Kledingkleur kan gedachten beïnvloeden

30 juli 2015 | Schoonheidszorg Alle blogposts

Wil je een goede eerste indruk maken, dan speelt onder meer kledingkleur een bepalende rol in wat anderen over je denken. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen de hulp inroepen van een professionele kleurconsulente. Ben je ook gefascineerd door kleur, stijl en imago? Ontdek dan hier meer over de invloed van kleuren en maak kennis met onze cursus kleurconsulente!

Roze voor meisjes en blauw voor jongens

Zo gauw als we geboren worden krijgen we al te maken met kleurenpsychologie. Meisjes worden in roze gekleed en de jongetjes in blauw. Kleur kan onze gedachten beïnvloeden door associaties op te roepen als vrouwelijk of mannelijk, maar het kan ook onze emoties beïnvloeden. Lichte kleren worden sneller geassocieerd met zachtaardigheid, vriendelijkheid en vrolijkheid, terwijl zwart wordt geassocieerd met gezag en autoriteit. Zo wekt elke kleur andere associaties of emoties op.

De invloed van kledingkleur

Een voorbeeld van een kleur die een sterke boodschap overbrengt is rood. Opmerkelijk is echter dat de associatie die rode kleding opwekt verschilt, afhankelijk van of het een man of een vrouw is die rode kleding draagt. Onderzoekers van de Durham University ontdekten dat mannen die rode kleding dragen agressiever overkomen, dan mannen die kleding dragen in de kleuren blauw en grijs. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen op het sportveld, om zo de concurrentie te beïnvloeden. Vrouwen die rood dragen komen juist sensueel over. Een onderzoek van psychologen van de Universiteit van Rochester in New York en de Universiteit van Innsbruck in Oostenrijk liet zien dat mannen zich meer aangetrokken voelden tot een vrouw wanneer ze in rood was gekleed, dan wanneer ze groene of witte kleding droeg.

Ook kledingstijl is belangrijk

Naast kleur kan ook kledingstijl een boodschap overbrengen, bijvoorbeeld op het gebied van status. Merkkleding wordt vaak geassocieerd met een hoge status en mensen die kleding dragen die perfect op maat is gemaakt worden als succesvoller beschouwd. Verder wijst onderzoek uit dat mensen die formele kleding dragen abstracter kunnen denken en het gevoel hebben dat ze meer macht hebben. Dit laat zien dat kleding niet alleen invloed heeft op wat anderen over je denken, maar ook op wat je over jezelf denkt! Er is heel wat te ontdekken op het gebied van kledingkleur en -stijl. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan onze cursus kleurconsulente.

Kleurconsulente worden?

Wil je alles weten over de kracht van de verschillende kleuren? Zou je graag kleurconsulente willen worden en mensen helpen met het verbeteren van hun uitstraling? Volg dan de Cursus Kleurconsulente van de Wellness Academie. Je leert tijdens deze cursus hoe je voor elk individu een professionele kleurenanalyse kunt maken om adviezen te kunnen geven over kleding, garderobeplanning, make-up én parfum. Je leert om te werken volgens de 4-seizoenentheorie. De volgende cursus kleurconsulente gaat 5 september van start in onze vestiging in Hasselt. Schrijf je op tijd in, want de plaatsen zijn beperkt!