In de kijker: de cursus voetreflexologie

5 augustus 2015 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Een van de bijzondere cursussen die je bij de Wellness Academie kunt volgen is de cursus voetreflexologie. Je hebt er misschien weleens van gehoord, maar wat houdt voetreflexologie precies in? We nemen je hier mee in de wereld van de voetreflexologie en laten je kennismaken met deze unieke behandelvorm. Iets voor jou? Schrijf je dan gauw in voor de volgende cursus voetreflexologie.

Voetreflexologie is meer dan een voetmassage

Voetreflexologie is een behandelvorm die zich richt op de voeten en soms ook op de handen. Er wordt nog weleens naar voetreflexologie verwezen als een voetmassage, maar dat is niet helemaal juist. De voeten worden uiteraard wel behandeld met verschillende massagetechnieken, maar het doel is om hiermee ook andere delen van het lichaam te stimuleren. De voetreflexologie gaat ervan uit dat verschillende zones op de voeten corresponderen met specifieke organen of andere delen van het lichaam. Zo reflecteren de topjes van de tenen bijvoorbeeld het hoofd, het gedeelte rond de bal van de voet reflecteert het hart en de borstkas, zones in de boog van de voet reflecteren weer de lever, de alvleesklier en de nieren, etc.

De ontdekking van de reflexzones

De basis van de voetreflexologie, zoals we die nu kennen, is de zonetherapie. Deze therapie werd geïntroduceerd door de neus-, keel- en oorarts William H. Fitzgerald in 1915. In 1917 publiceerde hij het boek ‘Zone Therapy’. De fysiotherapeute Eunice Ingham (1889- 1974) ontwikkelde deze therapie in de jaren ’30 uit tot wat we nu voetreflexologie noemen. In 1938 publiceerde ze haar eerste boek ‘Stories the feet can tell’. Haar methode verspreidde zich snel over verschillende delen van de wereld en steeds meer mensen ontdekten de positieve gezondheidseffecten. Haar neef Dwight Byers ging bij haar in de leer en heeft ondertussen veel therapeuten opgeleid in de voetreflexologie, waaronder ook de docente voetreflexologie van de Wellness Academie.

Hoe werkt voetreflexologie?

Tijdens een voetreflexologie behandeling worden de reflexzones behandeld door er druk op uit te oefenen. Deze druk zendt signalen uit die het zenuwstelsel in balans brengen en die ervoor zorgen dat er stofjes aangemaakt worden zoals endorfines die pijn en stress kunnen verzachten. Het hoofddoel van voetreflexologie is om het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken. Reflexologie wordt ingezet bij het behandelen van klachten als stress, angst, rugpijn, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen, astma en vrouwelijke klachten. Let op: voetreflexologie geneest niet, wat het wel doet is ondersteuning bieden in het genezingsproces door de zelfhelende kracht van het lichaam aan te spreken.

Interesse in een cursus voetreflexologie?

Op verschillende momenten in het jaar kun je bij de Wellness Academie starten met een cursus voetreflexologie. Dit is een basiscursus waarin je kennismaakt met de beginselen van deze behandelvorm. Je krijgt les in een beperkte groep waarin elke cursist veel persoonlijke aandacht krijgt. Wil je na deze cursus meer weten over voetreflexologie? Dan kun je bij ons eveneens de cursus voetreflexologie voor gevorderden of de volledige vakopleiding voetreflexoloog volgen. Neem hier gerust contact met ons op voor meer informatie!