• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe werkt cranio-sacraal therapie?

11 oktober 2016 | Massage & Therapieën
Hoe werkt cranio-sacraal therapie?

Cranio-sacraal therapie; een therapievorm met een lastige naam, die veel mensen in eerste instantie misschien weinig zegt. Toch is het een therapievorm waarmee veel gezondheidsklachten verholpen kunnen worden. De inzichten achter deze therapie zijn dan ook de moeite waard om eens uit de doeken te doen. Wat is cranio-sacraal therapie precies? Waar komt het vandaan? En wat kun je ermee bereiken?

Terug naar de wortels van cranio-sacraal therapie

De wortels van de cranio-sacraal therapie liggen in de osteopathie. Daarvoor nemen we je mee terug in de tijd. De ‘osteopathie’ is ontwikkeld door Andrew Taylor Still (1828-1917). Hij was een chirurg in oorlogstijd. Hij vond echter dat de traditionele medische behandelwijzen niet toereikend waren. Toen hij zelf 3 kinderen verloor aan spinale meningitis concludeerde hij dat de traditionele geneeskunde soms zelfs schadelijk kon zijn. Daarom wijdde hij de rest van zijn leven aan het ontwikkelen van een alternatieve behandelwijze tegen ziektes en het disfunctioneren van het lichaam. Zijn filosofie achter deze behandelwijze werd ‘osteopathie’ genoemd.

3 pijlers van de osteopathie

De osteopathie van Still is gebaseerd op 3 pijlers:

1. Structuur en functie zijn altijd met elkaar verbonden
Elke structuur in ons lichaam heeft een bepaalde vorm die zijn functie ondersteunt. Dat geldt voor de kleinste cellen tot alle organen en botten in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de botten. Om de druk- en trekbelastingen in ons lichaam op te kunnen vangen bevindt er zich langs diverse strategische krachtlijnen sponsweefsel in het bot, dat dit mogelijk maakt.

2. Het lichaam is één geheel
Alle lichaamsstelsels staan met elkaar in verbinding. Daardoor is het mogelijk dat de kern van een lichamelijk probleem op een heel andere plek ligt dan waar de symptomen zich voordoen. In onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie leren we je alles over de werking van alle lichaamsstelsels van het menselijk lichaam.

3. Het lichaam is een zelf corrigerend mechanisme
Het lichaam heeft het vermogen om zichzelf te genezen. Wanneer je een wond hebt, zet het lichaam alles in zijn werk om de huid te herstellen. Het doel van osteopathie is om het natuurlijke herstellend vermogen van het lichaam te bevorderen, wanneer ziektes of trauma’s dit bemoeilijken.

Nieuw inzicht: schedelbeenderen kunnen bewegen

William Garner Sutherland (1873-1954) was een leerling van Still, die zijn ideeën overnam. Sutherland was vooral geïnteresseerd in de unieke vorm van de schedelbeenderen en hun relatie met elkaar. Voorheen dacht men dat de schedelbeenderen niet bewogen ten opzichte van elkaar. Sutherland ontdekte dat er wel subtiele beweging mogelijk was. Er werden in zijn tijd vele onderzoeken naar gedaan die zijn theorie ondersteunden. Dit concept werd verder uitgewerkt door John E. Upledger (1932-2012). Hij ontdekte dat er een cranio-sacraal ritme bestond, zowel tussen de botten van de schedel als in het hersen- en ruggenmergvocht. Een cranio-sacraal therapeut kan dit ritme aanvoelen en kan hier conclusies aan verbinden, bijvoorbeeld dat er spanningen bestaan in het cranio-sacraal systeem.

Het werk van een cranio-sacraal therapeut

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg, het hersen- en ruggenmergvocht en loopt van de schedel (cranium) tot het heiligbeen (sacrum). Hierin is een eigen ritme te voelen, dat niet te vergelijken is met andere ritmes in het lichaam, zoals het hartritme. Wanneer een cranio-sacraal therapeut hierin spanningen ontdekt, kan hij met zachte, manuele technieken dit ritme in evenwicht brengen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt hierdoor bevorderd.

Hoewel de behandeling gericht is op het cranio-sacraal systeem kunnen eveneens problemen in andere delen van het lichaam verholpen worden. Het lichaam is immers één geheel; alles staat met elkaar in verbinding. Cranio-sacraal therapie heeft een ontspannende werking en biedt vooral veel goede resultaten bij het behandelen van hoofdklachten, migraine, whiplash en stress.

Meer weten?

Cranio-sacraal therapie is een behandelvorm die gestoeld is op jarenlange onderzoeken en ervaringen van diverse artsen en therapeuten. Wil je leren om cranio-sacraal therapie te geven? Dat kan via onze Cursus Cranio-Sacraal Therapie in Hasselt en Amsterdam. Je kunt het volgen als een op zichzelf staande cursus, maar het is ook zeker een waardevolle bijscholing voor elke massagetherapeut!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie