Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Mee-eters weghalen zonder de huid te beschadigen!

16 juni 2023 | Schoonheidszorg
Mee-eters weghalen zonder de huid te beschadigen!

Een van de veelvoorkomende beauty frustraties zijn mee-eters, ook wel bekend als comedonen of blackheads. De vraag is nu: wat kun je hier aan doen? Ze ontsieren bovenal het voorhoofd, de kin en de neus, omdat deze zones sneller wat vetter zijn en daardoor ook gevoeliger voor mee-eters. Wil je van deze beauty frustratie af? Dan moet je voorzichtig te werk gaan, anders kan je de huid beschadigen. De huid experts van Wellness Academie geven hier meer informatie en tips voor mee-eters weghalen zonder de huid te beschadigen!

Mee-eters, wat zijn dat eigenlijk?

Allereerst, is het belangrijk om te weten wat mee-eters precies zijn en hoe ze ontstaan. Je kent ze wel als die zwarte puntjes op je huid. Deze puntjes bestaan uit overmatige talg, dat zich heeft opgehoopt in de poriën, vaak samen met dode huidcellen en andere onzuiverheden. De poriën zijn dus gedeeltelijk geblokkeerd. Onder invloed van blootstelling aan de lucht, gaat deze inhoud oxideren, waardoor de zwarte kleur ontstaat. Vandaar ook de naam ‘blackheads’. Misschien heb je ook weleens van ‘whiteheads’ gehoord? Dit zijn in tegenstelling tot blackheads gesloten comedonen. Mee-eters kunnen ontstaan door:

 • Overtollige talgproductie
 • Hormonale veranderingen
 • Verkeerde huidverzorging
 • Gebruik van verkeerde cosmetica
 • Ophoping van bacteriën op de huid

Mee-eters weghalen dient met voorzichtigheid, zorg en vakkennis te gebeuren, anders kunnen er littekens ontstaan.

Voorkom littekens door mee-eters weghalen!

Veel mensen hebben, wanneer ze onaangenaam verrast worden door deze zwarte puntjes, de neiging om ze meteen uit te knijpen. Doe dat niet, want dit leidt gegarandeerd tot littekens. Daarnaast kan deze onprofessionele werkwijze tot nog meer huidproblemen leiden. Veel mensen vergeten hierbij als ze voor de badkamerspiegel staan, dat de bacteriën op hun vingers en de beschadiging die ze veroorzaken aan de huid tot nog meer onzuiverheden, zoals puistjes, kunnen leiden. Daarnaast kunnen er ook pigmentvlekjes ontstaan. Het behandelen en voorkomen van mee-eters en acne is iets wat zeer nauw luistert. Het is essentieel om dit met veel zachtheid aan te pakken. We vertellen je hieronder meer over hoe het zeker niet moet en hoe het wel moet. Wil je nog veel meer leren over huidverzorging? Mis dan niet onze cursus gelaatsverzorging.

Er bestaan vele misvattingen over mee-eters weghalen

De beauty experts van Wellness Academie willen je hier behoeden voor veelgemaakte fouten als het gaat om mee-eters weghalen. Er bestaan hierover namelijk vele misvattingen:

Vermijd citroensap

Er wordt nog weleens gesuggereerd dat je mee-eters kunt verwijderen met citroensap, vanwege de natuurlijke zuren, de licht exfoliërende werking en de enigszins samentrekkende eigenschap. Echter, kan het zuur ook een evenwichtige pH-waarde van de huid verstoren en de huid wordt gevoeliger voor zonlicht, waardoor deze sneller verbrandt. Dit is dus ook geen goede oplossing!

Gebruik geen tandpasta

Wie Googelt op ‘mee-eters weghalen’, stuit mogelijk op de tip om ze te verwijderen met tandpasta. Hoewel tandpasta antibacteriële en uitdrogende eigenschappen heeft, waarmee het mee-eters kan verwijderen, is de kans heel groot dat het tegelijkertijd de huid irriteert. Beter niet doen, dus!

Neustrips

Deze hulpmiddelen zijn speciaal ontwikkeld voor mee-eters weghalen. Ideaal, zou je denken. Dat is toch niet helemaal waar. De neusstrips werken vaak niet optimaal en bij een gevoelige huid kun je hiermee de bloedvaten beschadigen en eventueel de poriën uitrekken, waardoor het probleem van mee-eters juist verergert.

Comedonenlepels

Dit is eveneens een instrument, dat speciaal bedoeld is voor het verwijderen van comedonen. Je kunt er zo een aanschaffen, maar zonder kennis over hoe je dit hulpmiddel gebruikt, zal je niet het gewenste resultaat behalen. Als je bijvoorbeeld te veel druk uitoefent, kan je hiermee de huid beschadigen.

Mee-eters weghalen; hoe het wel moet!

Voor het verwijderen van mee-eters is het essentieel om de huid eerst goed op te warmen. Hierdoor gaan de poriën namelijk verder openstaan, waardoor mee-eters verwijderen een stuk eenvoudiger wordt. Dit opwarmen van de huid kan met warme kompressen, een vapozone apparaat of met behulp van een professionele lijnzaadpakking of een paraffine masker. Een professionele schoonheidsspecialiste kan ook een infraroodlamp gebruiken of een apparaat voor elektrische desincrustatie. Na het verwarmen van de huid kunnen de comedonen verwijderd worden met de vingers, met veel aandacht voor hygiëne en een zachte aanpak. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een vacuümzuigapparaat.

Meer weten over gelaatsverzorging?

Zoals je ziet, vraagt mee-eters weghalen dus om een professionele aanpak. Om dit te leren, ben je bij onze opleiding schoonheidsspecialiste of onze opleiding skin expert aan het juiste adres. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om deze beauty frustratie in de toekomst te voorkomen. Ook daarvoor bestaan speciale behandelingen. Deze leer je onder meer in onze beauty cursussen, zoals de cursus fruitzuren en de cursus kruidenpeeling.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie