het onderdeel is waarmee je make-up look vaak staat of valt. Start met een foundation die overeenkomt met de teint van de belangrijkste zones van het gelaat; het voorhoofd, bovenzijde van de jukbeenderen en het midden van het gelaat. Breng de foundation aan met een foundationkwast of make-up sponsje.

Vervolgens breng je foundation aan op de gebieden die je met concealer hebt gecamoufleerd. Blend goed om harde overgangen te vermijden. Werk daarbij ook steeds in dunne laagjes om een natuurlijke uitstraling te behouden. Voor het camoufleren van opvallende oneffenheden gebruik je altijd hoogdekkende foundation. Let daarbij op dat je niet dezelfde kleur over het hele gelaat aanbrengt, want anders kun je een masker-effect krijgen.

Leer contouren en shapen

De volgende stap bij het camoufleren van opvallende oneffenheden is kleuraccenten leggen. Om het gelaat vervolgens meer vorm te geven, is het een goede tip om de foundation die je in de vorige stap hebt aangebracht te combineren met een iets donkerdere tint, bijvoorbeeld onder de jukbeenderen. Je kunt ook de wangen, de kaaklijn, het voorhoofd accentueren of corrigeren met een iets lichtere of juist een donkerdere kleur. Dit is afhankelijk van welke zones je wilt camoufleren en welke je wilt accentueren. Tijdens de visagie lessen ontwikkel je hier een goed inzicht in en leer je alles over het contouren en shapen van het gelaat.

Fixeer de make-up met poeder

Na de bovenstaande stappen ga je de make-up afpoederen met een fijne en transparante poeder. Deze breng je aan met een grote poederkwast. Focus je daarbij vooral op de zones waar de huid wat vetter kan zijn, zoals in de T-zone. Het doel van het afpoederen is om ervoor te zorgen dat de make-up lang mooi blijft zitten en om de glans te verminderen. Dat is bij het camoufleren van oneffenheden extra belangrijk, omdat glans de aandacht vestigt op de oneffenheden. Het is dus een aanrader om voor een matte afwerking te gaan. Wil je een ware expert worden in make-up? Dan is onze uitgebreide opleiding make-up expert een aanrader!

De finishing touches!

Omdat we in dit artikel de nadruk leggen op het camoufleren van opvallende oneffenheden, gaan we niet diep in op specifieke oogmake-up looks of lipmake-up technieken. Wat de beste stijl of techniek is, hangt af van de wensen van je klant. Het kan wel een aanrader zijn om sterk de aandacht te leggen op een mooie ooglook of daarentegen juist op de lipmake-up. Hiermee kun je namelijk de aandacht wegleiden van oneffenheden. Bekijk daarvoor dit artikel over hoe je de perfecte smokey eyes creëert of lees deze make-up tips voor vollere lippen. Wil je ook leren om make-up looks af te werken met een bijpassend kapsel? Dan ben je aan het juiste adres bij onze opleiding make-up artist!

Leer oneffenheden camoufleren als een pro!

Er zijn situaties waarin je over extra professionele make-up skills dient te beschikken om mensen te laten stralen en om hen even hun huidproblemen te laten vergeten. Denk daarbij aan mensen met huidproblemen, zoals wijnvlekken, aandoeningen als vitiligo en melasma. In dit soort gevallen dien je een beroep te doen op medische camouflagetechnieken. Ook dat leren we je graag bij Wellness Academie in onze Cursus Medische Camouflage Specialisatie! Met de skills die je in deze cursus leert, kun je ontzettend veel voor mensen met huidklachten betekenen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie