* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Landelijk examen schoonheidsspecialist: hoe bereid je je voor?

6 november 2023 | Schoonheidszorg
Landelijk examen schoonheidsspecialist: hoe bereid je je voor?

Het is zover. Je hebt je opleiding schoonheidsspecialiste afgerond en staat nu op het punt om de laatste horde te nemen: het landelijk examen schoonheidsspecialiste! Dit examen is cruciaal voor het behalen van je erkend branchediploma, waarmee je je onder meer kunt aansluiten bij de brancheorganisatie ANBOS. Maar hoe bereid je je het beste voor op dit belangrijke moment? We delen hier tips en praktische adviezen voor hoe je je hiervoor klaarstoomt. Daarnaast hebben we bij Wellness Academie ook diverse Examentrainingen per examenonderdeel voor je klaarstaan. Lees hier meer!

Wat houdt het landelijk examen schoonheidsspecialist(e) in?

Wanneer je bij Wellness Academie je opleiding schoonheidsspecialiste met goed gevolg afrondt, ontvang je ons schooldiploma schoonheidsspecialiste. Hiermee kun je direct aan de slag in loondienst of als zelfstandige. Echter, biedt het een grote meerwaarde om ook je landelijk erkend diploma te behalen, omdat dit veel voordelen biedt. Lees hier meer over de verschillende diploma’s schoonheidsspecialiste en de voordelen van het landelijk diploma.

Het landelijk erkend examen leg je extern af bij Exuive. Daarvoor is het noodzakelijk dat je na je opleiding schoonheidsspecialiste ook onze cursus start je eigen salon (portfolio ondernemersvaardigheden) volgt. Het landelijk erkend diploma heeft een prestigieus karakter en opent deuren binnen de professionele schoonheidsbranche. Een grondige voorbereiding met een realistisch studieplan is dan ook van cruciaal belang. Wij staan voor je klaar om je hierbij te ondersteunen!

Hoe studeer ik voor het landelijk examen schoonheidsspecialist?

Een goede voorbereiding voor het landelijk examen schoonheidsspecialist begint met het opstellen van een realistisch studieplan. Het is essentieel dat je een goed beeld hebt van welke examenonderdelen je dient te beheersen. Bepaal hoeveel tijd je aan elk onderdeel moet besteden om de kennis en vaardigheden goed meester te zijn. Plan voldoende tijd in voor herhaling en oefening. Bedenk welke onderdelen je lastiger vindt en zorg dat je daar meer tijd voor uittrekt. Enkele praktische tips, die het studeren gemakkelijker en doeltreffender maken zijn:

 • Maak samenvattingen
  Het is een goed idee om samenvattingen te schrijven van de theoretische kennis. Dit is een efficiënte manier om de lesstof te verwerken en te onthouden. Schrijf de belangrijkste feiten op en maak beknopte notities over elk onderwerp. Dit helpt je om de informatie te ordenen en te herhalen.
 • Maak gebruik van oefenvragen
  Stel oefenvragen op over de lesstof om zelf je kennis en vaardigheden te testen. Dit helpt je niet alleen om de lesstof beter te begrijpen, maar ook om vertrouwd te raken met de mogelijke vragen die je tijdens het examen kunt krijgen.
 • Zoek studiepartners
  Misschien zijn er wel medestudenten die in hetzelfde schuitje zitten. Dan kan het nuttig zijn om samen te studeren. Je kunt dan samen de stof bespreken. Dit stelt je in staat om van elkaar te leren, vragen te stellen en te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld ook de ideale gelegenheid zijn om bepaalde beauty behandelingen op elkaar te oefenen. Samen studeren kan bovendien je motivatie en productiviteit verhogen.

Schrijf je in voor de Examentrainingen van Wellness Academie

Vind je het lastig om je alleen voor te bereiden op het landelijk examen schoonheidsspecialist? Je bent niet de enige! We merkten bij Wellness Academie dat er behoefte was aan extra ondersteuning in de voorbereiding naar het landelijk examen toe. Daarom hebben we drie examentrainingen ontwikkeld, zodat je zelf kunt kiezen voor welk onderdeel (of onderdelen) je graag extra begeleiding zou willen. Je kunt kiezen uit de volgende examentrainingen voor het landelijk examen:

In deze trainingen ga je onder begeleiding van je docent de lesstof herhalen en de praktijkvaardigheden oefenen. Deze trainingen zijn het ideale moment om al je vragen over de materie en de behandelingen te stellen. Wat is nog onduidelijk voor je? Welke moeilijkheden kom je tegen bij het uitvoeren van de behandelingen? Deze trainingen hebben tot doel om al deze kwesties en obstakels uit de weg te ruimen, zodat je op en top voorbereid bent op het examen.

Enkele laatste praktische adviezen

Je docent zal je tijdens de examentraining nog vele tips en adviezen meegeven om nog beter voor de dag te komen op je examen. Daarbij zullen we je hier ook alvast wat praktische adviezen meegeven om van je landelijk examen schoonheidsspecialist een succes te maken:

 • Bereid je fysiek voor
  Een van de valkuilen bij de voorbereiding is om nog tot de laatste dag hard te studeren tot ’s avonds laat. Doe dat niet! Een goede nachtrust is essentieel om goed te presteren tijdens het examen. Zorg ervoor dat je de dagen voor het examen voldoende rust krijgt en eet gezond om je energie op peil te houden.
 • Vermijd stress
  Stress kan je prestaties negatief beïnvloeden. Weet je van jezelf dat je erg nerveus wordt voor een examen, probeer dan om stress te verminderen door ontspanningstechnieken. Denk daarbij aan meditatie of ademhalingsoefeningen. Blijf positief en zelfverzekerd in je eigen kunnen. Met een goede voorbereiding, via een van onze examentrainingen, mag je er zeker van zijn dat je helemaal klaar bent om deze uitdaging aan te gaan.
 • Plan je reis naar de examenlocatie
  Voorkom last minute stress door ervoor te zorgen dat je ruim op tijd op de examenlocatie bent. Plan je reis en houd rekening met eventuele verkeersproblemen of ander onverwachts oponthoud.
 • Leg op tijd de benodigde documenten en materialen klaar
  Zorg ervoor dat je je identiteitsbewijs, inschrijvingsbewijs en alle benodigde materialen meeneemt naar het examen. Het laatste wat je wilt, is tijd verspillen aan het zoeken naar deze items op de dag van het examen.

Sta vol vertrouwen aan de start!

Het landelijk examen schoonheidsspecialist is een belangrijke mijlpaal in je carrière en een goede voorbereiding is essentieel. Met de juiste studie-aanpak, praktische adviezen en de ondersteuning van de Examentrainingen voor het landelijk examen schoonheidsspecialist(e) van Wellness Academie, heb je alle tools tot je beschikking om met vertrouwen aan het examen deel te nemen. Blijf positief, blijf gefocust en onthoud dat je de kennis en vaardigheden hebt om te slagen. Veel succes met je examen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Examentraining Cosmetische Hand- en Voetverzorging
Examentraining Cosmetische Hand- en Voetverzorging
 • € 199
Meer informatie
Examentraining Landelijk Examen Schoonheidsspecialist(e)
Examentraining Landelijk Examen Schoonheidsspecialist(e)
 • € 199
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie