• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Kan massage ischiaspijn verhelpen?

3 oktober 2016 | Massage & Therapieën
Kan massage ischiaspijn verhelpen?

Ischiaspijn is een veelvoorkomende klacht. Het kan een vervelende stekende en zeurende pijn geven in de onderrug, billen en benen. Wat is ischiaspijn precies? Met welke symptomen gaat het gepaard? Waardoor wordt het veroorzaakt? En vooral ook hoe kun je het behandelen en voorkomen? Een veelgehoorde vraag rondom ischiaspijn is ook: kan massage ischiaspijn verhelpen? We geven hier antwoord op deze vragen.

Wat is ischiaspijn?

Ischiaspijn is pijn in de langste zenuw van het lichaam, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt vanuit het ruggenmerg, langs de bil naar de achterkant van het been en naar de voet. In deze hele zone kunnen dan ook pijnklachten ontstaan. De pijn kan flink variëren in hevigheid. De pijn wordt vaak omschreven als stekend en zeurend. De pijnscheuten kunnen het lastig maken om rechtop te gaan staan. Het kan eveneens leiden tot spierzwakte in de benen of tot een verdoofd of tintelend gevoel in de benen, voeten of tenen. Andere symptomen zijn spierkramp in de bil of het been en verminderde reflexen in knieën en enkels.

Waardoor wordt ischiaspijn veroorzaakt?

De pijn is het gevolg van een beschadiging, irritatie of ontsteking van de nervus ischiadicus, bijvoorbeeld als gevolg van overbelasting van de grote beenzenuw. Ook tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling kan ischiaspijn ontstaan. Een andere oorzaak is stress. Door de spanning die iemand heeft opgebouwd in zijn lijf, kan de lichaamshouding veranderen. Vaak heeft de lage onderrug dan veel te verduren en komt er meer druk op de nervus ischiadicus te staan, met ischiaspijn tot gevolg. Verder kan ook een hernia, een tumor, overgewicht en een verkeerde lichaamshouding of werkhouding tot ischiaspijn leiden.

Hoe kan ischiaspijn behandeld worden?

De pijn gaat meestal vanzelf weer over, maar als de pijn als hevig wordt ervaren, kan een behandeling of medicatie gewenst zijn. Doorgaans zal een arts een pijnstiller voorschrijven tegen de pijn. Verder kunnen rust en enkele oefeningen helpen om de pijn sneller te laten verdwijnen.

Kan massage ischiaspijn verhelpen?

Het is belangrijk dat de ischiaspijn niet wordt verward met een hernia. Alleen een arts kan de juiste diagnose stellen. Wanneer de pijn wordt veroorzaakt door een hernia zal massage geen uitkomst bieden. Massage kan wel op effectieve wijze verlichting bieden als de pijn wordt veroorzaakt door de spier de piriformis. De nervus ischiadicus loopt vanuit de bil het been in. Op deze plek kan de zenuw bekneld raken door triggerpoints (contracties) in de piriformis. Door middel van diep inwerkende triggerpoint massages kan men de triggerpoints verhelpen en daarmee ook de nervus ischiadicus uit zijn benarde positie helpen, waardoor de pijn afneemt. Meer weten over triggerpoints en triggerpoint massage, bekijk dan hier onze Cursus Triggerpoint Massage.

Tips voor stretchoefeningen bij ischiaspijn

Het meest effectief is om de massages te combineren met stretchoefeningen. De volgende stretchoefeningen zijn bedoeld voor mensen met ischiaspijn die veroorzaakt wordt door triggerpoints in de piriformis:

  • Ga op je rug liggen en plaats je rechtervoet aan de buitenkant van de linkerknie. Pak dan je rechterknie vast en trek deze in de richting van je lichaam tot je spanning voelt in je bilspier (gluteus streek). Herhaal met het andere been.
  • Ga op je rug liggen en trek je knieën op. Plaats nu de buitenkant van je rechtervoet op je linkerknie. Pak dan je linkerknie vast en trek deze naar je toe tot je spanning voelt in je bilspier (gluteus streek). Herhaal met het andere been.
  • Neem de katpositie aan (op knieën en handen). Breng daarna je rechterbeen naar voren, zodat je linkerbeen bijna plat op de grond komt te liggen. Breng daarna je je rechtervoet naar de linkerkant van je linkerknie. Blijf jezelf ondersteunen met je handen. Buig vervolgens langzaam naar voren tot je spanning voelt in je bilspier. Herhaal met het andere been. Dit wordt binnen de yoga ook wel de duif-positie genoemd.

Interesse in het menselijk lichaam en massage, dan is een Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie onmisbaar. Alleen met voldoende basiskennis van het menselijk lichaam kun je veilige en verantwoorde massages geven!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie