• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Hoe zorg je dat klanten terugkomen in je kapsalon?

13 april 2021 | Haarverzorging
Hoe zorg je dat klanten terugkomen in je kapsalon?

Als kapper/kapster behoort het tot je hoogste prioriteiten dat je klanten tevreden naar huis gaan. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de wensen van je klanten, om goed en eerlijk kappersadvies te geven en dus om heel goed te communiceren met je klanten. Een trouwe klantenkring is belangrijk voor de continuïteit van je zaak. Hoe bouw je een goede band op met je klanten en hoe zorg je dat klanten terugkomen in je kapsalon? We geven je hier 6 onmisbare tips voor een succesvolle kapsalon!

Tip 1: Laat zien dat je een gediplomeerde kapper/kapster bent

Kapper/kapster is een vak. Dit betekent dat een goede Opleiding Kapper/Kapster onmisbaar is. Je dient als professional de belangrijkste kniptechnieken goed meester te zijn. Uiteraard is dat een eerste vereiste als je wilt dat je klanten terugkomen in je salon. Het is dan ook een aanrader om het diploma van je kappersopleiding duidelijk zichtbaar in je salon op te hangen. Daarmee wek je meteen vertrouwen bij klanten die voor de eerste keer binnenstappen in je kapsalon. Vraag na afloop of je klant tevreden is met het resultaat. Als dat het geval is, slaag je er misschien in om meteen een vervolgafspraak in te plannen. Het proces van klantenbinding is begonnen.

Tip 2: Kapper is meer dan alleen een ‘technisch’ vak

Het beheersen van de technische kant van het vak van kapper is uiteraard essentieel. Wil je ervoor zorgen dat klanten terugkomen in je kapsalon, dan is een goede relatie met je klant essentieel. Hoe beter je je klant leert kennen, hoe beter je aan zijn of haar wensen kunt voldoen. Zie het als jouw taak om je klant door de tijd heen op het gebied van kapsels te begeleiden. Tijdens elk bezoek probeer je het kapsel weer iets extra’s mee te geven door rekening te houden met nieuwe trends, de levensstijl en persoonlijke voorkeuren van je klant. Geef je klant ook goede, leuke en praktische tips mee voor de dagelijkse verzorging van het kapsel.

Tip 3: denk niet alleen aan mooie kapsels, maar ook aan gezond haar

Je wilt zo goed mogelijk aan de wensen van je klanten voldoen. Maar wat als iemand een wens heeft, die eigenlijk niet goed is voor het haar? Je klant wil een ingrijpende kleurverandering, maar het haar is daarvoor te kwetsbaar. Je zou, om je klant tevreden te stellen, deze behandeling kunnen uitvoeren. De kans is groot, dat hij of zij snel merkt dat dit geen goede keus was. Wil je dat je klanten terugkomen in je salon, ben dan eerlijk en zet de gezondheid van het haar op één. Leg uit waarom een bepaalde behandeling niet geschikt is en stel alternatieven voor. Door jaar in jaar uit goed voor de haren van je klanten te zorgen, zullen ze niet snel switchen van kapper!

Tip 4: begeleid je klanten van binnenkomst tot het verlaten van de salon

Wanneer je een drukke kapsalon hebt, is het verleidelijk om het werk te verdelen. Een medewerker ontvangt de klant, een andere medewerker wast het haar en dan begin jij daarna met knippen. Dat werkt snel en effectief, maar is het ook prettig voor de klant? Het kan voor de klant erg onrustig zijn, terwijl hij of zij nu juist toe was aan ontspannen me-time. Bovendien heb je als kapper/kapster nu niet de kans om te letten op hoe je klant binnenkwam, de manier van kleden, de gemoedstoestand en de conditie van het haar. Dat is allemaal wat lastiger vast te stellen als je klant al met nat haar en een kapmantel om voor je zit. Er valt daarom veel voor te zeggen om elke klant door één persoon te laten begeleiden.

Tip 5: leg alle consequenties uit voor de keuze van een kapsel

Luister goed naar wat de klant wil. Analyseer de mogelijkheden en leg deze uit aan de klant. Waarom kun je beter wel of niet kiezen voor een bepaald kapsel bij een specifieke gezichtsvorm? Wat doet een bepaalde kleur met de uitstraling van je klant gezien haar huidskleur en persoonlijke stijl? Is die chemische haarbehandeling wel goed voor de gezondheid van het haar? Het is ook belangrijk om je klant goed te adviseren over hoeveel onderhoud een kapsel vraagt of om te vertellen dat hij of zij bij dat specifieke kapsel echt minimaal om de zes weken terug moet komen. Je klanten komen zo achteraf nooit voor onaangename verrassingen te staan en blijven terugkomen in je kapsalon!

Tip 6: blijf meegroeien met de tijd

Als je steeds je klant op dezelfde manier knipt en niet meedenkt over hoe je hem of haar steeds opnieuw kan laten stralen, dan is de kans groot dat veel klanten op den duur eens wat anders willen. Als jij niet laat zien dat je meegroeit met de tijd en je niet bijschoolt, zullen ze sneller eens een andere kapper/kapster uitproberen. Om ervoor te zorgen dat klanten terugkomen in je kapsalon is het een aanrader om je regelmatig bij te scholen. Er is altijd iets nieuws te leren. Bij Wellness Academie ben je aan het juiste adres voor leuke, eigentijdse bijscholingen voor kappers/kapsters. Volg bijvoorbeeld de Opleiding Barbier, de Cursus Keratine Behandeling of verfijn je technieken in onze Kapper/Kapster Masterclass.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie