• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Hoe snel groeien wimperhaartjes eigenlijk?

2 september 2022 | Schoonheidszorg
Hoe snel groeien wimperhaartjes eigenlijk?

Krijg je weleens klanten in je beauty salon die klagen dat hun wimperhaartjes (snel) uitvallen of afbreken, waardoor hun wimpers er zo uitgedund uitzien? Dat is een veelgehoord beauty probleem. Kale plekjes in je wimpers en te korte wimpers, dat past natuurlijk niet in het beauty ideaal van nu. Wat kun jij daaraan doen? We gaan hier in op de vraag: ‘Hoe snel groeien wimperhaartjes eigenlijk?’ Ook geven we je tips voor behandelingen bij wimperproblemen!

Wist je dat je dagelijks 3 tot 5 wimpertjes verliest?

Iedereen verliest elke dag tussen de 3 tot 5 wimperhaartjes per oog. Het is dus niet vreemd als je dagelijks een wimperhaartje ontdekt dat loslaat. Je hoeft onder normale omstandigheden niet bang te zijn dat je zonder wimpers komt te zitten. De natuur heeft het mooi bekeken, want wimpers groeien namelijk in fasen. Doordat niet elk haartje in dezelfde fase zit, vallen ze dus ook niet allemaal op hetzelfde moment uit; een geruststellende gedachte, nietwaar? We kunnen de volgende groeifasen onderscheiden; de anagene fase, de katagene fase en de telogene fase. We vertellen je er hier alvast wat meer over.

De anagene fase; hoe snel groeien wimperhaartjes?

De anagene fase is de groeifase van het haar. Dat wil zeggen dat het haar gaat groeien onder invloed van de deling van de haarcellen. Normaal gesproken bevindt tussen de 60 en 80% van de wimperhaartjes zich in de anagene fase. Kenmerkend voor deze fase is vooral de activiteit van de haarwortel, want van hieruit groeit het haartje. De groeifase duurt het langste van alle drie de fases, namelijk tussen de 4 en 10 weken. Hiermee geven we je ook meteen antwoord op de belangrijkste vraag van dit artikel, namelijk: hoe snel groeien wimperhaartjes?

De katagene fase: de overgangsfase

Is een wimperhaartje uitgevallen, dan duurt het dus wel een paar weken voordat het haartje is terug gegroeid, tot zijn maximale lengte. Daarna komt het haartje in de zogeheten katagene fase of overgansfase terecht. Deze fase duurt circa 3 weken. Het is hiermee dan ook de kortste fase van de groeicyclus van wimperhaartjes. In deze periode gaat het haarzakje krimpen en het huidoppervlak trekt zich als het ware dicht.

De telogene fase: de rustfase

Na de overgangsfase begint de telogene fase of rustfase. Dit is de laatste fase van de groeicyclus van het wimperhaartje. Dit is ook de fase waarin het haartje uitvalt. Dit gebeurt doordat onder het haartjes alweer een nieuw haartje begint te groeien. Dit nieuwe haartje stoot het ‘oude’ haartje uit, waardoor het uitvalt.

Waarom is het belangrijk om dit te weten?

Wil je wimperbehandelingen geven in je salon, dan zul je vaak vragen krijgen over hoe snel groeien wimperhaartjes en is mijn wimperuitval wel normaal? Met kennis van de wimpergroei kun je je klanten beter informeren. Van wimperserums wordt vaak beweerd dat ze de haartjes sneller of langer laten groeien. Dat is niet het geval, want het gaat om een natuurlijk proces, waar deze producten geen invloed op hebben. Zijn ze dan overbodig? Nee, wat ze namelijk wel doen, is de wimperhaartjes beschermen tegen vroegtijdig uitvallen. Ze houden de haartjes flexibel, geven glans en meer volume. Kortom, ze ondersteunen het groeiproces.

Tips voor wimperbehandelingen

Is een klant niet blij met haar wimpers, omdat ze uitgedund of te kort zijn? Dan kun je als wimperstyliste verschillende behandelingen aanbieden. Een van de bekendste, is het aanbrengen van one-by-one wimperextensions. Je gaat dan op elk natuurlijk wimperhaartje een afzonderlijke wimperextension aanbrengen. Dit geeft een natuurlijk effect. Is dat niet voldoende voor jouw klant en wil ze een expressievere look, dan kun je ook 3D wimperextensions toepassen. We leren je er graag alles over in onze Cursus Wimperextensions (one-by-one techniek) en in de Cursus 3D Wimperextensions. Heeft je klant liever geen extensions? Dan kun je de wimpers liften met speciale lotions en ze verven om ze meer nadruk te geven. Dat leer je in onze Cursus Wimperlifting!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie