• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Kunstnagels en acrylaten allergie: hoe zit dat?

3 februari 2023 | Nagelstyling & Pedicure
Kunstnagels en acrylaten allergie: hoe zit dat?

Hoe zit dat nu precies met kunstnagels en acrylaten allergie? Je hoort als liefhebber van kunstnagels misschien regelmatig dat mensen allergisch kunnen reageren op acrylaten in kunstnagels. Maar wat zijn acryllaten precies? Hoe herken je een allergie voor kunstnagels en wat kun je ertegen doen? We merken dat veel mensen hierover niet goed zijn geïnformeerd. Daarom vertellen we je hier graag wat mee over dit onderwerp.

Acryllaten, wat zijn dat eigenlijk?

Met acrylaten bedoelen een groep van diverse chemische stoffen. Ze worden toegevoegd aan producten, bijvoorbeeld als bindmiddel of filmvormer. Denk onder meer aan verf op waterbasis en aan nagelproducten. Wat veel mensen niet weten, is dat er niet één soort acryl is, maar dat er verschillende soorten acrylaten bestaan. Wanneer er een allergie optreedt, is dit vaak voor één specifieke soort. Verder denken veel mensen dat acryl alleen in acrylnagels zit. Ook in andere nagelproducten zit dit ingrediënt, waaronder in gel en in gewone nagellak. Het is daarbij belangrijk om te weten dat er acrylaat polymeren en monomeren bestaan.

Acrylaat monomeren en polymeren; wat is het verschil?

Met acrylaat monomeren bedoelen we losse moleculen. Binnen de kunstnagelsystemen moeten we deze moleculen gaan ‘polymeriseren’, oftewel we moeten ze gaan uitharden. In het geval van acrylnagels doe je dat door een poeder en een vloeistof te mengen. Bij de meeste andere kunstnagelsystemen, zoals bij gelnagels, doe je dat onder een uv- of ledlamp. Als dit allemaal op de correcte manier gebeurt, dan zal dit geen problemen veroorzaken. Je natuurlijke nagels zijn namelijk geen ‘levend’ materiaal. Echter, als de kunstnagels niet zorgvuldig aangebracht worden, kunnen er wel klachten voorkomen. Leer correct gelnagels plaatsen in onze cursus nagelstyliste gelnagels basis.

Kunstnagels en acrylaten allergie: hoe kan dat?

Kunstnagels zijn ontzettend populair. Kijk maar eens om je heen hoeveel dames met kunstnagels rondlopen. Het is eenvoudig om zelf de benodigdheden aan te schaffen en om hier thuis mee aan de slag te gaan, maar dat is geen goed idee. Het is niet voor niets dat we regelmatig benadrukken dat een gedegen opleiding nagelstyliste essentieel is. Zowel acryl als gel, gellak, polygel en biab dienen op een professionele wijze aangebracht te worden. Het gevaar is namelijk dat door een gebrek aan kennis en vaardigheden het kunstnagelproduct niet goed op de nagels wordt geplaatst of niet op de juiste manier wordt uitgehard. Het product kan bijvoorbeeld in de nagelriem of tegen de nagelwallen komen. Als dat steeds opnieuw gebeurt, kan je hierdoor een allergie ontwikkelen.

Tip: leer perfect kunstnagels plaatsen in onze cursus gellak of de cursus polygel!

Tips voor het voorkomen van een acrylaten allergie

Houd je van kunstnagels? Dan raden we je aan om deze tips voor het voorkomen van een acrylaten allergie goed te onthouden en in de praktijk te brengen:

Kunstnagelproducten altijd volledig uitharden

Om kunstnagelproducten perfect uit te harden, is het essentieel dat je zorgvuldig de instructies opvolgt, die je bij de uv- of ledlamp hebt meegekregen. Houd je aan de uithardtijden. Houd er eveneens rekening mee, dat je lamp bij veelvuldig gebruik kracht verliest. Je moet dus op tijd de lampen vervangen om de optimale werking ervan te garanderen.

Werk altijd met handschoenen

Als nagelstyliste is het essentieel om bij het plaatsen van kunstnagels handschoenen te dragen, om huidcontact met de nagelproducten te voorkomen. Een allergie krijg je niet van de een op de andere dag, maar je bouwt die langzaam op.

Draag een mondmasker
Met een mondmasker bescherm je jezelf tegen uitgeharde acrylaten, die als stof vrijkomen bij het vijlen van kunstnagels.

Zorg voor een goede afzuiging
Ook een goede afzuiging installeren in je nagelsalon biedt extra bescherming. Er bestaan speciale afzuigsystemen voor nagelsalons, waarbij het stof naar beneden wordt afgezogen.

Kunstnagels en acrylaten allergie: wat zijn de symptomen?

‘Ik werk al jaren als nagelstyliste en ik heb nergens last van.’ Dat betekent niet, dat je niet voorzichtig moet zijn. Zoals we hierboven al benadrukten, bouw je een allergie langzaam op. Dit kan jaren duren. Het probleem is dat wanneer je eenmaal een allergie hebt, je er niet meer vanaf komt. Daarom zijn bovenstaande tips zo belangrijk. Maar hoe merk je dat je kunstnagels voor een acrylaten allergie hebben gezorgd? Onderstaande symptomen kunnen hierop wijzen:

  • Rode huid
  • Zwelling
  • Eczeem (rond de nagels, op de handen, armen, rond de ogen)
  • Loslatende nagels

De symptomen zullen daarbij steeds erger worden. Wat nu? Als je vreest dat je te maken hebt met een allergie, dan dien je de kunstnagels zo snel mogelijk te verwijderen. Het beste laat je je vervolgens testen door een arts of dermatoloog, om te ontdekken waar je allergisch voor bent. Een van de ingrediënten in nagelproducten, die vaak voor problemen zorgt, is HEMA.

Veilig aan de slag met kunstnagels?

Als je op de juiste manier leert werken met kunstnagelproducten en de juiste beschermende maatregelen neemt, dan is er niets aan de hand. Wil je bijvoorbeeld graag met gelnagels aan de slag, volg dan onze opleiding nagelstyliste. Misschien wil je wel een uitgebreid pakket aan kunstnagelsystemen beheersen? Dan zal onze uitgebreide opleiding nail expert je vast aanspreken!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie