* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Je haar wassen met klei?

13 januari 2018 | Haarverzorging
Je haar wassen met klei?

Overal kun je adviezen vinden over welke ingrediënten er wel en niet in je shampoo mogen zitten. Ook droogshampoo is ontzettend populair als snelle oplossing tussendoor. Maar heb je al eens verder gekeken? Er zijn ook alternatieven voor shampoo, zoals klei. Je haar wassen met klei? Ja, echt waar! Het werd eeuwen geleden al gedaan. Je zult nog versteld staan van het effect van deze natuurlijke manier om je haar te wassen! Een ander bijkomstig voordeel; het is ook nog eens goedkoop!

Terug naar de natuur!

We worden in de media overweldigd met reclames van haarverzorgingsproducten met de nieuwste magische ingrediënten en unieke geavanceerde formules. Maar het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om je haar goed te verzorgen. Je kunt gewoon teruggrijpen naar één enkel natuurproduct: ghassoul klei (soms ook wel rhassoul klei genoemd). Het is een vulkanische klei afkomstig uit het Atlasgebergte in Marokko. Het wordt van oudsher al gebruikt voor de verzorging van huid en haar. Ook in de traditionele badhuizen, de hammam, wordt de ghassoul klei veel gebruikt. Het woord ‘ghassoul’ komt uit het Berbers en betekent ‘wassen’. Bekijk hier ook eens onze Cursus Salon Hammam, waarin je o.a. leert om traditionele ghassoul behandelingen te geven.

Wat doet ghassoul klei voor je haar?

De reden dat ghassoul klei geschikt is voor het reinigen van huid en haar, is omdat het de eigenschap heeft om afvalstoffen op je huid en haar op een natuurlijke manier op te nemen. Daarnaast heeft het van nature ook een peelende werking op de huid, waardoor dode huidcellen worden verwijderd. Ghassoul klei heeft bovendien een antiseptische werking.

De klei is mild voor huid en haar en daarom zeker een aanrader voor mensen met een gevoelige huid of huidallergieën. Ook mensen met droog haar kunnen veel baat hebben bij het wassen van hun haar met ghassoul klei, doordat de klei ervoor zorgt dat het vochtgehalte van het haar in balans blijft. Het is een goed zeepvrij alternatief voor shampoos en douchegel.

Daarnaast biedt de klei veel voordelen voor mensen met krullen en kroeshaar. Het haar zal veel minder klitten en de krullen worden beter gedefinieerd. Je haar voelt na een wasbeurt met klei zacht en gehydrateerd aan en is gemakkelijk doorkambaar! Je hoeft je haar daarna niet meer te behandelen met een conditioner.

Ghassoul klei kopen

Ghassoul klei is vaak te koop in (online) natuurwinkels en biologische winkels, ook sommige haarsalons verkopen het. Zoals we al vertelden is het heel voordelig om je haar met ghassoul klei te verzorgen. Een halve kilo ghassoul brokken kost minder dan € 10 en je kunt er weken tot maanden mee vooruit. Ghassoul klei is behalve in brokken ook in poedervorm te verkrijgen. Brokken zijn vaak wat praktischer om mee te werken. De kleibrokken voelen hard aan, ze hebben een bruine kleur en een aardse geur. Er zijn verder geen andere ingrediënten aan toegevoegd.

Hoe was je je haar met klei?

Voor het wassen van je haar met ghassoul klei volg je de volgende stappen:

 • Doe de kleibrokjes in een kommetje
  Hoeveel je precies nodig hebt is afhankelijk van de lengte van je haar en van hoe dik je haar is. Bij half lang haar heb je ongeveer twee eetlepels nodig.
 • Maak de klei fijn
  Je kunt de klei als je dat wilt eerst fijn maken met een vijzel. Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijk is om dadelijk een homogene pasta te krijgen zonder klonters. Klonters zijn moeilijker uit het haar te krijgen.
 • Meng de klei met kokend water
  Voeg heel geleidelijk kokend water toe aan de klei en meng de klei met het water, Het is de bedoeling dat je een dikke pasta krijgt. Het mengsel mag zeker niet te dun worden.
 • Aanbrengen van de klei
  De klei breng je het beste gewoon aan met je handen. Het beste is om de klei per sectie in je haar te masseren.
 • Inwerken
  Voor het beste resultaat, laat je de klei een uurtje inwerken.
 • Uitspoelen met lauw water
  Het uitspoelen moet heel zorgvuldig gebeuren. Er mag geen klei meer in het haar achterblijven.

Nadelen van je haar wassen met ghassoul klei

Je haar wassen met ghassoul klei biedt veel voordelen. De klei is geschikt voor elk haartype. Het nadeel is dat je eerst zelf het kleimengsel moet maken en dat je de klei een tijdje in moet laten trekken. Heb je weinig tijd, dan is deze behandeling minder geschikt. Heb je erg vies haar, omdat je bijvoorbeeld een aantal dagen veel haarverzorgingsproducten als haarsprays, haargel of haarolie hebt gebruikt, dan is het een aanrader om je haren toch eerst met een ‘gewone’ shampoo te wassen. Je kunt wel alsnog daarna je haar wassen met ghassoul klei om zacht en gehydrateerd haar te krijgen dat gemakkelijk doorkambaar is.

Wil je alles leren over haarverzorging? Bekijk dan hier al onze Haartooi Opleidingen, waaronder de Allround Kappersopleiding.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie