• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Mannenhuid: tips tegen irritatie na het scheren

3 februari 2020 | Haarverzorging
Mannenhuid: tips tegen irritatie na het scheren

Een fris geschoren gezicht, daar kun je mooi mee voor de dag komen! Of toch niet?! Veel heren worden na het scheren onaangenaam verrast door een geïrriteerde gelaatshuid, vervelende rode bultjes op de kaaklijn of een ruwe en rode huid in de hals. Je hebt nog zo je best gedaan om er goed en verzorgd uit te zien met een scheerbeurt, maar van het resultaat word je niet blij. Irritatie van de mannenhuid na het scheren komt veel voor. Lees hier onze tips tegen irritatie na het scheren.

1. Maak de haartjes zachter door ze nat te maken

Heb je snel last van een geïrriteerde huid na het scheren, dan is het belangrijk dat je nat scheert. Dat betekent niet even een plens water in je gezicht gooien en beginnen maar! De haren moeten zo’n twee minuten goed nat zijn geweest om ze zachter te maken, zodat je ze gemakkelijker kunt scheren. Het beste is om eerst een warme douche te nemen. De stoom opent de poriën en verzacht de stugge baardharen. Dit helpt om gladder te kunnen scheren, zonder huidirritatie.

2. Bereid je huid voor met een cleanser

Als je dan toch onder de douche springt of je aanwent om je baardharen goed nat te maken, gebruik dan meteen ook een goede cleanser. Talg, vuil en dode huidcellen (schilfers) kunnen zich ophopen rond de haarzakjes en haartjes, waardoor de baardharen schuin gaan staan. Dit kan ervoor zorgen dat je scheermes minder soepel over de huid glijdt. Door een goede, maar milde cleanser te gebruiken, kun je irritatie na het scheren voorkomen. Maar je kunt nog meer doen; exfoliëren!

3. Voorkom irritatie na het scheren door te exfoliëren

Het is essentieel om met regelmaat je huid te exfoliëren om dode huidcellen, vuil en talg effectief te verwijderen. Opeengestapelde dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid kunnen ervoor zorgen dat afgeschoren haartjes in gaan groeien in de huid, met ontstekingen tot gevolg. Dit probleem voorkom je door één tot twee keer per week je huid te exfoliëren. Er bestaan speciale scrubs en peelings voor de mannenhuid, die je hiervoor kunt gebruiken. De mannenhuid vraagt op sommige punten om een iets andere verzorging dan de vrouwenhuid; we leren je er graag alles over in onze Cursus Gelaatsverzorging van de Mannenhuid. De inschrijvingen zijn beperkt, schrijf je dus op tijd in!

4. Een heerlijk ruikende verfrissende aftershave? Vergeet dat maar!

Wat we hiermee willen zeggen is: ‘Weet wat je op je huid smeert!’ Veel mannen gebruiken aftershave enkel om dat lekkere geurtje. Aftershave is in eerste instantie bedoeld om de groei van bacteriën te remmen en de huid te kalmeren. In de doorsnee aftershaves zit echter vaak veel alcohol en parfum. Dit kan de huid irriteren en uitdrogen, waardoor je huid er slechter van wordt. Heb je veel last van irritatie na het scheren? Dan is het een goed idee om het gebruik van dit soort aftershaves te vermijden.

5. Alternatieven voor aftershave

Je huid kan na het scheren wel wat extra verzorging gebruiken. In plaats van aftershave kun je beter mildere balsems of gels gebruiken. Het is belangrijk dat het product hydraterende en verzorgende ingrediënten bevat, want de natuurlijke barrièrefunctie van de huid is door het scheren enigszins aangetast. Het is vooral een aanrader om hiervoor een hydraterende crème met het ingrediënt niacinamide te gebruiken. Een andere tip is om na het scheren een toner aan te brengen in plaats van een aftershave. Dit product hydrateert, kalmeert en zorgt voor een vergelijkbaar verfrissend gevoel als dat van een aftershave.

6. Laat je baard staan!

Heb je voortdurend last van een geïrriteerde huid, dan is het een goed idee om je eens wat minder vaak te scheren. Laat je baard een tijdje staan, zodat je huid goed kan herstellen. Heb je geen ervaring met het laten staan van je baard en wil je wel stijlvol en verzorgd voor de dag komen, laat je baard dan stijlen door een professionele barbier. Een klassieke, stoere of trendy baard is op het moment helemaal ‘hot’! Daarnaast ben je bij de barbier ook op de juiste plek voor adviezen over het verzorgen van je huid en baard. Wil je toch van je baard af? Laat je eens scheren door een barbier, zodat je huid hier niet onder hoeft te lijden!

Leer zelf het vak van barbier!

Lijkt het je leuk om zelf een expert te worden in herenkapsels, baarden en snorren verzorgen? Dat kan door onze nieuw Opleiding Barbier in Amsterdam of Hasselt (BE) te volgen, waarin je alle fijne kneepjes van dit vak leert. Na afloop ontvang je een diploma barbier en ben je perfect voorbereid om in de praktijk aan de slag te gaan!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie