* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Olympische sporters in de ban van cupping

9 augustus 2016 | Massage & Therapieën
Olympische sporters in de ban van cupping

Wat zijn toch die paarse en rode ronde vlekken op het lijf van diverse olympische sporters? Onder andere de veelvuldig olympisch kampioen Michael Phelps verscheen met deze plekken aan de start. De zwemmer Phelps is niet de enige, ook op het lichaam van de turner Alexander Naddour zagen we deze ronde rode plekken. Wat zijn toch die mysterieuze plekken, die er zelfs erg pijnlijk uitzien?

Wat zijn die mysterieuze plekken?

In de media verschenen meteen een heleboel berichten over de mysterieuze rode ronde plekken op het lichaam van Phelps en Naddour na hun optreden op de Olympische Spelen in Rio. Heel wat mensen zullen hier vreemd van opgekeken hebben. Dit mysterie is echter snel opgelost, want deze plekken zijn het gevolg van cuppingmassage. Een behandeling waarbij cups vacuüm worden gezogen op het lichaam met als doel om de bloedtoevoer te stimuleren naar de spieren om daar het herstel te bevorderen. Hoewel de plekken er pijnlijk uitzien, is de behandeling niet pijnlijk.

https://youtu.be/it4bx1Y2io0

Cupping is al eeuwenoud

Het is echter niet de eerste keer dat we dit fenomeen op de Olympische Spelen zien opduiken, ook op de Olympische Spelen in 2008 in Beijing zagen we al de Chinese zwemster Wang Qun met dit soort plekken. Hoewel in de westerse wereld deze behandelwijze nog erg onbekend is, is het in China helemaal geen vreemd gebruik. Hier wordt cupping al eeuwenlang toegepast als onderdeel van de Traditional Chinese Medicine (TMC). Cupping is dan ook niet alleen bedoeld voor sporters, maar iedereen kan er baat bij hebben.

Hoe werkt het?

Cupping is vooral geschikt voor het behandelen van vastzittende spieren, spijsverteringsproblemen en longaandoeningen. De cups worden op het lichaam geplaatst op plekken waar veel spiermassa zit en worden vacuüm gezogen. Daarnaast kan er ook met de cups gemasseerd worden. De massage zorgt voor een extra goede afvoer van afvalstoffen uit te spieren. De cups worden vaak gebruikt in combinatie met medicinale kruidenolie, zoals jeneverbesolie, arnica, pepermunt, eucalyptus, geranium of cajeputolie, die de werking van de behandeling versterken.

Zin of onzin?

De Chinezen zweren al eeuwenlang bij cupping als een effectieve behandelmethode voor bovengenoemde klachten. De westerse medische wereld van vandaag is vaak nog sceptisch. Zin of onzin? Het is een feit dat de beste sporters ter wereld heil zien in deze eeuwenoude alternatieve behandelmethode. Phelps pakte afgelopen zondag alweer zijn negentiende gouden medaille op de Olympische Spelen samen met zijn estafetteploeg op de 4 x 100 meter vrije slag. Zijn succes is natuurlijk niet alleen aan cupping toe te schrijven, maar het blijkt wel een belangrijk onderdeel uit te maken in zijn voorbereiding op belangrijke wedstrijden.

Meer weten over cupping?

We leren je er graag meer over in onze Cursus Cupping. Je leert hier alles over de achtergronden en ontwikkeling van cupping door de jaren heen en natuurlijk leer je om zelf cupping behandelingen te geven!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie