Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Omgaan met ongewenst gedrag in je massagepraktijk

7 september 2016 | Massage & Therapieën
Omgaan met ongewenst gedrag in je massagepraktijk

Het blijft helaas nog steeds een veelvoorkomend ‘issue’ in de massagepraktijk; klanten die ongewenst of seksueel gedrag vertonen. Je ben een gediplomeerde massagetherapeut die mensen een moment van ontspanning biedt en helpt om bepaalde gezondheidsklachten te verhelpen. Hoe ga je om met seksueel getinte opmerkingen en ongewenst gedrag in je massagepraktijk? En hoe beëindig je de dienstverlening aan deze klanten?

Profileer je op de juiste manier

De manier waarop je je presenteert is heel belangrijk om de juiste klanten aan te trekken. Dit begint met de informatie op je website en in je praktijk. Ook woordkeuze speelt hierin een rol. ‘Masseuse’ wordt vaak geassocieerd met erotische massages; jij bent een professionele ‘massagetherapeut’. Massagetherapeuten noemen hun zaak ook liever een ‘praktijk’, dan een ‘salon’. Welke diploma’s heb je behaald? Bij welke beroepsverenigingen ben je aangesloten? Communiceer dit op je website en hang je diploma’s op een zichtbare plek op in je praktijk. Sommige massagetherapeuten vermelden uitdrukkelijk op hun website dat ze geen erotische massages aanbieden. Lees ook het artikel: Masseur, masseuse of massagetherapeut?

Stel je grenzen

Je hebt er alles aangedaan om je op een professionele wijze te profileren, maar dan nog kan het gebeuren dat je een klant in je massagepraktijk krijgt die ongewenst of seksueel gedrag vertoont. Het is daarom belangrijk dat je leert om duidelijk je grenzen te stellen. Op deze manier kun je gemakkelijker bepalen wanneer een klant te ver gaat en je genoodzaakt bent om de behandeling stop te zetten, zodat de situatie niet uit de hand loopt. Grenzen stellen is iets dat je expliciet doet bij een eerste bezoek van een klant door te vertellen hoe je te werk gaat en wat je van jouw klant verwacht.

Duidelijkheid bij ontvangst

Als massagetherapeut werk je direct op het lichaam van de klant, dat geheel of gedeeltelijk is ontkleed. Er is dus altijd een mate van intimiteit. Daarom is wederzijds vertrouwen ontzettend belangrijk. Jij kunt dit vertrouwen opwekken door bij de intake meteen duidelijkheid te scheppen. Laat je klant een toestemmingsformulier tekenen, waar onder meer op staat dat je tijdens de massage alleen het lichaamsdeel dat je behandelt ontbloot en dat de rest van het lichaam bedekt blijft onder handdoeken. Leg ook uit hoe de massagebehandeling verloopt; waar kan de klant zich uitkleden, hoe neemt hij/zij plaats op de massagetafel, waarmee kan hij/zij zich bedekken, hoe verloopt de massage en hoe wordt de behandeling beëindigd. 

Heeft je klant iets niet begrepen?

Het kan gebeuren dat je klant iets niet begrepen heeft en zich niet goed heeft toegedekt. Bedek de klant opnieuw. Of wat als je klant klaagt dat het te warm is? Stel voor om de tafelverwarmer of verwarming lager te zetten. Soms kan ook het ontbloten van de voeten al voldoende zijn. Wijs de klant erop dat het de bedoeling is dat zijn/haar lichaam zoveel mogelijk bedekt blijft. Wil je klant hier niets van weten en begin jij je hierbij ongemakkelijk te voelen, dan heb je het recht om de behandeling te stoppen.

Seksueel getinte opmerkingen en gedragingen

Een seksueel getinte opmerking is snel gemaakt, soms wordt het als ‘grapje’ gedaan. Wijs je klant op het doel van jouw massage en breng zijn/haar aandacht terug naar de behandeling. Het kan ook gebeuren dat klanten behoefte hebben om even te praten over hun persoonlijke leven. Zo gauw als het gesprek over intieme relaties gaat of als de klant te persoonlijke vragen stelt, breng je de aandacht terug naar de behandeling. Overschrijdt je klant jouw grenzen door ongepaste vragen te stellen, door jou of zichzelf op een ongepaste manier aan te raken of voel je je op een andere manier geïntimideerd? Staak dan meteen de behandeling.

Hoe staak je de behandeling?

Het is goed om hierover na te denken voordat je aan de slag gaat als massagetherapeut. Mocht een dergelijke situatie zich voordoen, dan ben je hier beter op voorbereid en kun je daadkrachtig reageren, zodat de situatie niet uit de hand loopt. Volg bijvoorbeeld de volgende stappen:

 • Stap weg van de massagetafel.
 • Zorg dat je snel de ruimte kunt verlaten, indien nodig.
 • Vertel de klant dat je zijn/haar gedrag als ongepast ervaart.
 • Geef de klant de mogelijkheid om hierop te reageren.
 • Beveel de klant om zich aan te kleden en verlaat de ruimte.
 • Zorg dat je indien nodig iemand kunt contacteren (buren, familie, vrienden, politie).
 • Verzoek de klant om je praktijk te verlaten.

Ga je in loondienst werken in een massagepraktijk, dan bestaan hier misschien al protocollen voor. Vraag ernaar bij je leidinggevende! Wil je vol vertrouwen van start als professionele massagetherapeut, dan staat Wellness Academie voor je klaar met een uitgebreid aanbod Massage Opleidingen!

Bron: Massage Magazine

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie