Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De kracht van massage bij traumaverwerking

7 oktober 2017 | Massage & Therapieën
De kracht van massage bij traumaverwerking

Waarvoor kan massage allemaal ingezet worden? Iedereen weet dat massage een goede behandeling is bij spierpijn- en gewrichtspijn of bij gespannen schouders en een stijve nek. Maar massages kunnen een veel diepgaander effect hebben. We zien dat er steeds meer aandacht is voor massage bij traumaverwerking, o.a. bij mensen met een Post-Traumatisch Stress Syndroom (PTSD). Diverse wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de grote rol die massage als ondersteunende therapie hierbij kan spelen.

Massage gericht op lichaam en geest

Massage is niet alleen gericht op lichamelijke klachten, maar ook onze mentale gezondheid vaart er wel bij. Wie ooit een massage heeft ondergaan heeft vast gemerkt dat het tijdens deze weldadige beleving gemakkelijk is om alledaagse spanningen los te laten op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Je kunt er alles over leren in onze Cursus Ontspanningsmassage. Maar ook mensen die te kampen hebben met ernstigere problemen kunnen baat hebben bij massages als ondersteuning in hun traumaverwerking, zoals mensen met een Post-Traumatisch Stress Syndroom (PTSD) als gevolg van geweld, misbruik, een ongeluk, ziekte of operatie.

Langslepende gevolgen trauma

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen mensen ook na lange tijd nog steeds in hun greep houden. Ze blijven rondlopen met angst, depressieve gevoelens en vaak ook met fysieke pijn. Ze hebben moeite om de traumatische effecten die ze nog steeds ervaren als gevolg van een gebeurtenis in het verleden los te koppelen van het heden en de toekomst. Professionele psychische hulp is in dat geval heel belangrijk en massage kan hierbij een extra ondersteuning bieden als complementaire behandelwijze. Het kan mensen helpen om beter over hun angst en pijn heen te komen, zodat het dagelijkse leven weer wat aangenamer voor ze wordt.

Wat doet massage bij traumaverwerking?

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van massages. Een van de meetbare gevolgen van massage, die in verschillende onderzoeken naar voren komt, is de verandering in de hersenchemie die de massage teweegbrengt. Massage leidt tot een daling van het stresshormoon cortisol en dit proces gaat samen met het vrijkomen van de hormonen serotonine en dopamine die lichaam en geest helpen ontspannen. Hierdoor worden lichamelijke en geestelijke klachten aanzienlijk verlicht. Er werden de afgelopen jaren diverse onderzoeken gedaan naar mensen die massagetherapie kregen na een traumatische gebeurtenis. We lichten hieronder twee van deze onderzoeken uit.

Wetenschappelijke onderzoeken massage en traumaverwerking

Massage na trauma door orkaan Andrew

Een van de meest destructieve orkanen van afgelopen decennia was orkaan Andrew in 1992. Na de orkaan hadden veel schoolkinderen in de getroffen gebieden gedragsproblemen. Veel kinderen hadden last van posttraumatische stress. Er werd een onderzoek onder deze kinderen uitgevoerd. Een gedeelte van deze groep kreeg een maand na de orkaan massagetherapie.

Wat bleek? De kinderen die massagetherapie hadden gehad waren gelukkiger, minder angstig en hadden een lager gehalte aan cortisol in hun speeksel. Er werden ook blijvende veranderingen opgemerkt, zoals een lagere score op de Children's Manifest Anxiety Scale (CMAS) en op de Center for Epidemiological Studies Depression Scale. Ook uit observaties en opdrachten als het maken van tekeningen van zichzelf bleek dat deze kinderen meer ontspannen waren dan de kinderen die geen massagetherapie hadden gehad. Bekijk hier ook eens onze Cursus Kindermassage.

Massage na trauma seksueel misbruik

Ook een ander onderzoek laat zien dat massage zinvol kan zijn bij traumaverwerking. Uit een onderzoek van Cynthia Price van de Universiteit van Washington blijkt dat slachtoffers van seksueel misbruik met een Post-Traumatisch Stress Syndroom na massage- en lichaam-georiënteerde therapie (in combinatie met psychotherapie) minder last hadden van hun klachten.

Meer weten over de kracht van massage?

Wil je aan het werk als massagetherapeut, dan is het belangrijk dat je je bewust bent van de diepe invloed die massage op mensen kan hebben. Je leert er alles over in onze praktijkgerichte Massage Opleidingen en Cursussen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Hasselt, Antwerpen en Gent.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie