Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hot stone massage: veiligheidsmaatregelen niet overbodig!

21 september 2016 | Massage & Therapieën
Hot stone massage: veiligheidsmaatregelen niet overbodig!

Hot stone massages zijn letterlijk en figuurlijk ‘hot’. Ben je massagetherapeut, dan heb je misschien overwogen om je diensten uit te breiden met deze massagevorm. Het is een massage die veel mensen naar je praktijk trekt. Maar kan ik zomaar hot stone massages gaan geven? Zijn warme stenen extra massage hulpmiddelen die iedere massagetherapeut kan gebruiken?

Hot stones als zomaar een extra massage tool?

Hot stones mag je niet zien als een leuk hulpmiddel bij je massages als je niet weet hoe je ze moet gebruiken. Er komt toch wat meer kijken bij het geven van hot stone massages. Een cursus hot stone massage is dan ook beslist een aanrader. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij het geven van hot stone massages om de veiligheid van de behandeling te waarborgen. Het is heel belangrijk om veel aandacht te besteden aan de juiste temperatuur en aan hygiëne.

Voorkom verbranding door hot stone massage

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je leert om de stenen op de juiste manier te verwarmen. Er zijn apparaten op de markt die speciaal bedoeld zijn voor het verwarmen van de stenen. Bain-marie-systemen en ringverwarmingen zijn het beste, omdat ze de stenen gelijkmatig opwarmen. Verwarm de stenen nooit in de oven en al helemaal niet in de magnetron. De ideale temperatuur voor de stenen is 45ºC tot maximaal 50ºC. Wees extra alert op verbranding in de volgende situaties:

 • Mensen met een dunne huid
  Let op dat mensen met een dunne huid, zoals oudere mensen en kinderen, sneller verbranden! Zorg in dat geval dat de stenen iets minder warm zijn.
 • Stenen op de klant leggen
  Behalve dat je de stenen gebruikt tijdens de massage, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van strijkingen, kun je de stenen ook op een bepaalde plek op het lichaam leggen. Let op, want als je de stenen direct op de huid legt, werkt de warmte dieper in op het lichaam. Je kunt bijvoorbeeld eerst een dun doekje op de huid leggen om het lichaam te laten wennen. Hou er ook rekening mee dat grote stenen meer warmte bevatten dan kleine stenen.
 • Stenen onder de klant leggen
  Je kunt tijdens een hot stone massage ook stenen onder de klant leggen. Ook dan is het belangrijk om de temperatuur te matigen. De warmte kan alleen maar weg via het lichaam van de klant.

Vraag aan de klant of de temperatuur goed is. Jij kunt de stenen in je hand misschien niet te warm vinden, maar op andere gevoeligere plekken van het lichaam, kan het wel te warm zijn. Ook zal je zelf beginnen wennen aan de warmte. Hou er rekening mee dat je klant hier niet aan gewend is.

Extra aandacht voor hygiëne bij hot stone massage

Schone stenen zijn een must voor zowel de gezondheid van je klant als voor je eigen gezondheid. Het warme water in de heater kan een kweekvijver worden van bacteriën als je de heater en de stenen niet goed schoonhoudt. De stenen moeten na elke massage gereinigd worden met heet water en zeep met een antibacteriële werking. Omdat de stenen waar je mee werkt poreus zijn, is het essentieel dat je ze wast met een grove borstel. Spoel de reinigingsmiddelen die je gebruikt goed af, want de warmte tijdens de behandeling zorgt ervoor dat alles gemakkelijk door de huid wordt opgenomen. Na het afspoelen droog je de stenen goed af met een schone handdoek. Maak ook dagelijks de verwarmer schoon en gebruik elke dag proper water. Op deze manier voorkom je dat je bacteriën of virussen van de ene klant op de andere overbrengt.

Tips voor het geven van hot stone massages

Tot slot nog enkele extra tips voor het geven van verantwoorde, veilige en prettige hot stone massages:

 • Werk in een rustig tempo
  De stenen hebben de tijd nodig om warmte aan het lichaam af te geven, werk daarom in een rustig tempo. Doordat de hot stones diep op het lichaam inwerken, mag je ook iets minder doen, dan je misschien gewend bent bij het geven van ‘normale’ ontspanningsmassages.
 • Vermijd verwarmende massageolie
  De stenen bieden al zo veel warmte dat je verwarmende massageoliën beter kunt vermijden, denk hierbij aan verwarmende oliën als arnica, gember en zwarte peper.
 • Zet een bak met koud water klaar
  Vind de klant de stenen te warm of heb je ze per ongeluk te warm laten worden, dan kun je ze snel en gemakkelijk iets afkoelen door ze kort in de bak met koud water te dompelen.
 • Gebruik koude stenen voor contrast
  Door ook met koude stenen te werken kun je de klant het contrast laten voelen, dat kan een aangenaam gevoel geven. Koude stenen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het gezicht, zeker omdat de huid daar dunner is.

In onze Cursus Hot Stone Massage leren we je graag alle technieken, tips & trucs voor het geven van veilige en weldadige hot stone massages.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie